FULL OVERSIKT: På Bredbandskartan finner du deltajert oversikt over tilbudet i Sverige. (Skjermdump: Kenneth Christensen)

Vurderer bredbåndskart

NKOM vurderer nå å lage noe tilsvarende Bredbandskartan i Sverige som gir meget god og detaljert oversikt over operatører, hastigheter og teknologier tilgjengelig i hvert enkelt område.

Publisert Sist oppdatert

- Vi vurderer mulighetene for å gjøre det samme i Norge. Vi ser helt klart nytteverdien i et slik interaktivt kart, sier avdelingsdirektør Irene Aamodt i NKOM.

Mylder av operatører

Det er over 150 bredbåndsoperatører i Norge hvorav ca. 120 aktive. Det er med andre ord ikke bare enkelt å holde oversikten om hvem som tilbyr hva på hvert enkelt sted. Om jeg for eksempel skulle besøke Saltdal i Norge måtte jeg på forhånd vite hvem som var aktiv på fiberutbygging om jeg etterspurte for eksempel høyhastighet 100 Mbps.

Om jeg derimot skulle besøke Jokkmokk i Sverige ville det bare være å søke i Bredbandskartan.pts.se. Et raskt søk fortalte meg at 62 prosent av kommunen har fiberdekning og 100 Mbps tilgjengelig. Og enda viktige at det er Alltele, Bredbandsbolaget og T3 som tilbyr fiber i kommunen.

Danskene har en liknende portal "Sjekk ditt nett?".  I Norge er det NKOM som innhenter markedstall – det vil si antall abonnement. Nexia har på oppdrag fra ulike departement laget en årlig dekningsundersøkelse.

- Det er i år NKOM som skal lage en slik undersøkelse og vi vil sende oppdraget ut på anbud. I den forbindelse er det mulig å lage en interaktivt dekningskart, sier Irene Aamodt.

Bredbandskartan.pts.se omfatter både fast og mobilt bredbånd. 86 prosent av innbyggerne i Jokkmokk har 4G tilgjengelig der de bor.

I Norge har NKOM tatt initiativ til å få harmonisert dekningskartene for mobil til Telenor og Teliasonera. De to bruker i dag ulike planleggingsverktøy og kartene er ikke direkte sammenliknbare.  Det håper nå NKOM på å få bedret.

Markedsoversikt lokalt?

- En annen sak: Det finnes ikke offisielle tall for antall abonnement på ulike nett brutt ned på byer eller avgrensete geografiske områder. Bør vi ikke snart får vite hvor mange som har fiberabonnement i Bergen og Nord-Norge for å nevne et par eksempler?

- Det er riktig at vår statistikk ikke gi detaljert oversikt over markedsituasjonen på de enkelte geografisk steder. Vi vurderer fortløpende hvor detaljert vi skal kreve rapportering, sier Aamodt.

Årsaken til at det er slik er at nasjonale operatører som Get, Telenor og Nextgentel alle kun offentlig oppgir nasjonale tall. Dermed er det ikke så enkelt å får svar på situasjonen i enkelte landsdeler og kommuner.