- Om vi ikke gjør noe, kan det bli krise

Norske nettleverandører gjør seg klare til IPv6, men ikke alle har kommet like langt.

Publisert Sist oppdatert

Om 256 dager er det tomt for IPv4-adresser i verden, estimerer Hurricane Electric. Dermed bør IPv6 være på plass før den tid.

Men hvor langt norske internettilbydere (ISP-er) har kommet i prosessen med overgangen varierer veldig. Noen er på planleggingsstadiet, mens andre allerede er i gang med pilotprosjekter.

Telenor sikter på å ha en strategi forankret i slutten av september. Målet er å starte et innføringsprosjekt for IPv6 i oktober. Men selskapet tror omstillingen vil ta tid.

- Telenors målbilde er et globalt internett og tjenester basert på IPv6, som dekker det fremtidige behovet for ip-adresser. Men Telenor tror at omstillingen til kun IPv6 vil ta lang tid og at vi må leve i en multiprotokollomgivelse i overskuelig fremtid. Utfordringene for operatørene blir å flytte trafikk fra IPv4 til IPv6 og forvalte begrensede IPv4-ressurser, sier Per Arild Meling, informasjonssjef i Telenor.

Han mener den tekniske modenheten til IPv6 er i ferd med å bli etablert, og peker på at Telenors nett allerede nå overfører IPv6 gjennom tuneller over IPv4. Ifølge Meling vil Telenor implementere «dual-stack» IPv6 og IPv4 i sine bredbåndsprodukter.

- Dual-stack er anerkjent som metoden for innføring av IPv6. Dual-stack betyr at brukerutstyret har begge protokoller tilgjengelig og velger den som er nødvendig for forbindelsen, sier informasjonssjefen.

Ikke over natten

Han understreker at dual-stack ikke vil løse adressemangelen innen IPv4 på kort sikt, men at det er et hjelpemiddel som gir overgangen minst mulig negative konsekvenser for brukerne.

- Dual-stack er en forutsetning for å flytte trafikk fra IPv4 til IPv6, mener Meling, som legger til at Telenors innholdstjenester og portaler på internett også skal støtte dual-stack slik at trafikken kan flyttes til IPv6, og IPv4-bruk dermed kan reduseres.

Alle vil ikke få IPv6 «over natten» hos Telenor. Men selskapet ønsker å etablere et tilbud for bedrifter og enkeltpersoner med spesiell interesse som gjerne vil ha tilgang grunnet ønske om å bygge kompetanse eller grunnet nysgjerrighet.

- Dual-stack skal gradvis gjøres tilgjengelig i utvalgte bredbåndsprodukter fra 2011. På grunn av ikke-kompatibelt utstyr i nettet og hos kunden, blir IPv6 primært tilgjengelig gjennom nye abonnement eller bestilt oppgradering. Alle prosjekter for IP-produkter eller plattformer som startes i 2010 eller senere skal inkludere innføring av IPv6 dual-stack, sier Meling.

Klar med pilot

Ventelo er på sin side allerede klare for pilotprosjekter med IPv6. Selskapet mener å ha et godt utbygd kjernenett med støtte for IPv6 i hele nettet.

- Vi er i ferd med å utvikle IPv6-produkter og er kommet til et punkt hvor vi kan tilby pilot på forspørsel. Det er egnet for kunder som vil bli kjent med IPv6 og som vil arbeide med egne tjenester og infrastruktur, sier kommunikasjonssjef Heidi Egede-Nissen.

Hun understreker at en slik pilottjeneste vil skje på kundens eget ansvar, at det altså ikke vil være noen garantier og tjenestevilkåravtaler (SLA).

- Vi prøver oss frem og gjør så godt vi kan. Men vi må vurdere pilotforespørsler på individuell basis, sier Egede-Nissen.

- Blir det en kostbar overgang for dere?

- Nei, dette er noe vi ser at vi selv og kunder bør forholde seg til. Det er en naturlig del av teknologiutviklingen som vi må følge med på, og vi vil jobbe med et begrenset antall kunder i starten.

Sjekk hvordan Get og Altibox an, og hvorfor Willy Jensen fra PT innkaller til et nasjonalt møte. Les mer på neste side!