Powertech nå med IPv6

Powertech nå med IPv6

Vil være føre var og rullet ut fullskala forrige uke.

Powertech hadde 18-årsdag mandag forrige uke. De benyttet anledningen til å rulle ut IPv6 over hele linja.

- Det er mye bedre, mener vi, å prøve seg frem nå og dermed være klar når man plutselig trenger IPv6, enn å måtte hasteomlegge når tiden kommer, sier Ola Thoresen i Powertech.

Som kjent er verden i ferd med å gå tom for IPv4-adresser, det er derfor det nå presses på med innføring av IPv6. Forrige uke var det også IPv6-forum i Stavanger, der Powertech kunne dele den gledelige nyheten om at de nå har tilgjengeliggjort en IPv6 «dualstack»-løsning. Dualstack innebærer at det kjøres en kombinasjon av IPv6 og IPv4, der IPv6-kompatible brukere kommuniserer via dette, og dem som sitter på IPv4 likevel kan bruke dette for kommunikasjon.

- Fra og med forrige mandag behandler vi begge to helt likt. Begge deler er internett og har samme prioritet, og begge deler skal fungere like bra for våre kunder og alle våre tjenester.

Ifølge Thoresen har omleggingen gått bra.

- Det har gått veldig glatt og vi har ikke opplevd noen kunder som har hatt problemer.

Prøving og feiling

Han vil ikke omtale prosessen med omleggingen som komplisert.

- Det er en del som har måttet gjøres, vi har måttet prøve og feile litt i ulike lavmiljøer for å få det til å fungere. Vi har for så vidt levert IPv6 i mange år, men da som spesialoppsett for enkeltkunder, tunnelleringer eller andre løsninger. Å rulle det ut i fullskala har innebåret litt mer arbeid, sier Thoresen.

Blant annet har de måttet sørge for at IPv6 er like enkelt å konfigurere som IPv4, så også support og leveranseavdelingen får bra flyt i systemene.

- Vi har hatt noen runder internt for å komme til et system som fungerer like greit.

De er blant de første nettleverandørene i Norge til å rulle det ut i praksis. Noen har begynt å leke med tanken, men få har tatt skrittet ut.

- Vi synes det er viktig at noen tar det første skrittet og begynner. Derfor ruller vi det ut til alle våre kunder, så de får muligheten til å teste det ut og bli kjent med det. Det viktigste for vår del har vært å ufarliggjøre det for våre kunder, sier Thoresen.

Pusher kundene

Litt av utfordringen er at etterspørselen etter IPv6 ikke er så stor akkurat nå. Store innholdsleverandører som VG og A-Pressen har innført det nye ip-systemet. Mai i år prøvekjørte giganter som Facebook, Google, Yahoo, Microsoft og Verizon IPv6. Likevel er det langt fra alle innholdsleverandørene som har konverter, og dermed ikke all verdens innhold som er tilgjengelig via ren IPv6.

- Det hindrer litt etterspørselen fra våre kunder også, forklarer Thoresen.

- Vi har veldig mange bedriftskunder som har eget utstyr, og vi har ingen kontroll på om de har tatt det i bruk hos seg, men vi pusher på herfra etter hvert som vi får muligheten og sjekker opp om de trenger hjelp med det, sier han.

For IPv6 kommer for fullt – i nær fremtid. Asia har i et halvt år vært tomme for tilgang på nye IPv4-adresser, og de vise spåmenn kalkulerer at Europa går tomt alt fra mellom februar 2012 til juli samme år.

- Etter det er det ikke mulig å tak i flere, og da må man jo se seg om etter andre løsninger om man vil lansere tjenester. Det kan for eksempel være en eller annen killerapp rett rundt hjørnet, det er ikke godt å vite, sier Thoresen.

- Bedre nå

Det er derfor han mener det er vel så greit å være klar for IPv6 allerede nå.

- På et tidspunkt må man uansett begynne, og da er det bedre å begynne allerede nå, sier han.

IPv4-spesifikasjonen ble skrevet i 1981 og støtter i underkant av fire milliarder ip-oppkoblede enheter, og det har blitt tynt i rekkene etter at mobiltelefoner, kjøleskap og alle slags andre dingsebomser har lagt beslag på adresser. IPv6 støtter fire milliarder opphøyd i fjerde ganger så mange adresser som det, helt konkret 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456(!), og har dermed støtte for langt flere tjenester og dingsebomser.

Litt kuriosa på tampen: Her er en morsom side Powertech har lansert for å lokke folk over på IPv6.

Les om:

Nettverk