TEST: D-Link Powerline AV500 - Rask datastrøm

D-Link sier opptil 500 Mbps via strømnettet i huset med deres nye Homeplug-adaptere.

Publisert Sist oppdatert

Å benytte strømnettet i huset som nettverk kan ha flere fordeler sammenlignet med trådløse nettverk. Det kan, i teorien, i utgangspunktet være raskere. Det kan, i teorien, også være mer stabilt. En fordel som en del også vil trekke fram er mindre stråling.

Som for trådløse nettverk er det imidlertid mange faktorer som påvirker ytelsen man får i praksis. For en del har bruk av Homeplug vist seg bortimot umulig i huset de bor i. Her har det også tidligere vært store forskjeller mellom produsenter/modeller – mens en type har fungert fint, kan en annen type ha gitt masse problemer. For andre fungerer det meget bra. Spesielt i forbindelse med streaming av video fra pc eller NAS i nettverket har mange fått problemer med å benytte trådløse nettverk – ytelsen kan i utgangspunktet virke ok, men små forstyrrelser kan gi problemer som hakking. Starter man å se en film kan det kanskje fungere fint den første timen, for så at man må begynne med å stoppe filmen, spole tilbake og ellers irritere seg. Det kan være nok at en annen i huset bruker det trådløse nettverket, eller at trådløse nettverk i nabolaget forstyrrer.

Det beste hadde naturligvis vært å legge opp kablet nettverk. For en del er imidlertid dette ikke så praktisk eller enkelt å få til.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS411J - Rimelig super-NAS

500 Mbps

De siste månedene har flere aktører lansert Homeplug-adaptere som skal gi opptil 500 Mbps båndbredde. Vi har tidligere testet et sett fra Netgear med praktisk talt de samme spesifikasjonene som D-Link PowerLine AV500 som vi nå tester. Tidligere har vi testet flere løsninger som har vært spesifisert for opptil 200 Mbps.

For undertegnede har Homeplug fungert bra hjemme. Det har vært mer stabilt enn bruk av trådløst nettverk for å koble enheter i tv-benken til nettverket – også sammenlignet med svært gode wlan-rutere og bruk av 5 GHz-båndet.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear AV500 - Raskere strømnettverk

I praksis

Vi kunne ved testen av Netgears AV500-sett konkludere med at ytelsen var bedre enn vi hadde sett for Homeplug tidligere, men på det beste hadde vi ikke mer enn rundt 100 Mbps, altså 400 mbps mindre enn den teoretiske makshastigheten. Man kan imidlertid bruke mer enn to adaptere i huset, og totalt sett kan man da under en del forutsetninger få bedre båndbredde. 500 Mbps mener vi likevel blir ønsketenkninger fra produsentenes side, og misledende markedsføring kan føre til at kunder blir skuffet når de ser at praksis skiller seg så mye fra teori.

I vår test fikk vi ikke like god ytelse med D-Link Powerline AV500 som med Netgear AV500. Store forskjeller er det imidlertid ikke, og det kan være faktorer som for eksempel hva som ellers er påslått i huset på de forskjellige testtidspunktene som påvirker. Store forskjeller skal det imidlertid ikke være – da vi testet Netgears løsning stod imidlertid flere varmovner og varmekabler påslått enn under testingen av D-Link AV500.

LES OGSÅ:

TEST: WD Livewire - Ethernet via elnett

I praksis varierte hastigheten fra cirka 3 til 12 megabyte i sekundet (altså cirka 25 til 100 Mbps). Vi kunne se at dersom det stod noe tilkoblet i samme kontakt påvirket det ytelsen relativt mye. For eksempel, da vi satte inn strømkontakten til den bærbare pc-en vi testet med, kunne ytelsen falle umiddelbart fra 8 til 5 megabyte per sekund. Satte vi pc-en i en annen kontakt på samme kurs hadde det ingen påvirkning på ytelsen. Selv en lampe tilkoblet samme kontakt kunne gi en svak reduksjon i ytelsen. Dette er også erfaringen fra tidligere Homeplug-løsninger. Den bør helst ha kontakten for seg selv.

Vi testet løsningen i et hus med nytt sikringsskap, men med kabler fra midten av 70-tallet. I snitt kan vi si at vi fikk rundt 7-8 megabyte per sekund. Og det hele fungerte meget stabilt over testperioden, som strakk seg over et par uker. Ytelsen er normalt sett mer enn god nok til streaming av video med høy oppløsning og bitrate – til og med sikkerhetskopier av Blu-ray-plater. Vi testet mellom flere forskjellige rom, og på tvers av kurser.

LES OGSÅ:

TEST: Avanserte wlan-rutere

Konklusjon

Skal vi se D-Links løsning opp i mot Netgear-løsningen vi har testet tidligere, er valget i all hovedsak et spørsmål om pris. Et sett med to adaptere fra D-Link koster ca. kr 1 000 inkl. mva. Ekstra adaptere kan også kjøpes løst for i underkant av 600 kroner. Det er også mulig å kombinere adaptere fra forskjellige leverandører som støtter Homeplug-standarden på 85 Mbps eller mer. Prisen er omtrent akkurat den samme for Netgear-løsningen. Fordi Netgears løsning hadde litt bedre ytelse, og etter vår mening en bedre utforming av adapterne, ville vi nok heller satset på dem.

Man kan trolig aldri forvente å komme i nærheten av 500 Mbps, selv om de to adapterene står i samme kontakt. Men for dem som har et behov der wlan ikke er egnet kan Homeplug være en god løsning.

Et generelt tips ved kjøp av Homeplug-produkter er å kjøpe et sted bytte er enkelt. for mange vil det fungere uten større problemer, men hos noen vil det ikke fungere overhode eller ikke tilfredsstillende. Dette i sammenheng med det elektriske anlegget og eventuelt andre elektriske artikler som skaper forstyrrelser for Homeplug-løsningen.

LES OGSÅ:

TEST: Boxee Box - Suverene Boxee Box