INFRASTRUKTUR: Nokias oppkjøp av Alcatel-Lucent vil resultere i verdens nest største mobilnett-leverandør.

INFRASTRUKTUR: Nokias oppkjøp av Alcatel-Lucent vil resultere i verdens nest største mobilnett-leverandør.

Nokia handler raskt

Oppkjøpet av Alcatel-Lucent går raskt videre, og gjør Nokia til en av de største aktørene innen telenettverk.

4. januar kunngjorde Nokia at selskapet hadde kontroll over nær 80 prosent av aksjene i den franske telegiganten Alcatel-Lucent. De europeiske og franske markedsmyndighetene har godkjent oppkjøpet, og veien videre for en ny europeisk telekomgigant er åpen.

Nokia har det åpenbart travelt med å få dette prosjektet i fart, og har kunngjort at det samlete selskapet skal begynne å fungere som en «operasjonelt kombinert gruppe» allerede fra 14. januar. Det er før alle formaliteter og offisiell avslutning av oppkjøpet er ferdig, noe som er forventet gjennomført i løpet av første kvartal. Da har Nokia gjennomført den største transaksjonen i finsk finanshistorie, på hele 15,6 milliarder Euro, eller nesten 150 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Nest størst

Denne fusjonen vil ifølge finansmagasinet Forbes gjøre det kombinerte selskapet til den nest største aktøren innenfor mobilnettverk. Forbes estimerer markedsandelen til 35 prosent, kun forbigått av Ericsson, med omlag 40 markedsandel.

Ifølge en børsmelding fra Nokia fra april 2015, vil det nye selskapet, basert på 2014-tall, ha en årlig omsetning på 25,9 milliarder Euro (NOK 246,49 mrd). På denne omsetningen ville selskapet hatt en fortjeneste før skatt på 2,3 milliarder Euro (NOK 21,89 mrd) og en rapportert fortjeneste på 0,3 milliarder Euro (NOK 2,85 mrd). Selskapene hadde en samlet kontantbeholdning på 7,4 milliarder Euro (NOK 70,4 mrd) ved utgangen av 2014, og til sammen brukte de 4,7 milliarder Euro (NOK 44,73 milliarder) på forskning og utvikling det året.

For Nokia medfører oppkjøpet også at selskapet får tilgang på Alcatel-Lucents produktportefølje på optisk datatransmisjon og IP ruting og svitsjing, områder som vil styrke Nokia kraftig.

I tillegg vil fusjonen gi Nokia langt bedre tilgang til det amerikanske mobilmarkedet. Alcatel-Lucent har langtids kontrakter med flere av de store amerikanske operatørene, som for eksempel Verizon, AT&T og T-Mobile.

Dette oppkjøpet kroner en lang utviklingsvei for Nokia. Selskapet kjøpte Siemens ut av deres felles foretak i 2013, og i 2014 solgte Nokia mobiltelefondelen av selskapet til Microsoft. Samme år solgte Nokia også ut kartdelen Here, slik at med oppkjøpet av Alcatel-Lucent fremstår nå Nokia som en rendyrket infrastrukturleverandør.

 

Nettverk