- Puma er åpen, kraftig og gjerrig

- Puma er åpen, kraftig og gjerrig

AMD mener Intel har dominert lenge nok med sin Centrino-plattform. Hva kan vi forvente av Puma?

Intel har lenge kunnet gni seg i hendene over at konkurrenten AMD sine bærbare pc-alternativer ikke har vært en reel trussel. Det har stort sett vært i de rimeligste maskinene at man har funnet AMDs Turion-prosessorer.

Dette skal det ifølge AMD nå bli slutt på. Skal vi tro deres egne utsagn kan Puma se ut til å parkere Intels nåværende Centrino Duo-løsning.

Med Puma-plattformen loves spesielt høyere nettverksytelse ettersom AMD gir pc-produsentene flere tilpasningsmuligheter enn Intel.

Bedre utvalg

For at en bærbar pc skal bli markedsført som en «Puma plattform», kreves det en AMD Turion X2 Ultra-prosessor, et av AMDs syvendegenerasjons brikkesett, et trådløst nettverkskort med støtte for 802.11n og støtte for ulike 3G-teknologier for mobilt bredbånd.

Prosessoren Turion X2 Ultra består av to prosessorkjerner som begge har én megabyte andrenivås hurtigbuffer og støtter opp til åtte gigabyte DDR2-minne på opptil 800 MHz. Den er basert på K8-arkitektiren som Athlon 64 benyttet, og ikke den nye K10-arkitekturen som AMD benytter for Phenom og nyeste versjon av Opteron.

Prosessorene har imidlertid blitt redesignet i større grad enn tidligere Turion-modeller for å være optimalisert bruk i bærbare pc-er. Prosessorene vil i første omgang være basert på 65 nanometers produksjonsteknologi.

En av de større endringene i henhold til strømsparing er støtte for "deeper sleep"-spesifikasjonen, samt at klokkefrekvensen for kjernene kan reguleres individuelt.

Ikke fire kjerner

AMD-spesialist Ian McNaughton forteller til våre kolleger i PC World Danmark at selskapet foreløpig ikke har noen planer om å lansere en mobil utgave med fire prosessorkjerner.

- Markedet for såkalte desktop replacement-bærbare med firekjerners prosessor er rett og slett begrenset, så vi har valgt å fokusere på innovative brikkesett og grafikkløsninger som for alvor gir brukeren en bedre opplevelse, sier McNaughton.

Pc-produsentene får likevel flere muligheter ved å velge AMD Puma fremfor Intel Centrino Duo. Det kan bety både et bredere og dypere utvalg av bærbare pc-er, men i verste fall også en lavere grad av stabilitet.

AMD legger imidlertid stor vekt på multimedieytelse. Dette er et område hvor Intel har skuffet med sine integrerte grafikkløsninger og merkes spesielt siden HD-video legger beslag på store ressurser i maskinvaren.

AMDs ATI Avivo HD-teknologi skal her garantere for perfekt avspilling av slikt videomateriale. Den integrerte grafikkløsning som ifølge AMD er opp til fem ganger raskere enn Intels X3100-løsning og det skal være støtte for hdmi, HDCP og Displayport.

Bedre batteritid

AMD lover også at batteritiden blir kraftig forbedret med Puma. Prosessoren har bedre strømspareegenskaper og maskiner med en dedikert grafikkprosessor har fordelen av at denne kan kobles helt ut når det ikke er behov for den, og kobles inn igjen for mer krevende grafikkoppgaver.

I tillegg skal den integrerte grafikkprosessoren kunne benyttes i kombinasjon med den dedikerte for å forbedre 3d-ytelsen. En lignende løsning har også Nvidia gjennom sin Hybrid-SLI-løsning.

Det eneste som mangler er imidlertid ferdige pc-er basert på Puma-plattformen, noe som kanskje fremstår som litt merkelig på selve lanseringsdagen. Det blir interessant å se situasjonen videre, for ny generasjon av Centrino-plattformen er bare noen uker unna.

Les om:

Nettverk