TEST: Buffalo WZR-HP-G450H: DD-WRT for de kravstore?

Buffalo satser på DD-WRT for å gi brukere med ekstra behov det de ønsker. Men så går noe fryktelig galt...

Publisert Sist oppdatert

DD-WRT er en tredjeparts programvare som kan installeres på wlan-rutere fra en rekke produsenter. For noen rutere kan det være ganske rett fram – man går innom DD-WRT-websidene og laster ned en oppdateringsfil som enkelt installeres på ruteren som en vanlig programvareoppdatering. For andre kan det være mer arbeid, og det er nødvendigvis ikke alt som fungerer. Blant annet Netgear og Linksys har i noen år hatt rutere som har blitt levert med denne programvaren ferdig fra fabrikk. Man skal da være sikret at man har en maskinvareplattform og en versjon av DD-WRT som gir maksimal kompatibilitet. Buffalo har nå også satset på en slik løsning.

WZR-HP-G450H er en ruter med støtte for 802.11n via 2,4 GHz-nettet og med fire gigabit ethernet-porter. Hastighet for det trådløse er spesifisert til opptil 450 Mbps. Utnyttelse av topp hastighet vil kreve at klientene man bruker har 3x3-antenneløsning – for eksempel gjelder det pc-er med Intels Wi-Fi Link 6300-kort. Ruteren har store eksterne antenner. I teorien er dette noe som skal kunne gi bedre rekkevidde og ytelse. Mange andre aktører velger i dag interne antenneløsninger ut i fra estetiske og kostnadsmessige hensyn. Antennene som benyttes er også større enn det man vanligvis ser.

LES OGSÅ:

Bedre bredbåndsruter

Mye funksjonalitet

Å gå igjennom all funksjonaliteten DD-WRT tilbyr har vi i denne sammenheng ikke tenkt å gjøre – dette er en Linux-basert løsning som gradvis har fått mer og mer funksjonalitet.

Blant annet har man mulighet for å sette opp ruteren som VPN-tjener – både for å internt og eksternt bruk. Med andre ord, både for å koble seg til sitt eget nettverk via internett og bruke VPN internt på sitt eget nettverk. Man kan ha gjestenettverk og sette opp hastighetsbegrensninger for dette. For det vanlige trådløse nettverket kan man også ha flere separate SSID-er. Funksjonaliteten for DD-WRT er svært omfattende, og vi anbefaler at man sjekker www.dd-wrt.com for oversikt over mulighetene man har. DD-WRT-programvaren kan ikke lastes ned fra DD-WRT sine websider, hvilket antyder at dette er en løsning som Buffalo selv står for vedlikeholdet av.

Problemet for oss, og tilsynelatende mange andre brukere av denne ruteren, er at de har opplevd funksjonalitet som ikke fungerer, dårlig ytelse og ustabilitet. Vi har prøvd en rekke maskiner og enheter mot ruteren – en del ville ikke engang koble til, men har aldri hatt problemer med de andre ruterne vi har testet eller de ellers har blitt brukt mot. Ytelse og rekkevidde varierer fra elendig til middels. Signalstyren fra andre nettverk i nabolaget var bedre enn for Buffalo-ruteren, og på noen maskiner som vi ellers ikke har noe problem med å få 70-80 Mbps med klarte vi under en tiendedel.

LES OGSÅ:

Alle kan sniffe trådløse nett

Konklusjon

Vi liker DD-WRT og det kan for mange være en utmerket løsning funksjonalitetsmessig. Våre erfaringer med Buffalo WZR-G450G blir imidlertid at ytelse, stabilitet, kompatibilitet og rekkevidde på langt nær er så god som vi hadde håpet på. Vi ser rutere som teknisk sett skulle være enklere som i praksis gir bedre ytelse og rekkevidde.

Buffalo tilbyr også en alternativ programvare til ruteren, som ikke er DD-WRT-basert – denne kaller de såkalt «User Friendly»-firmware. Strengt tatt framstår for oss brukergrensesnittet til DD-WRT som bedre enn for Buffalos egne løsning. Ruteren fungerte imidlertid litt bedre med denne programvaren, men vi mistet blant annet en del av frekvensbåndet (kanalene) som rutere beregnet for det europeiske markedet kan benytte.

Rett før denne testen ble ferdigskrevet, fjernet også Buffalo muligheten for å laste ned DD-WRT til ruteren – men samtidig markedsfører de fortsatt at ruteren blir levert med denne programvaren.

LES OGSÅ:

TEST: Buffalo Linkstation Pro Duo - Dobbeltdisk-NAS fra Buffalo