Slik får du bedre wlan-dekning

Slik får du bedre wlan-dekning

En pappbit og litt aluminiumsfolie er alt som skal til for å doble rekkevidden på ditt trådløse nett. Les om denne og andre løsninger for økt ytelse og bedre rekkevidde.

Dette tipset ble første gang publisert i september 2007 og var en av de mest populære brukertipsene på pcworld.no i 2008.

Rekkevidden på et trådløst nett er ofte i snaueste laget. Resultatet er ofte blindsoner i boligen, eller områder der dekningen er så svak at ytelsen faller kraftig.

Bedre blir det ikke av at alle naboene også har trådløst nett. Nettverkstrafikken kolliderer og i enkelte tilfeller har du bedre dekning til naboens nett fra din sofakrok enn ditt eget. For å øke ytelsen og rekkevidden i ditt wlan har du flere muligheter:

LES OGSÅ: Slik får du bedre bredbåndsruter

Det første du må gjøre er å vurdere plasseringen av ditt aksesspunkt. Står det gjemt under skrivebordet, så forsøk å flytte det frem. Uansett, pass på at antennene står mest mulig fritt til. Dersom du ønsker bedre dekning i en annen etasje kan du legge antennene horisontalt.

Du kan kjøpe såkalte repeatere, som du setter opp mellom deg og ditt aksesspunkt/trådløse ruter. Disse tar imot nettverkstrafikken fra aksesspunktet på den ene siden, for så å sende det ut igjen i full styrke til klienten, og samme prinsippet brukes på trafikken som går andre veien. Løsningen forutsetter at ruter/aksesspunkt støtter det.

Du kan dessuten gå til anskaffelse av nye antenner til ditt aksesspunkt. Det finnes retningsantenner som sender signalet i en bestemt retning, og antenner som sprer signalet godt. Du kan betale et par hundrelapper og oppover for nye antenner, eller du kan rett og slett lage dem selv. Det er fort gjort.

Slik lager du din egen antenne
På nettstedet Free Antennas finner du oppskriften på ulike antenner du kan bygge selv, deriblant den velkjente Pringles-antennen. En svært effektiv modell er den som heter Ez-12 Parabolic Reflector Template.

Som du forstår av navnet har den form som en parabolantenne. Det innebærer at signalene blir fokusert foran antennen og utover. Praktisk hvis ditt aksesspunkt står i ene enden av boligen, mindre bra hvis det står midt i.

LES OGSÅ: Bygg ditt eget bredbånd

Ez-12 kan forsterke signalet med 9 eller 12 dBi avhengig av hvilken størrelse du lager. Alt du trenger å gjøre er å laste ned et bilde som er mal for antennen, skrive det ut, overføre det til litt tykkere papp og kle det inn med aluminiumsfolie.

I prinsippet kan rekkevidden fordobles i antennens retning. Du kan laste ned malen her.

Antennen har også blitt testet av nettstedet DL.TV. De har laget en kort film om antennen. Den kan du se her:

Les om:

Nettverk