Ny wlan-toppmodell

Ny wlan-toppmodell

Raskere 802.11ac-ruter fra Asus.

Etter at Asus tidlig i fjor kom på markedet med modellen RT-N66U, har selskapet blitt blant de mestselgende på det norske markedet.

På ytelse og rekkevidde var RT-N66U overlegen de andre produktene på markedet og er fortsatt svært populær.

I fjor sommer kom selskapet med RT-AC66U. Dette en videreutvikling av RT-N66U, men med støtte for den nye 802.11ac-standarden for trådløse nettverk. Asus har langt fra vært alene om å komme med 802.11ac-rutere, men av dem vi har testet har RT-AC66U vært den raskeste.

Med bakgrunn fra de to foregående produktene i denne serien er det med spenning vi ser fram til nye RT-AC68U, som Asus markedsfører som verdens kraftigste ruter for SOHO-markedet.

LES OGSÅ:

TEST: 802.11ac i praksis

Tall-lek

RT-AC68U markedsføres av Asus som en 1,9 Gbps-ruter. Helt hvordan de har kommet fram til dette tallet er vi ikke helt sikre på. Forgjengeren ble omtalt som en 1,75 Gbps-ruter. Disse tallene kommer man normalt fram til ved å legge sammen båndbredden i 2,4- og 5 GHz-båndet. Forgjengeren hadde her henholdsvis 450 Mbps og 1,3 Gbps, hvilket blir 1,75 Gbps. For den nye modellen skal det imidlertid være mulig med 600 Mbps via 802.11n - dette så framt man benytter Asus' eget PCI Express-kort for 802.11ac. Hvorvidt det kommer andre klientadaptere på markedet som støtter dette, gjenstår å se.

Som for forgjengeren er det USB 3.0-port for tilkobling av for eksempel ekstern harddisk som kan deles ut i nettverket og programvaren skal være den samme, hvilket skulle bety generelt god funksjonalitet - inkludert VPN-tjener.

Prisen for RT-AC68U er ikke satt. Dagens RT-AC66U-modell koster cirka 1 300 kroner hos de rimeligste norske forhandlerne.

LES OGSÅ:

Intel med 802.11ac

Også rimeligere modell

I tillegg til RT-AC68U har Asus nå under Computex-messen lansert modellen Rt-AC56U. Dette en noe rimeligere modell med støtte for 802.11ac-teknologien. Mens RT-AC6xU-modellene har en 3x3 MIMO-antennekonfigurasjon, er RT-AC56U en rimeligere løsning med 2x2-antenner for sending og mottak.

Det enklere antennedesignet gjør at maksimalhastighetene ikke er like høye. Mens RT-AC6xU i teorien klarer 1,3 Gbps for 802.11ac, er hastigheten for RT-AC56U redusert til 867 Mbps. Det enklere antennedesignet påvirker også ytelsen for 802.11n, hvor hastigheten er maksimalt 300 Mbps.

Man skal imidlertid merke seg at for å utnytte potensialet med 3x3-design fullt ut trenger man også en mottaker som har tre antenner. Asus har dette gjennom et PCI Express-kort for stasjonære pc-er, mens usb-adapterene vi har sett så langt kun har to antenner. Intels nye 802.11ac-kort for bærbare pc-er støtter kun to antenner, men vi vil ikke se bort i fra at andre aktører snart kan komme med kort for bærbare pc-er med mulighet for å utnytte alle tre antennene, slik at man kan ha flere parallelle datastrømmer mellom ruteren og klient-pc-en.

I motsetning til RT-AC6xU-modellene har RT-AC56U også interne antenner. I praksis kan dette bety at rekkevidden også vil bli noe lavere. En fordel for en del kan imidlertid bli at ruteren blir penere uten de store eksterne antennene.

LES OGSÅ:

TEST: Erstatt kabelen med bro

Les om:

Nettverk