Oppsiktsvekkende energireduksjon

Oppsiktsvekkende energireduksjon

Green Touch-initiativet tar mål av seg å gjøre Internett 1000 ganger mer energieffektivt.

Det nye konsortiet er organisert av Alcatel-Lucent med sitt Bell Labs, og målsetningen er å endre Internett og kommunikasjonsnettverk ut i fra energihensyn.

- Til nå har nettverks- og kommunikasjonsutstyr vært laget med tanke på ytelse og enkelhet, og lite hensyn har vært tatt på energiforbruket, sier Gee Rittenhouse fra Bell Labs.

Konsortiet har forsket seg frem til at det i teorien er mulig å redusere energiforbruket i dagens nettverksløsninger med hele 10 000 ganger.

Men målsetningen er å arbeide for en reduksjon på 1000 ganger, og meningen er at de neste fem årene vil brukes til å produsere løsninger som passer inn i dette bildet.

Regnestykket bygger på Bell Labs grunnforskning på underliggende nettverkskomponenter og teknologier (optisk, trådløst, elektronisk, prosessering, ruting og arkitektur), og fysiske begrensninger ved hjelp av etablerte formler, slik som Shannons lov.

Ifølge Rittenhouse vil vi da i så fall ha løsninger som kan drive verdens kommunikasjonsnettverk i tre år med samme energimengde som behøves for en enkelt dag i dag. Han viser også til at et kjøleskap vil kunne klare seg med like lite strøm som en mobiltelefon.

- Om ti år vil vi it-løsninger fremdeles produsere 300 millioner tonn CO2 årlig dersom vi ikke gjør drastiske endringer, sier Rittenhouse. Han poengterer også at Bell Labs ikke kan gjøre dette alene, men at Green Touch kan være nøkkelen til en grønnere it-verden.

Grunnleggende medlemmer av Green Touch-konsortiet er Alcatel-Lucent Bell Labs, Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), Freescale Semiconductor, China Mobile, Portugal Telecom, SwissCom, Telefonica, The Massachusetts Institute of Technology (MIT) Research Laboratory for Electronics (RLE), Stanford University Wireless Systems Lab (WSL), University of Melbourne Institute for a Broadband-Enabled Society (IBES), CEA-LETI Applied Research Institute for Microelectronics, The French National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA).

Mer informasjon finnes på www.greentouch.org .

Les om:

Nettverk