Mer sprut i strømmen

Mer sprut i strømmen

TEST: Endelig kom en real oppgradering til å kjøre datanettverket over strømnettet. Vi tester Devolo-løsningen.

Datatrafikk over strømnettet er et godt alternativ til datakabling, og både supplement og alternativ til trådløse nettverk. Populærnavnet for løsningene er Homeplug, og de har tidligere kommet i to versjoner, 14 og 85, som spiller på den teoretiske maks-kapasiteten på 14 eller 85 megabit per sekund. I våre tester i ekte miljø har vi klart 18-20 megabit per sekund. I fjor ble 200-standarden lansert, som altså øker den teoretiske kapasiteten til Homeplug 85-løsnignene med 2,5 gang.

LES OGSÅ: Netgear i 200

Det er Devolo som leverer ny løsning i denne omgangen, og det er i to startpakker. Den ene er beregnet for å plugges rett i veggen, som er en fordel om man vil ha en løsning med lite kabelvas og ikke har det for trangt rundt strømkontakten. Den andre er en startpakke med ADSL-modem, svitsj og trådløst nettverk i liten boks som krever en strømkabel fra boks til kontakt, i tillegg til kabelen. Vi vil komme tilbake til test av den siste senere.

Større krav til brede bånd

Pakkene har fått AV som en del av merkenavnet, og bruker nye, båndbreddekrevende løsninger som grunn til å øke kapasiteten i datanettverket. Dette inkluderer video og tale (IP-telefoni) og nye krevende tjenester over Internett. Oppsettet av grunnpakken er enkel, en plugg settes i veggen og koples til en pc der du legger inn oppsettprogramvare fra CD, inkludert passord og et sikkerhets-id-nummer til pluggen (står på baksiden av pluggen). Du kan velge om det skal lages et automatisk passord eller å angi et selv. En annen plugg settes nær modem/ruter. Denne kobles til modem/ruter, og ved hjelp av en enkel veiviser settes den opp til å kommunisere i nettverket med den andre pluggen. Deretter er det bare å legge til flere plugger, eller flytte dem fortløpende for samband mellom enhetene i nettverket.

Hastighetstesten viser at ved samband innen samme sikringskurs har vi fått en pen tredobling i forhold til før (55 Megabit per sekund), og via en annen sikringskurs 49 megabit per sekund. Med andre ord en pen økning, og den kjører pent i sirkel rundt alt vi har sett kjørende gjennom trådløse standarder som 802.11g med ymse turbo-oppsett, eller for den saks skyld alt av pre-802.11n-utstyr vi har testet til nå. Produktet ble testet i et tre år gammelt 400 Volt anlegg, og vi har ikke testet i eldre 240 Volt-anlegg.

Vi har tidligere sett forskjeller mellom ulike strømnett, både etter type og alder. Det er også kjent at kvaliteten vil variere med hva du forøvrig har stående i strømnettet. For eksempel vil støyende (i betydningen at de sender statisk strømstøy ut i et strømnett) elektriske artikler dra ned yteevnen. For eksempel vifteovner, hårfønere eller billige strømforsyninger/adaptere for forskjellig elektronikk. Under oppsettet opplevde vi forøvrig at sammenkoplingen av to enheter via forskjellige strømkurser var noe kranglete og tidkrevende, med flere repeterende søk og feilsøk enn hva vi tidligere har hatt på samme strømnett.

LES OGSÅ: Nettverk i strømnettet

Under installasjonen installeres flere programvareverktøy. Ett for å dele filer mellom flere pc-er på en enkel måte. Et annet for å rense pc-en for trafikkinformasjon/nettsurfing. Den første er ekstremt nyttig for den som ikke følger seg stø i nettverksdeling over IP-nettverk, og vil ha det enkelt og greit. Den andre er en sikkerhetsprogramvare som er nyttig, selv om den varianten av personvern er litt uvanlig.

Bedre sikkerhet

Sikkerheten til disse enhetene ivaretas ved en kombinasjon av at de kun fungerer i lukkete strømnettkretser (ut til galvaniske skiller, som for de fleste innebærer sikringsboksen), med maksimalt 200 meter rekkevidde. Sambandet krever dessuten passord, og en egen sikkerhets-ID må skrives inn for hver ny enhet som skal kommunisere i datanettet over strømnettet. Krypteringsnøkkelen er hevet til 128-bits AES-algoritme, mens eldre modeller til sammenligning benyttet en DES-algoritme.

Devolo Homeplug er fortsatt et bra system som i denne tappingen gir betydelig mer kapasitet, og er verdt å vurdere for den som vil supplere det trådløse nettverket sitt, eller vil ha opp hastigheten i datatrafikken uten å strekke flere eller nye datakabler.

Devolo dLAN 200 AV Starter Kit

Pris: 1595,- kroner inkl. mva
Distributør: Ing Pedersen AS
Web: www.ingpedersen.com

Brukervennlighet: 8/10
Funksjonalitet: 9/10
Kapasitet: 8/10
Sikkerhet: 9/10

Les om: