Raskere 802.11ac-rutere

Raskere 802.11ac-rutere

Asus med 1,7 Gbps og Linksys med gjenfødt klassiker.

De første 802.11ac-ruterne ble presentert for markedet på CES-messen for to år siden. Da de senere på året kom på markedet, var det med teoretisk makshastighet på 1,3 Gbps for de raskeste modellene.

1,3 Gbps nås gjennom bruk av tre parallelle strømmer – hver på 433 Mbps. Man refererer gjerne til disse som MIMO 3x3-konfigurasjoner, med tre antenner for sending og mottak.

Asus nye AC87U øker til fire strømmer og maksimal teoretisk hastighet til 1,7 Gbps. Ruteren er basert på et nytt brikkesett fra Quantenna, og trolig vil man se flere rutere med lignende spesifikasjoner etter hvert.

For å utnytte potensialet til ruteren trenger man også en klientadapter som støtter fire parallelle strømmer. De aller fleste bærbare pc-er levert med 802.11ac støtter kun 2x2, hvilket vil gi maksimalt 866 Mbps som teoretisk hastighet – og i praksis vanligvis godt under halvparten. Det finnes enkelte maskiner med 3x3-implementasjon som gir 1,3 Gbps, samt at Asus har adapterløsninger som gir 3x3-støtte.

Et sentralt element skal imidlertid være å gi bedre totalytelse ved bruk av flere klienter parallelt - altså om for eksempel to pc-er aksesserer aksesspunktet samtidig.

I likhet med dagens RT-AC68U tilbyr den nye ruteren opptil 600 Mbps via den "gamle" 802.11n-teknologien. Også her vil man imidlertid være begrenset av klientene. De fleste bærbare pc-er for eksempel støtter kun 300 Mbps 802.11n. Enkelte støtter 450 Mbps, mens vi kun har sett klientadaptere fra Asus når det gjelder støtten for 600 Mbps.

LES OGSÅ:

Vidåpen Asus-ruter?

Linksys WRT

Fortsatt står det mange Linksys WRT54G-serie-rutere rundt i norske hjem og småbedrifter. Selv lenge etter at ruteren på sett og vis har vært teknisk utdatert, har den hos mange vært populær på grunn av tredjeparts programvareløsninger som har vært støttet.

Med WRT1900AC har Linksys basert det lett gjenkjennelige designet fra den gamle WRT54G-serien.

I likhet med Asus RT-AC87U har WRT1900AC fire antenner, men det er en 3x3 MIMO-konfigurasjon som maksimalt gir 1,3 Gbps via 802.11ac. Men på 802.11n er 600 Mbps støttet som på Asus-en. Hensikten med fire antenner er imidlertid at de tre antennene med best signal mot enheten benyttes til kommunikasjonen. Det er her støtte for Beamforming, hvilket gjør at ruteren skal kunne fokusere signalet i retningen enheten det kommuniseres med befinner seg.

Også for WRT1900AC skal Open Source-programvareløsninger stå sentralt, og Linksys har samarbeidet med OpenWRT-miljøet om utviklingen av programvaren til ruteren. Funksjonaliteten i OpenWRT er på flere områder mer omfattende enn funksjonaliteten i Linksys vanlige programvare. Her settes mer avanserte, kravstore og erfarne brukere i fokus. Trolig vil man her rask også se støtte for andre programvaresystemer for ruteren - for eksempel DD-WRT og Tomato.

Ruteren er basert på en 1,2 GHz ARM-prosessor, 256 megabyte minne og 128 gigabyte flashlagring. I tillegg til USB 3.0-port har man også en kombinert USB 2.0/eSATA-port. Ved tilkobling av lagringsmedier vil man her blant annet kunne bruke ruteren som NAS.

De nye modellene fra Asus og Linksys skal bli tilgjengelig i løpet av våren. Prisene vil trolig ligge på rundt 2 500 kroner.

LES OGSÅ:

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

Les om:

Nettverk