Ny versjon av Cfengine

Ny versjon av Cfengine

Norsk programvare for it-administrasjon holder Facebook oppe og får stadig flere brukere.

Nettverk & Kommunikasjon skrev om Cfengine første gang i nummer 3 2009. Den gangen var programvaren kun tilgjengelig med kommandobasert grensesnitt og i åpen kildekode. Siden den gang er grafisk brukergrensesnitt og kommersiell versjon kommet til. Nå nylig ble Cfengine Nova 2 lansert.

Cfengine er programvare for konfigurasjon og automatisering av datasentre og datasystemer. Det er utviklet siden 1993 av professor Mark Burgess ved Høgskolen i Oslo. Firmaet Cfengine AS ble startet i juni 2008. Cfengine hevder deres løsning er blant de kraftigste administrasjonsverktøyene som finnes, og at programvaren er installert på over en million servere.

Med Cfengine kan du beskrive ønskede tilstander eller oppførsel for servere og andre maskiner, så vil programvaren automatisk holde alle enhetene i systemet kontinuerlig oppdatert. Cfengine er laget for å skalere uendelig, og skal fungere uten problemer i klynger med flere tusen servere.

Et element ved Cfengine er at det skal gi systemer mulighet til å reparere seg selv uten inngrep fra administrator. Cfengine håndterer for eksempel en server fra scratch: Den booter og nødvendig operativsystem blir installert sammen med Cfengine, og dermed er den et administrert objekt. Gjennom å definere en normaltilstand, vil Cfengine søke å sette systemet tilbake til denne om det oppstår noe unormalt.

Åpen og lukket

Cfengine Community er navnet på versjonen i åpen kildekode, som vil bli beholdt som gratis løsning. Nova vil bli oppdatert to ganger i året, mens Community oppdateres fire ganger i året.

– Gjennom GPL-lisensiering og åpen kildekode får vi testet kode og funksjonalitet ute i brukermiljøene og nyttige tilbakemeldinger som vi kan ta med oss videre, sier daglig leder Thomas Ryd i Cfengine.

– Community er for de teknisk avanserte systemadministratorene som håndterer kommandogrensesnitt, mens Nova med sitt grafiske grensesnitt fungerer bedre i bedriftssammenheng. Du kan enkelt få en grafisk oversikt over enhetene i systemet ditt, som for eksempel hvilke Red Hat-servere du har i Paris og deres tilstand. Nova er også nær knyttet til ITIL, og kan raskt generere nødvendige rapporter, sier han.

Facebook

Den sosiale nettverkstjenesten har nå passert 500 millioner brukere, som ikke bare utveksler enorme mengder meldinger, men også laster opp tre milliarder bilder i måneden. Det skal enorme datasentre til for å håndtere volumet. Og for å håndtere alle serverne med tilhørende applikasjoner, lagring og annen infrastruktur bruker de Cfengine, som hvert kvarter sjekker over tusen «løfter» og sørger for utrulling av endringer som skjer fra tid til annen. Ifølge systemingeniør Tom Cook gir Cfengine driftspersonalet til Facebook «peace of mind».

Cfengine har brukere i over 100 land og har en lang skryteliste med kjente kunder, men får som oftest ikke lov til å fortelle noe om hvordan systemet er tatt i bruk og i hvilket omfang. US Navy, som har kjøpt Nova, er et eksempel som er enkelt å forstå ut fra sikkerhetshensyn, men når det gjelder for eksempel banker, er det nok konkurransemessige hensyn som teller.

– Jeg kan si at vi har fem av de ti største bankene på Wall Street som brukere, men ikke mer. Ganske frustrerende, egentlig, sier Thomas Ryd.

Han er imidlertid ikke snauere enn å erklære at Cfengine har som mål å bli blant de fem største innen it-administrasjon. De fire store der er i dag HP, BMC, CA og IBM.

Nytt i Cfengine Nova 2.0

Støtte for forretningsorientert konfigurasjonsstyring. Knytter sammen it-systemer med rapportering som viser forretningsverdi og intern og ekstern etterlevelse av policyer og myndighetspålagte regler.

Lettvekt datavarehus for innsyn i ressurser og målstyring. Nova 2.0 Mission Portal gjør at du kan se igjennom datasenteret og vise at du har kontroll.

Støtte for virtualisering og konfigurasjonsstyring for skytjenester. Nova 2.0 støtter de fleste hypervisorer og gjør det mulig å automatisere administrasjon av gjester og verter. Forhåndstilpassede policyer skal gjøre det enkelt å administrere forskjellige skytjenester.

Les om:

Nettverk