Slik blir lyspærer til trådløst nett

Forsker skaper trådløst nettverk basert på led-lyspærer med ny teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Harald Hass, professor i fysikk ved Universitetet i Edinburgh, sier han har utviklet teknologi for å sende data gjennom vanlige lysinnretninger.

Han sier i et foredrag på Ted Talks at man kan aktivere trådløst nett ved å slå på lyset. Han forteller også at dagens trådløse nettverk - som bruker radiosignaler - er lite effektivt. Mye av energien som brukes av mobile basestasjoner går med til nedkjøling.

Gjennom å bytte ut gammeldagse glødelamper med LED-pærer kan man gjøre om en vanlig lampe til en basestasjon for trådløst nettverk, sier Hass til the Daily Mail.

Raskt med lys

Oppfinnelsen heter D-Light, og kan sende data raskere enn 10 megabits per sekund, som en en vanlig hastighet på bredbånd, gjennom å endre frekvensen på ambient lys i rommet.

Teknologien kan finne er hjem på sykehus, fly eller til og med under vann. Flypassasjerer kan teoretisk sett surfe på nettet via signaler sendt ut via lysene i kabinen.

- Måten vi sendes trådløse data på er med lite effektive elektromagnetiske bølger, særlig radiobølger som har begrensninger. De er dyre, og har bare en viss rekkevidde. Denne begrensningen klarer ikke brasene med trådløse data. Lys er en del av det elektromagnetiske spektrum... hadde det ikke vært flott å bruke det til trådløs kommunikasjon?, spør Hass.

Han legger til at det synlige lysspektrummet har 10.000 mer plass enn radiobølger, noe som er ideelt til slik bruk.

Trådløst nett overalt

Professor Hass demonstrerte oppfinnelsen under en forelesning hvor han med hjelp av en skrivebordslampe og en LED lyspære sendte data til en mottaker som sto på bordet under lampen.

Når han førte hånden sin inn i lyset fra lampen, stoppet datasendingene ettersom signalet ble blokkert.

- Overalt hvor det er lys, er det potensielle kilder for overføring av data, forteller Hass.

Han avslutter med å si at alt vi trenger å gjøre, er å plassere en liten mikrobrikke i hver eneste potensielle lyskilde, og dette vil kombinere opplysing og dataoverføring - og dermed løse problemene vi har på området med trådløs kommunikasjon.