Qlogic utfordrer på pris

Qlogic utfordrer på pris

Å være ledende på nettverkskort for lagringsnett var ikke nok for Qlogic. Selskapet har derfor bygget seg opp til å bli en totalleverandør, med pris som våpen.

Qlogic har siden 1994 bygget seg opp på nettverkskort (HBA Host Bus Adapter) for nettverkstilkoblet lagring. Alle de kjente it-leverandørene og lagringsspesialistene benytter Qlogics kort som ett av sine tilbud, inklusive Apple.

- Vi har siden 2004 vært verdens største leverandør av HBA, sier David M. Zimmer, direktør for distribusjonskanalen i Qlogic.

De senere årene har det også blitt svitsjer for lagringsnett. Det er på det området Qlogic skal konkurrere på pris. Men det er på svitsjer for bladmaskiner at Qlogic synes å vinne frem.

Oppkjøpet av Silverstorm og Pathscale har gitt Qlogic teknologi for sammenkobling av utstyr basert på Infiniband, som er noe av det raskeste på markedet. Derfor forsøker Qlogic å etablere seg som leverandør for sammenkobling og nett for tungregning.

Omsetningen i 2006 kom på 494 millioner dollar. I 2007 antas den å øke til rundt 600 millioner dollar. Året avsluttes 31. mars. De tre første kvartalene har Qlogic omsatt for 439 millioner dollar.

Sentralisert

I forbindelse med konsolideringen dette tiåret har sentralisert lagring blitt en forutsetning for å kunne utvikle it-infrastruktur som en ressurs. McData var tidlig ute med utstyr for lagringsnett. Brocade fulgte etter med vekt på mellomstore kunder. Siden oppdaget Cisco nødvendigheten av data tilkoblet i nett.

Det ble dermed en konkurranse mellom tre. McData hadde ledertrøyen, men snublet og ble kjøpt opp av Brocade. Dermed fikk Qlogic større mulighet til å markere seg. Som etablert leverandør av nettverkskort har Qlogic allerede et forhold til lagringsleverandørene, men ikke så tett som Brocade og Cisco.

- Vi jobber for å redusere kostnadene for lagringsnett. Enkelte av våre produkter har halvparten av kostnadene av tilsvarende fra Brocade eller Cisco. Generelt er vi 10 – 50 prosent rimeligere, hevder David M. Zimmer.

De etablerte it-leverandørene betviler Qlogics utsagn fordi det kontinuerlig har vært en prisreduksjon på lagringssvitsjer. Qlogic jobber derfor også tett med distributører for å selge sitt utstyr via lokale forhandlere til mindre og mellomstore virksomheter. I Norden er det Four Leaf som er partner. Administrerende direktør Thor Egil Stangenes i Four Leaf har stor tro på Qlogic hos sine forhandlere.

I de minste løsningene

Mens it-leverandørene har omfattende samarbeidsavtaler med Brocade og Cisco, har de færreste et aktivt forhold til Qlogics svitsjer.

- Vi har dem i våre prislister for kunder som insisterer på et rimelig alternativ, sier Jørn Malsten, teknologikonsulent i EMC.

IBM benytter Qlogic i forbindelse med de minste installasjonene. Tilsvarende gjør Hewlett-Packard (HP) og Hitachi Data Systems (HDS).

- Når vi selger løsningen "Simple SAN" fra HDS inngår det en åtte porters svitsj fra Qlogic, sier Tom Evert Olsen i lagringsspesialisten Proact.

Qlogic har lykkes med å utvikle svitsjer til bruk sammen med bladmaskiner. IBM benytter Qlogics svitsj som sitt rimeligste alternativer for tilkobling. Brocade (McData) har utviklet tilsvarende basert på Qlogic. Denne benyttes av Dell, IBM og på HPs tidligere bladsystem.

- For kunder som allerede har utstyr fra Brocade er det unaturlig å introdusere alternativ fra Qlogic. For kunder som første gang skal ha et lagringsnett kan Qlogic være et alternativ, sier Arild Saghagen, senior produktsjef i HP.

Qlogic ønsker å dekke det typisk norske behovet ved å kunne tilby svitsjer fra åtte porter til 256. Sistnevnte oppnås ved å koble sammen to av de største SANbox 9000 svitsjene. Da hevder Qlogic at de oppnår kapasitet tilsvarende de største produktene til konkurrentene for halve prisen.

Også 5000-serien er bygget for sammenkoble mindre svitsjer for å øke kapasiteten på omkoblingen. Sammenkoblingen skjer med 10 Gbit per sekund. Inntil 96 tilkoblinger kan stabelen med svitsjer håndtere.

I tillegg leveres 6000 som er en ruter med protokolloversetting eksempelvis fra ISCSI til Fibre Channel og 8000-serien som er en svitsj for administrasjonsprogramvare.

Les om:

Nettverk