Milliardfall for ethernet-svitsjer

Milliardfall for ethernet-svitsjer

Nest dårligste førstekvartal for nettverksbransjen noen gang.

Omsetningen gikk ned med en milliard dollar i dette kvartalet i forhold til kvartalet før, ifølge analyseselskapet Dell’Oro Group. Dette gjør at årets første kvartal er det nest dårligste førstekvartalet for nettverksbransjen noen sinne, ifølge selskapet.

Dell’Oro Group rapporterte at markedet falt med 16 prosent til like over fem milliarder dollar, mens analyseselskapet Infonetics Research har rapportert en nedgang på 15 prosent, til like under fem milliarder dollar.

Cisco sviktet

Infonetics Research gir Ciscos svake kvartalsresultater skylden for nedgangen. Nettverksgiganten som fullstendig dominerer dette markedet med en markedsandel på omlag 60 prosent, hadde et fall i omsetningen på syv prosent i første kvartal i år, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Da hjelper det ikke på det totale markedet at de andre aktørene så framgang. Ifølge Infonetics økte Juniper omsetningen med 52 prosent, Arista gikk opp over 90 prosent, og HP hadde en «solid» oppgang.

Cisco er midt inne i en overgang til neste generasjon svitsjer, Cisco Nexus 9000. Denne produktfamilien skal overta for selskapets eksisterende datasentersvitsjer Nexus 7000 og Catalyst 6500, i tillegg til at Nexus 9000 er en viktig bestanddel i Ciscos strategi for applikasjonssentriske infrastrukturer. Dette er Ciscos svar på SDN-trenden («Software Defined Networking»).

SDN-nøling

Markedsanalytikerne spekulerer i om årsaken til nedgangen i salget for de store merkeleverandørene er SDN. Mange av leverandørenes viktigste kunder, som store selskap og særlig operatører, er fremdeles usikre på hvordan de skal gripe an SDN.

I mange miljøer foregår det nå uttesting og pilotimplementasjoner av SDN, noe som gjør at investeringstakten går ned. Selskapene venter med videre utbygging mens de finner ut hvordan de skal gå videre med denne nye teknologien. Dette kaller analytikerne for «SDN-nøling».

I tillegg øker «white box switching», bruken av billige svitsjer fra ukjente leverandører eller helt uten merker. Dette er en trend som særlig har gjort seg gjeldende hos de store sky-leverandørene, som også kan sees i sammenheng med SDN. Med SDN overtas kontrollplanet i svitsjene av eksterne kontrollere, noe som gjør behovet for avanserte svitsjer med sofistikert innebygd programvare og logikk, langt mindre. Dette går naturligvis ut over de store merkevareaktørene.

Høyhastighet-Ethernet øker

Det finnes likevel også lyspunkter for Ethernet-leverandørene. Infonetics Research rapporterer god økning i omsetningen på høyhastighets Ethernet: 10 Gbit/s Ethernet økte med 37 prosent i forhold til året før, 40 Gbit/s tredoblet og 100 Gbit/s Ethernet hadde ifølge selskapet en 30-ganger økning i forhold til fjoråret.

Les om:

Nettverk