Ny kraftruter tukter Cisco CRS-1

Ny kraftruter tukter Cisco CRS-1

Juniper og Cisco er de største aktørene når det gjelder kjernerutere for operatørenes stamnett. Med sin nye kraftruter T1600 er det Juniper som nå leder kampen.

Juniper Networks sin nye 16 slots kjerneruter for tjenestetilbydere byr på en samlet båndbredde på hele 1,6 Tbps, noe som er mer enn en dobling av selskapets forrige kraftsystem.

I ett rack betyr det 3,2 Tbps ettersom det er plass til to T1600-enheter oppe på hverandre.T1600 er ment å overta etter den fem år gamle T640 som måtte gi seg ved 640 Gbps. Ifølge Juniper byr T1600 på en kapasitet som er 2,5 ganger høyere enn Ciscos CRS-1 ruter, samtidig som den klarer seg med 30 prosent mindre strømforbruk og kjøling.

- Må ha en viss intelligens

– Telenor bruker i dag T640 i sitt kjernenett. En oppgradering fra T640 til T1600 kan gjøres på under 90 minutter, og det uten å måtte ta ned ruteren. For eksempel bytter vi en strømforsyning og svitsjematrise om gangen, forteller Roar Wormsen som er sjef for det norske Juniper-kontoret.

Han legger også vekt på at kjernen bør ha en viss intelligens slik at den kan være tjenesteoppmerksom slik at den kan tilby innholdsspesifikk sendingskvalitet som avhenger av trafikktypen. Det er spesielt viktig med tale og video.

Det nye flaggskipet fra Juniper støtter også den nylig introduserte point-to-multipoint MPLS (P2MP) funksjonen i JUNOS-operativsystemet. P2MPs funksjon her er å tilby en effektiv videodistribusjon og forbedret optisk nettverksintegrasjon ved 10G og 40Gbps.

En mulig ulempe med T1600 er det foreløpige fraværet av selskapets TX svitsjematrise som gjør det mulig å koble T-serie rutere til en virtuell megaruter. Det er videre nødvendig med en oppgradering av TX for å støtte 100 Gbps per slot på T1600.

Kampen mot Cisco

Juniper har til nå levert 2 500 T640-enheter på markedet, men selskapets markedsandel i kjernerutermarkedet sank fra 37 til 30 prosent i løpet av det siste året.

– T1600 er en dyr inngangsbillett, men vil lønne seg over tid, sier Wormsen som ellers har stor tro på at verdens kraftigste kjerneruter vil gi markedstallene et godt løft fremover i kampen mot Cisco.

T1600 er for øvrig basert på I-chip – en brikke som i dag huser 7 ASICer som tidligere var plassert hver for seg. Fra tidligere er det kun modellene M-120 og MX-960 som har denne innebygd for økt effektivitet og mindre plassbehov.

Cisco benytter Junipers lansering til fortelle verden at de har passert 900 leveringer av sine CRS-1 rutere til 85 tjenesteleverandører siden de ble lansert i august 2004.

CRS-1 kommer i versjoner med fire, åtte eller 16 slotter hvor den største modellen kan håndtere 1,2 Tbps. Dermed er det Juniper som nå har en god ledelse på sin rival.

– I dette markedet tar det gjerne lang tid før salget begynner å ta av. Og slike rutere har lengre levetid enn mye annen teknologi, forklarer Nils-Ove Gamlem i Cisco til Nettverk & Kommunikasjon.

Han forteller også at lanseringen av nye produkter på dette området ikke alltid inntreffer i samme tidsperiode.

Nå er vi altså inne i en tid der Juniper leder med den råeste kjerneløsningen for tjenestetilbyderne.

Les om:

Nettverk