I strupen på Iridium

I strupen på Iridium

Med hjelp fra Norspace tar TerreStar opp kampen mot Iridium. 100 kilo med norsk elektronikk sitter nå i verdens største telekommunikasjonssatellitt.

TerreStar Networks, som eier den nye satellitten som nå er på plass, har store ambisjoner. De satser på å levere kommunikasjonstjenester i et integrert satellitt- og bakkenettverk basert på IP til hele Nord-Amerika.

Dette betyr i praksis at TerreStars kunder kan benytte én smarttelefon som sømløst bytter mellom vanlig mobiltelefoni, trådløse nettverk og satellittelefoni.

Elektrobits smarttelefon er det første håndsettet som kan ta inn signaler fra TerreStar. Den takler også vanlig mobiltelefoni og fungerer i trådløse nettverk. OS er Windows Mobile 6.1.

– Lykkes de med sitt konsept, vil de bli en alvorlig trussel for Iridium som i dag sliter med å få inn nok inntekter fra sine satellittelefoni-tjenester. Selv om Iridium er verdensomspennende, kan de ikke kombinere flere typer nettverk, skriver Norsk Romsenter på www.romsenter.no .


Satellitten TerreStar-1 inneholder norskprodusert elektronikk og skal kommunisere med smarttelefoner.

TerreStar-1 er produsert i USA av Space Systems/Loral i Palo Alto, California for TerreStar Networks. Satellitten tilbyr integrerte satellitt- og bakke-kommunikasjonstjenester i 2 Ghz-båndet til håndholdte mobile enheter i Nord-Amerika. Satellitten er utstyrt med en antenne som i utfoldet tilstand har en diameter på 18 meter og som kan danne over 500 separate stråler.

Norspace har bidratt med utstyr som sørger for å omforme 2 GHz-signalene til og fra antennen til en lavere frekvens hvor det foretas ruting av signalene mellom antennestrålene. Dette utstyret består av åtte bokser med til sammen 324 frekvensomformere. Totalt veier disse boksene litt over 100 kilo, og kontraktsverdien tilsvarer en kilopris på mer enn en million kroner.

Les om:

Nettverk