På tide å kutte kablene?

På tide å kutte kablene?

Mange virksomheter med trådløse nettverk opplever at stadig flere Ethernet-porter blir stående ubrukte.

Mellom 50 og 90 prosent av svitsjekapasiteten hos mange virksomheter med trådløse nett blir stående ubrukt. Svitsjer, hyller, kabler, kontakter, strøm og kjøling står der til liten nytte. Så hvorfor ikke like godt gjøre som hjemmebrukerne og kvitte seg med kablet Ethernet nettverk?

Ifølge Michael King, som er forskningsdirektør innen mobilt og trådløst i Gartner Group, vil rundt 70 prosent av nye porter være trådløse i 2011. Han mener det er mye å spare på å ikke investere i kablet infrastruktur som ingen bruker. Mange regner på det og vurderer forskjellige løsninger, men det finnes ingen enkle svar.

Noen mener at trådløse nettverk, selv 802.11n i «enterprise»-klassen, ikke kan tilby påliteligheten, sikkerheten og båndbredden som dagens applikasjoner krever. Andre mener det motsatte. Noen mener at ip-basert video krever kabling, mens andre er mer usikre på om IPTV er verdt kostnadene ved mye kablet maskinvare.

Ofte blir svaret å holde seg med både kablede og trådløse nettverk. Direktøren for nettverk og systemer ved Brandeis University, John Turner, mener spørsmålet som bør stilles, er «når kan du regne trådløst som hovednettverket ditt». Han sto overfor å skulle kable en ny bygning, og endte opp med å ta i bruk aksesspunkter og ny programvare for radio-optimalisering fra Aruba, da det ville være nok for de aller fleste bruksområdene.

Dermed ble det langt mindre kabling og færre svitsjer enn opprinnelig planlagt. Nå står han overfor utskifting og oppgradering av svitsjer, og har begynt å tenke nytt:

– Hvis jeg knytter sammen kablet og trådløs kant-teknologi, reduserer antall porter, kobler fra veggkontakter og bruker noen av de eldre svitsjene som reservedeler, ser det ut til at vi kan spare mellom 1 og 1,4 millioner dollar, sier Turner.

Antallet porter og aktiviteten på dem varierer betydelig med hva virksomheten holder på med, også mellom dens forskjellige avdelinger. Først nå begynner mange it-avdelinger å analysere bruken ut fra muligheten til å rasjonalisere. I et forsikringsselskap eller en avdeling for kundestøtte vil nok brukerne stort sett holde seg på arbeidsplassen, og kabling være det beste. Men der hvor mobilitet og bærbare maskiner rår, er det trådløst som gjelder.

De forskjellige nettverksaktørene er både litt enige og mye uenige: Aruba snakker mye om «rightsizing» og tilbyr hjelp med verktøy og regneark for å finne ut av hvor trådløse kundene deres kan bli, og hvor mye de kan spare på ubrukt maskinvare. Cisco er ikke enig, men foreslår «unified network» med både trådløst og kablet nettverk, og 3G mobilteknologi i tillegg. Bare trådløst blir lite fleksibelt og ikke så kostnadseffektivt likevel, mener Cisco.

Noe konkret svar på om du kan, og bør, kutte kablene og pensjonere svitsjene er umulig å gi her. Du har noen analyser og regnestykker du må igjennom før du får svaret på det. Den største innvendingen vi har sett mot å innføre trådløst til erstatning for kablet nettverk gjelder båndbredde. At trådløst skulle være mindre sikkert enn kablet, er et argument som ikke høres lenger.

Av JOHN COX, Network World

Les om:

Nettverk