Nettet mettes med Brann

Nettet mettes med Brann

Det norske telenettet har fått pusteproblemer. Hver gang Brann spiller kamp går nettet i Bergen fullt.

- Vi har hundre prosent årlig vekst i nettverkstrafikken. Hver kunde øker med 40 prosent, sier Berit Svendsen, divisjonsdirektør med ansvar for fastnettet i Telenor.

Begrepet ”Exaflow” begynner å bli en realitet også i Norge. Exaflow indikerer at behovet er ti milliarder gigabit per sekund. Begrepet ble lansert av Bret Swanson i Wall Street Journal 20. januar i år.

750 milliarder kroner

Veksten i trafikken på internett indikerer at nettet går i metning i 2010 om det ikke settes inn utbygging i stor stil.

Analyse utført av Nemertes Research Group anslår et behov for 137 milliarder dollar (750 milliarder kroner) for utbygging i løpet av fire år i det amerikanske nettet hvorav opptil 55 milliarder dollar bare for kjernenettet, selve ryggraden for nettverkstrafikken.

Grunnen er en rekke sammenfallende omstendigheter. Det første gjelder en stadig økning av transport av bilder, lyd og videooverføring. Videoer er i ferd med å bli et aktivt virkemiddel i forretningsvirksomheten. Ungdom laster kontinuerlig ned populære tv-serier.

Det andre gjelder Web 2.0 som tilsier at avanserte spill, virtuelle omgivelser og videoer blir brukt på en helt annen måte enn tidligere. Den tredje trekkraften er HD. Vi skal ikke bare ha digitale bilder, vi skal ha dem i mye høyere kvalitet.

Videokonferansefirmaet Polycom påpeker at kapasitetsbehovet er 20-doblet for transport av nettmøter i god kvalitet.

- I Norge har 90.000 husstander fibertilkobling. Det er to millioner husstander i Norge. Det er en utfordring å skaffe disse tilstrekkelig kapasitet, påpeker Berit Svendsen.

Todelt problem

Problemet er todelt. Det er nok fiber i kjernenettet, men ikke i den delen som flytter datastrømmen videre til mottakerne. Den første delen er spredenettet. I dette kan overføring av en populær fotballkamp helt knekke kapasiteten. Den siste delen er abonnentnettet, ofte kalt ”The Last Mile”.

Her forventer bare kundene økt kapasitet uten å måtte betale for det.

- Vi får 15 prosent nye kunder årlig, fortsetter Berit Svendsen.

15 prosent nye kunder er ikke nok til å finansiere høyere kapasitet. Derfor vil det kunne bli variabel leveringskvalitet om det ikke blir noen form for betaling for nettverkskapasitet.

Bedriftsmarkedet forstår at det kreves betaling for overføring med kvalitet. Bestilling av linjer for gigabit per sekund er blitt vanlig. Telemedisin legger stadig større veksler på transportkapasiteten i nettet.

Også det nye bakkenettet kan gå metning når kundene har fått den kvaliteten nye tv-er kan vise. HD-kvalitet på bakkenettet med mange kanaler krever ytterligere kapasitet eller bedre komprimering enn MPEG-4.

Tippeligaen på web er derfor veldig oppdragende for å betale for kapasitet. Alternativet er variabel overføringshastighet, alt etter hvor mange som har samtidige behov.

- Vi har planer med fem års perspektiv. I 2010 er vårt nåværende nett fullt, fremhever Berit Svendsen.

Da vil Telenor ha nye planer for videre utbygging, men fortsatt vil finansieringen være en utfordring selv om teknologiutviklingen hjelper med hensyn til effektivisering.

Les om:

Nettverk