Sertifisering gjør Ethernet spennende

Sertifisering gjør Ethernet spennende

Verden skriker etter forenkling på tele. 35 år gammel teknologi kan bli redningen.

Ethernet ble dominerende på lokalnettet. Ethernet kan bli dominerende på telenettet. Grunnen er en sterk kostnadsreduksjon ved bruk av Ethernet-utstyr. Volum og avansert teknologiutvikling har bidratt. Nå er det snakk om 40 og 100 Gbit per sekund, hastigheter som telenettene ikke leverer kunder. Men ifølge analyseselskapet IDC vil hastighetene på portnivå fortsatt ligge under 1 Gbit per sekund i 2011.

I Finland er Ethernet utbygget i stor skala. Telenor er delvis interessert, men har så mye kostnader bundet i dagens struktur at en forenkling vil ta tid. Utenfor Norge forenkler Telenor ved å bygge Ethernet for transport av mobildata. Telenor er ikke den eneste. I Norge bygger Netcom fiber frem til sine basestasjoner.

Mindre effektivt

- For ti år siden kjøpte kundene linjer og rutere for å levere en tjeneste. Nå kjøper de en tjeneste, sier Jan Søgaard, administrerende direktør i IP Nett.

Konsekvensen er at telenettet er blitt tilpasset transport av IP ved overbygninger som MPLS (Multi Protocol Label Switching) og VPN (Virtual Private Network). Det medfører ekstra byråkrati og kostnader, men skaper oversikt og rydder opp i mye unødvendig trafikk.

Andre tilbydere enn de tre store TDC, Telenor og Ventelo kan derfor gjøre en jobb i Norge. Ventelos datterselskap Broadnet står først i køen med god tilgang til fiber, men energileverandørene har en gylden mulighet til å redusere kostnadene og forenkle nettverkstilgangen til sine kunder. Deres utfordring er å samarbeide for å skape et sammenhengende optisk nett som kan deles.

- Vi står foran et paradigmeskifte i det norske markedet, sier Jørn Martin Slåtten, markedssjef i Broadnet.

Det er store ord, spesielt siden det er snakk om Ethernet, en nettverksteknologi utviklet av Robert Metcalfe og David Boggs i 1973 i Xerox PARC (Palo Alto Research Center).

Ser på

Det opprinnelige Ethernet har blitt forbedret ved bruk av svitsjer, for å unngå kollisjoner som de første nettene var plaget av. Ethernet tas derfor for gitt, men ikke i fjernnettet.

- Telenor ser på å etablere "Metro Core"-struktur basert på gigabit Ethernet over WDM i byer og regioner, sier Rolv-Erik Spilling, teknologidirektør i Telenor.

WDM, Wavelength Division Multiplexing, handler om å overføre data på optiske fibre mest mulig optimalt ved å utnytte lysbølger i forskjellige farger, DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing). I Norge har Telenor dette mellom de største byene, ikke mellom de mellomstore.

- For å skape dynamikk i markedet må operatørene effektivisere sine nett slik at enhetskostnaden går ned og det blir høyere kapasitet, fremholder Jan Søgaard.

Utfordringen er å få kjøpt båndbredde av Telenor. Lave hastigheter er greit, men ikke høy hastighet. Da blir det gammeldags teknologi, ikke WDM. Ifølge kilder koster kapasitet i Norge fem ganger så mye som i Sverige. Langs kysten av Vestlandet er det lite WDM å få fatt i.

Les mer på neste side!

Nettverk