Slik brukes verdens raskeste svitsj

Slik brukes verdens raskeste svitsj

Første norske kunde har tatt i bruk supersvitsjen fra Skullerud.

Den ser ikke så imponerende ut, men svitsjen med 36 tilkoblinger går utenpå det meste med hensyn til praktisk ytelse. Andre konkurrenters svitsjer har større total kapasitet, men ingen har så stor kapasitet i et kabinett på størrelse med en pizza-eske.

- Vår Oracle Sun databasemaskin sørger for fem til tolv ganger raskere uttrekk av data, sier Rune Lilleng, kontorsjef database i Nav.

Svitsjen er en viktig komponent i å skape ytelse for Oracles databasemaskin Exadata V2. Denne maskinen er utviklet av Sun som Oracle kjøpte. Exadata versjon 1 var utviklet av Hewlett-Packard. Den første Exadata var en datavarehusmaskin til bruk for avanserte analyser. Versjon 2 er en raskere og mer anvendelig maskin.

- Det går raskere å flytte en database fra en maskin til en annen. Med den nye maskinen gjør vi det på halvparten av tiden, fortsetter Rune Lilleng.

Overføring av databasen til Nav fra en Hewlett-Packard Unix-maskin til en annen maskin tok i ett tilfelle, åtte og en halv time. Halvering av dette bidrar betydelig ved behov for oppgradering av datamaskinene.

Verdens raskeste

- Exadata versjon 1 var verdens raskeste maskin for datavarehus. Exadata versjon 2 er dobbelt så rask og den eneste som kjører applikasjoner for transaksjonshåndtering, sa Larry Ellison, administrerende direktør i Oracle ved introduksjonen høsten 2009.

Det er Suns teknologi som gir Oracles databasemaskin overlegen ytelse på det norske markedet. Det er Suns utviklingsavdeling på Skullerud som gir en ny dimensjon til databasemaskinen.

- Vi kalte den Nanomagnum, sier Ola Tørudbakken, Distinguished Engineer i Suns utviklingsavdeling.

Magnum er en svitsj som Sun først utviklet for Texas Advanced Computing Center, deretter Universitetet i Oslo. Magnum er verdens raskeste for sammenkobling av maskiner med inntil 3.456 Infiniband-tilkoblinger.

Med sin hastighet på 40 Gbit per sekund og en reaksjonstid (latens) på typisk to mikrosekunder effektiviserer Infiniband ytelsen til tungregnemaskiner for vitenskapelige formål. Ethernet har typisk 800 mikrosekunder latens.

- Infiniband er den raskeste sammenkoblingsteknologien som eksisterer i dag for lagring, understreker Ron Weiss, produktdirektør for Exadata i Oracle.

Norsk godbit

Da Magnum ble introdusert var målet å lage mindre svitsjer for Infiniband. Nanomagnum med 36 tilkoblinger er det praktiske resultatet.

Oracle fikk dermed en skikkelig norsk godbit ved oppkjøpet av Sun.

Med Infiniband-svitsjen effektiviseres ytelsen til Oracles databasemaskin. Men svitsjen er ikke alene om å skape de raske oppslagene.

- Infiniband og RDMA gir en ekstra ytelsesgevinst, fremholder Ola Tørudbakken.

RDMA, Remote Direct Memory Access, sørger for effektiv minnetilgang på andre maskiner. For totalt fire datamaskiner kobles sammen i en klynge med RAC (Real Application Cluster) for å håndtere databasen. Ytterligere syv lagringsmaskiner fremskaffer dataene effektivt.

Det er arkitekturen med bruk av flash for rask håndtering av dataene i lagringsmaskinene, programvaren Smart Scan, i tillegg til Infiniband, som skaper ekstra ytelse i forhold til den første versjonen av databasemaskinen. Men også raskere datamaskiner basert på Intels nyeste prosessorteknologi bidrar.

Kvitte seg med data

Hovedhensikten med Smart Scan er å kvitte seg med data. Rader og kolonner med data som ikke etterspørres, blir filtrert vekk. Dette er mulig fordi programvare for å fremskaffe dataene flyttes fra databasemaskinene ned til lagringsmaskinene, nærmest ned på platelagrene. Rent praktisk er det en redusert database som ligger på hver lagringsmaskin.

- Exadata er en revolusjon for databaser. Den forstår både rader og kolonner og leverer de etterspurte dataene, ikke blokker med data, sier Ron Weiss.

Grunnen er at databasemaskinene vet hvor spørringen skal foregå. Dermed unngås det å lese inn unødvendige blokker med data fra lagringsmaskinene. Blokkene som leses inn legges flash-minnet hvoretter de etterspurte dataene plukkes ut og overføres til databasemaskinene.

- Exadata er en interessant løsning for å konsolidere Unix, sier Jan Bjelde, ansvarlig for datasenterløsninger i Atea.

Kundene kan ta med seg sine databaselisenser for Oracle 11g til Exadata. Dermed får de betydelig større ytelse uten at lisenskostnadene øker.

Les mer på neste side!

Les om:

Nettverk