Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

160 kroner for 802.11ac-kort til gammel bærbar.

Kjøper man ny wlan-ruter i dag, er det ikke mange kronene ekstra man betaler for å få en som støtter den nye 802.11ac-teknologien.

Som vi har vært inne på i tidligere artikler gir 802.11ac i praksis en markant ytelsesøkning sammenlignet med 802.11n.

Mens vi tidligere så oss svært fornøyd hvis vi var oppe i 100 Mbps via trådløsnettet, vil 802.11ac i tilsvarende tilfeller kunne gi 300-400 Mbps.

Undertegnede har kjørt med 802.11ac-ruter hjemme i et års tid. På noen av de stasjonære pc-ene rundt i huset blir det benyttet usb-dongler eller PCI Express-kort som gir støtte for 802.11ac. Usb-dongler kan man også bruke på en bærbar pc, men det er upraktisk med en usb-dings som stikker 10 cm ut på siden av pc-en.

Intel lanserte i forbindelse med fjerdegenerasjons Core-plattform også et nytt wlan-kort for bærbare pc-er. Dette er det første mini-PCI Express-kortet vi har sett tilgjengelig hos norske forhandlere. Prisen ligger hos flere forhandlere på mellom 150 og 200 kroner.

LES OGSÅ:

Asus saksøkes for WLAN-juks

Ikke til alle

Pc-en vi oppgraderte er i overkant av tre år gammel. Pc-en er basert på den første generasjonen av Intel Core i5-prosessorer som ble tilgjengelig for bærbare pc-er. Rent prosesseringsmessig dekker pc-en fortsatt mange behov i dag, og ettersom den tidligere er blitt oppdatert med SSD, er det strengt tatt ikke på så mange av de dagligdagse oppgavene at man merker noe til at prosessoren ikke er blant de beste lengre.

Filoverføringer via trådløst nettverk kan imidlertid føles tregt. Det samme hvis man skal hente fram miniatyrversjoner av bildesamlingen som ligger lagret hjemme på en NAS. Med erfaringene vi allerede har hatt fra pc-er med 802.11ac-støtte, vet vi at dette er områder hvor vi har merket stor forskjell.

I utgangspunktet var det ønsket at en Lenovo Thinkpad W520 skulle oppgraderes. Etter å ha oppgradert en tidligere Thinkpad-modell var vi klar over at det nødvendigvis ikke var helt enkelt. Flere pc-produsenter har på en del modeller begrensninger i BIOS knyttet til hvilke wlan-kort det er mulig å benytte. Dette er gjort blant annet på grunn av FCC-godkjenning på det amerikanske markedet. Problemet på vår Thinkpad W520 så i tillegg ut til å være knyttet til en sikkerhetsløsning på maskinen som skal forhindre "tukling" med maskinvaren.

Vi vet også fra tidligere at HP på en del modeller har slike begrensninger. For vår gamle Dell Latitude E6410 tok vi imidlertid en sjanse på at det skulle fungere - og det gjorde det. Det kan imidlertid være lurt å gjøre noen google-søk knyttet til oppgradering av wlan-kortet på den pc-en man har for å se om andre har erfaringer med det.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

I praksis

Hvor vanskelig det er å installere et nytt wlan-kort varierer. I vårt tilfelle var den fysiske installasjonen unnagjort på under tre minutter. Tre skruer holdt dekselet under pc-en som dekket innmaten. Når dette var tatt av, var det enkelt å løsne antennekablene og sette inn det nye kortet.

På en del pc-er som støtter mini-PCI Express-kort, benyttes kort som er dobbelt så store som Intel AC 7260-kortet som vi benyttet. Flere av de andre 802.11ac-wlan-kortene som kommer på markedet nå er også i denne størrelsen. Det kan likevel være mulig å benytte disse mindre kortene selv om pc-en er designet for større kort. Blant annet finnes det adaptere å få kjøpt via eBay. I egne tilfeller tidligere har vi løst problemet med elektrotape og en plastbit...

