Neste generasjon WLAN-arkitektur

Neste generasjon WLAN-arkitektur

Aerohive Networks går bakover i tid for å levere fremtidens trådløse nettverksløsninger.

Aerohive Networks er et ungt selskap med kun to års fartstid, men med mange røtter fra Netscreen (kjøpt av Juniper). Aerohive leverer hva de kaller neste generasjon WLAN-arkitektur, som blant annet betyr trådløse nett fritt for kontrollere, også kalt trådløse LAN-svitsjer.

Altså stikk i strid med hva de fleste andre konkurrentene gjør. Kontrollere ble innført for omkring fem år siden for å sentralisere blant annet trådløs LAN-sikkerhet, administrasjon av frekvenser og roaming. Såkalte tynne og «dumme» aksesspunkter ble innført sammen med kontrollerne.

– Vi flytter intelligensen ut til kanten, og våre ulike aksesspunkter kan snakke sammen, forteller Gareth Green fra Aerohive til Nettverk & Kommunikasjon.

Cooperative Control heter protokollen som lar aksesspunktene snakke sammen. HiveOS er operativsystemet som kjøres på alle produktene, og det er ifølge Green således enkelt å innføre for eksempel 802.11n. Ved å sette inn mer enn ett aksesspunkt kan man lastbalansere og benytte seg av roaming i tillegg til å bygge en dynamisk mesh-løsning.

Tanken bak det hele er at den trådløse nettverksløsningen skal bygge på samme prinsippet som internett. Hvis et aksesspunkt går ned, skal de andre stå parat til å overta. Administrasjonen skjer gjennom programvaren HiveManager, og det er ellers mulig å konfigurere begrenset gjestetilgang og via tredjepartsløsningen AeroScout bruke lokasjonssporing.

Når det gjelder sikkerhet peker Green på de sterke røttene fra Netscreen og ikke uventet finner vi såkalte full stateful-baserte brannmurer i hvert aksesspunkt. De kan dessuten prioritere trafikk ned på mac-adressenivå og ta i bruk opptil åtte køer per bruker.

For brukere i bevegelse med en trådløs VoIP-telefon, vil aksesspunktet hvor brukeren er tilknyttet utveksle informasjon som krypteringsnøkler, sesjon og brukerprofil med sine nabo-aksesspunkter.

Algoritmer bruker endringer i RF-signalstyrker og andre data til å fante opp brukerens bevegelser og forutse hvilket aksesspunkt som eventuelt vil være det beste til å overta. Når overtakelsen/roamingen skjer, er all informasjon allerede på plass i det nye aksesspunktet, og det hele skjer sømløst.

– Med våre løsninger slipper man å innføre ny arkitektur hvis man har et eldre nettverk, og dessuten er kostnadene lineære i motsetning til hva tilfellet vil være med et kontrollerbasert nettverk, avslutter Green.

Du kan se mer informasjon om på www.aerohive.com.

Les om:

Nettverk