Siste nytt fra trådløsnettet

Siste nytt fra trådløsnettet

TEST: Medialink 1054 Iradio lar deg lytte til tusenvis av radiokanaler på nettet uten pc.

Iradio fra Jensen Scandinavia ser ved første øyekast ut som en vanlig radio, men skjuler en wlan-klient som gjør den i stand til å ta inn alle tenkelige radiostasjoner som finnes på nettet – helt uavhengig av en pc.

Du kan dermed lytte til alt fra NRK Alltid Nyheter til Shanghai News Channel med krystallklar lyd – forutsatt at radioen er innenfor rekkevidden til husets trådløse nettverk. Det leveres også med en egen fjernkontroll som letter navigering fra godstolen

Welcome to the jungle

Gjennom enhetens lcd-skjerm og et klikkbart navigeringshjul kan du enkelt navigere gjennom et enormt utvalg av radiostasjoner.

Kategoriseringen er slik at du først velger favorittstasjoner, land eller sjanger og deretter sorterer deg videre nedover i hierarkiet.

Under avspilling viser skjermen navnet på radiokanalen, avspillingslengde samt hvilken kvalitet (bitrate) det er på sendingen.

Det er virkelig en jungel av sære radiostasjoner der ute, men Iradio kobler seg til en tjeneste ved navn Vtuner som holder styr på det gigantiske utvalget. Kategoriseringen til Vtuner samt brukergrensesnittet til Iradio gjør det relativt enkelt å veksle mellom Southwest Texas State Radio og Beijing Music Radio eller P1 og P3.

Du kan også lagre inntil 20 favorittstasjoner slik at disse er lett tilgjengelig når du starter radioen. Iradio mangler faktisk en vanlig fm-mottaker, men dette har sjelden en praktisk betydning ettersom de fleste radiokanaler også sender via internett.

Eneste ulempen er selvfølgelig at den ikke spiller om nettet er nede.

Enhetens wlan-klient støtter 802.11b/g samt UPnP AV slik at den også kan fungere som en ordinær medielink for lydoverføring. Dette fungerer ved at du deler musikk fra en pc over trådløsnettet gjennom nettverksfunksjonaliteten i Windows Media Player eller annen kompatibel programvare.

Når dette er gjort kan du surfe rundt i din egen musikksamling med fjernkontrollen. Praktisk om du synes 10 000 + radiostasjoner er for lite. Av musikkformater støttes MP3, WAV og Windows Media Audio.

Praktisk bruk

Iradio er forholdsvis enkel å sette opp første gang, men sammenlignet med en vanlig radio er det naturlig nok noe mer sofistikert. Den søker først etter tilgjengelige trådløsnett og ber deg deretter legge inn passord/krypteringsnøkkel.

Om du er vant med å konfigurere trådløse klienter går dette som en lek, men oppsettet vil garantert by på utfordringer for mindre avanserte brukere. For eksempel om du ikke husker om nettverket er satt opp med wpa eller wpa2 kryptering.

I motsetning til en vanlig radio tar det rundt 25-30 sekunder fra du slår på enheten til den er klar til å spille. Dette kan være litt irriterende om du for eksempel skal rekke å få med deg en nyhetssending. Har du lagret dine favorittstasjoner går det derimot raskt å finne frem til stasjonene du bruker mest.

Å lagre en slik favorittstasjon gjør du elegant ved å klikke på et smilefjes på fjernkontrollen.

Av kontakter har den en Ethernet-kontakt for kablet nettverk og en 3,5 mm linjeutgang for tilkobling av hodesett eller stereoanlegg.

Svak lyd: Det hjelper lite med stereo når vår trofaste radiokamerat fra Tivoli låter langt bedre i mono.

At Iradio har linjeutgang er et pluss ettersom lyd kvaliteten her er svært simpel. Sammenlignet med de populære Tivoli-radioene med monohøyttaler er stereolyden til Iradio svært spinkel. Her får du svært mye diskant og fint lite bass.

Vi testet radioen opp mot en D-link DIR-655-ruter som blant annet tilbyr svært god rekkevidde, kvalitetskontroll på trafikken og prioritering av multimediastrømmer. Vi hadde god dekning i hele huset, men valgte å plassere radioen på kjøkkenet, ca 10 meter fra ruteren.

I løpet av en testperiode på en uke opplevde vi nærmest daglig at den av og til falt ut av nettet og måtte startes på ny. Om dette skyldes selve sendingen fra de ulike kanalene eller trafikkforstyrrelser i vårt trådløse nett fant vi aldri ut av.

Konklusjon

Om vi kun skal dømme produktet etter lydkvaliteten mener vi den ikke verdt prisen. Personlig ville vi mye heller betalt litt ekstra for høyttalerelementer av bedre kvalitet. Om man hovedsakelig ønsker å lytte til nyheter, debattprogrammer og lett bakgrunnsmusikk er imidlertid lyden helt grei.

Annet enn på lydkvalitet blir det imidlertid feil å sammenligne Iradio med en ordinær radio. Her har du tilgang til et nærmest uendelig kanalbibliotek og ufattelig mye musikk i krystallklar lyd. Vi liker den enkle navigeringen og vi digger muligheten til høre nettradio uten å måtte forholde oss til pc-en.

Slik sett er det også synd den mangler mulighet for batteridrift da den kunne passet perfekt for lett sommerunderholdning på terrassen – forutsatt at du har wlan-dekning da.

Jensen Media:Link 1054 iRadio

Pris: Ca kr 1 500 inkl. mva.
Internett: www.jensenscandinavia.com

+ Enkel navigering.
- Svake høytalere, noe ustabil

Les om: