Microsofts nye nettleser på lufta

MATCHENDE SORT: Microsoft Edge-nettleseren, her med sorte rammer som matcher oppgavelinjen i Windows 10. (Ill.: Blair Hanley Frank, IDGs nyhetstjeneste)

Microsofts nye nettleser på lufta

Nettleseren Microsoft Edge endelig på plass i Windows 10-betaen.

Microsoft har lagt ut en ny betaversjon av Windows 10, Build 10158, og nå er for første gang den nye nettleseren med under eget navn. En tidlig-versjon med kodenavnet Project Spartan har vært med i tidligere betaer.

Microsoft demonstrerte Edge, erstatteren til gode, gamle Internet Explorer på Build-utviklerkonferansen i mai. Men frem til nå har den ikke vært med betaversjonene av Windows 10 som har vært tilgjengelig etter utviklerkonferansen.

Matcher oppgavelinjen

Nye Microsoft Edge, tidligere altså kjent under kodenavnet Spartan, fremstår i Windows 10 Build 10158 i en sort temavisning som matcher oppgavelinjen i Windows 10.

Microsoft Edge har blant annet fått nye menyer for enkel deling av innhold. Nettleseren støtter også automatisk innlegging av data i formularer og passordfelt. Edge kommer dermed på linje med de fleste andre moderne nettlesere på dette området, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Brukeren kan tilpasse fanevisningen slik at bare de mest besøkte nettstedene vises, eller de mest besøkte sammen med forslag til annet relevant innhold.

Hvis man oppgraderer til Windows 10 Build 10158, risikerer man at favoritter, informasjonskapsler, historikk og leselister fra den tidligere Spartan-installasjonen forsvinner. Microsoft har lagt ut informasjon om hvordan man kan ta en sikkerhetskopi av denne informasjonen og reinstallere den etter at den nye Windows 10-utgaven er installert. 

Bedre på nettbrett

Folk som kjører Windows 10-betaen på et Windows-nettbrett vil se at brukeropplevelsen er forbedret. Dette skyldes blant annet nye animasjoner som lagt inn i OS-et.

Det er bare noen få uker igjen til Windows 10 skal foreligge i endelig versjon, og den nye betaen inneholder derfor en rekke feilfikser og forbedringer som gir økt stabilitet. Blant forbedringene er en fiks som gjør at brukere av Microsoft Surface 3 nå kan oppgradere til Windows 10 uten problemer, og for Surface Pro 3 er det snakk om forbedret batteritid.

Dette er den første Windows 10-betaversjonen som ikke er ledsaget av en rekke advarsler fra Microsoft om problemer som utviklerne kjenner til, men ikke har fått fikset ennå. Versjonen er imidlertid bare myntet på dem som har meldt seg på den såkalte Fast-ringen i Microsofts Insider Program for Windows 10-betatesting, så versjonen anses derfor ikke å være helt moden for Windows-brukere flest.

Det er likevel all grunn til å tro at det bare blir små forskjeller fra denne og til den endelige versjonen, som legges ut 29. juli.

Nettverk