Nettet har snart full adressebok

Nettet har snart full adressebok

Snart er det ikke flere internett-adresser igjen. Om tre er det trolig helt slutt for dagens versjon av Internet Protocol.

Myndighetene som håndterer fordelingen av IP-adresser (Internet Protocol) varsler i en ny rapport at de vil gå tom for adresser om rundt tre år. To ulike kilder nevner to mulige datoer, 17. april og 2. desember 2010.

Internet Assigned Numbers Authority (IANA), som angir april-datoen, administrerer adresser for IPv4, men har ingen kontakt med internettleverandørenes sluttbrukere. Det har derimot et annet nasjonalt amerikansk organ, Regional Internet Registries (RIR) , en paraplyorganisasjon for regionale kontorer som distribuerer ip-adresser. RIR tror det tar slutt 2. desember 2010.

Tilskynder overgang

American Registry for Internet Numbers (ARIN - her kommer trebokstavsforkortelsene fortere enn du kan si url, red. anm.) oppfordrer på det sterkeste til å få fart på overgangen til neste versjon av internettprotokollen, IPv6.

LES OGSÅ: Fremtidens trådløsnett er her

Ifølge ARIN er fortsatt 19 prosent av IPv4-adressene tilgjengelige, mens 68 er fordelt og 13 ikke tilgjengelige. Adressefeltene i IP-hodet er i versjon 6 av protokollen økt til 128 bit fra 32 bit i IPv4, slik at det totalt finnes 4,3 milliarder (2 32) adresser under IPv4. IPv6 har en 16 milliarder milliarder adresser (2 128), så de skulle holde litt lenger.

Ulike mellomløsninger for å forlenge livet for IPv4 har hjulpet, men ikke nok på lang sikt, skriver internetnwews.com. Eksperter nettstedet har snakket med, tror overgangen til IPv6 kan bli kostbar, særlig i vestlige markeder som USA og Vest-Europa, fordi så mye infrastruktur er bygget opp rundt IPv4.

Les om:

Nettverk