I noen pc-er vil det være langt mer tungtvint å komme til wlan-kortet. Spesielt kan det gjelde en del ultrabærbare pc-er fra de siste par årene. For mer informasjon om oppgradering/reparasjon av bærbare pc-er anbefaler vi at man leser denne artikkelen .

Intel AC 7260-kortet har to antennetilkoblinger. I vår pc var det også i bruk to antennetilkoblinger på det gamle kortet, men pc-en hadde også en tredje antenne tilgjengelig. En del wlan-kort støtter bruk av tre antenner, hvilket har sine fordeler. For 802.11ac vil man med to antenner være begrenset til en teoretisk båndbredde på 867 Mbps. En implementasjon med tre antenner øker båndbredden til 1300 Mbps. Vi håper at det snart skal bli lettere å få tak i 802.11ac-wlan-kort for bærbare som er laget for en 1300 Mbps-implementasjon.

LES OGSÅ:

Dobbel ytelse under Windows

Merk også at det finnes pc-er med kun én antenne. Det er mulig å legge en ekstra antenne internt i pc-en i noen tilfeller, og det kan gi forbedringer.

Kortet vi hadde fra før i pc-en var et Intel 6200-kort som støttet 802.11n på både 2,4- og 5 GHz-frekvensbådet og med båndbredde på opptil 300 Mbps. På undertegnedes hjemmekontor så vi ytelsestall som varierte mellom 60 og 100 Mbps for 802.11n på 2,4 GHz og litt høyere på 5 GHz. Ytelsen vil gjerne variere ut i fra annen belastning på nettverket og andre faktorer som kan påvirke wlan-ytelsen.

Etter en oppgradering med det nye kortet økte ytelsen for filoverføringer opptil 250-300 Mbps - i noen tilfeller også mer. Det er litt lavere enn det vi har sett på pc-er som Dell XPS 12 og Apple MacBook Air, som fra fabrikk har integrert 802.11ac-støtte. Uansett er det imidlertid en svært god forbedring. Intel AC 7260-kortet er også bakoverkompatibelt med 802.11n. Her var ytelsen - ikke overraskende - omtrent den samme som vi hadde med det gamle kortet.

Ruteren vi benyttet, var nye D-Links DIR-868L. Vi prøvde ellers usb-dongler med 802.11ac-støtte fra D-Link, Asus og Zyxel. Disse ga ytelse på rundt 200 Mbps - med andre ord ikke like god ytelse som den interne løsningen, som har fordel av større antenner som går opp i skjermen på den bærbare pc-en.

Ut fra hvordan vi vet wlan-implementasjonen er i en del pc-er, tror vi også at en del vil kunne oppleve større forbedringer enn det vi gjorde.

LES OGSÅ:

Intel med 802.11ac

Hensiktsmessig?

For dem som i hovedsak bruker pc-en for generell websurfing vil det sjeldent være noe å hente i å oppgradere wlan-kortet. Har man en bruk som gir ekstra behov og har eller kommer til å kjøpe en 802.11ac-ruter, vil skifte av kort kunne gi en godt merkbar forbedring.

Men sjekk litt rundt på nettet om andre har erfaringer med å skifte kort i samme pc som du har. Og har pc-en din tre antenner, bør du være på utkikk etter kort som støtter dette, ettersom det kan gi enda bedre ytelse. Foreløpig ser imidlertid tilgangen på denne typen kort ut til å være dårlig.

Lengre ned på siden finner du oversikt over nettbutikker som selger Intels AC 7260-kort. Man skal være obs på at Intel har to wlan-kort med 7260-betegnelsen. Det man trenger for 802.11ac-støtte har AC-betegnelsen i produktnavnet. Det finnes også forhandlere som selger Intel AC 7260-kortet i M.2-versjon - dette en ny kortformfaktor som benyttes av noen helt nye bærbare pc-er.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi pc-en mini-SSD

Les om:

Nettverk