TEST: Erstatt kabelen med bro

Wlan-ytelsen for 802.11ac kan redusere behovet for kablet nettverk.

Publisert Sist oppdatert

802.11ac er fortsatt i sin start og de første produktene kom i salg nå i sommer. Tidligere har vi testet rutere for hjem og mindre kontor fra Buffalo og Asus.

Mens ruterne er tilgjengelig, har klientadaptere latt vente på seg. Før jul sier flere av produsentene at de skal ha usb-adaptere som kan benyttes til å gi bærbare- og stasjonære pc-er 802.11ac-støtte på markedet. Wlan-kort for integrasjon i bærbare pc-er ser vi først litt ut på nyåret.

802.11ac-rutere er imidlertid også gode 802.11n-rutere, og slikt sett kan det være mer framtidsrettet å velge 802.11ac hvis man nå skal kjøpe ny ruter.

Det som produsentene har tilgjengelig, er imidlertid 802.11ac-baserte broer. Dette er en løsning som kan benyttes i flere sammenhenger der man i praksis kobler to kablede nettverk sammen trådløst – eller gi enheter som ikke har støtte for trådløst nettverk en kobling til nettverket.

LES OGSÅ:

TEST: 802.11ac i praksis

Enklere og mer moderne

I rekken av 802.11ac-baserte rutere som nå har kommet på markedet, er EA6500 det Linksys tilbyr. De grunnleggende spesifikasjonene er som man kan forvente. Selv om ruteren er basert på 802.11ac, er det bakoverkompatibilitet med 802.11n/g.

Ruteren er basert på brikkesett fra Broadcom – dette i likhet med de andre 802.11ac-ruterne som til nå er kommet på markedet, som for eksempel dem vi har testet tidligere fra Buffalo og Linksys.

Sammenlignet med Linksys-ruterne vi har testet tidligere har EA6500 et nytt administrasjonsgrensesnitt. Her har selskapet hengt litt etter de andre tidligere, med et grensesnitt som vel kan spores bortimot 10 år tilbake. Det hele framstår nå som langt mer moderne, og det er en del funksjonalitet vi liker godt. Det skal imidlertid sies at det hele føles litt tregt, men samtidig må man spørre seg hvor ofte man egentlig trenger å aksessere grensesnittet og hvilken praktisk betydning dette da har. Det er imidlertid svært oversiktlig og gjør det nok enklere for dem som har litt mindre nettverkskunnskap å ta i bruk og forstå en del av funksjonaliteten.

Cisco har for sine nyere modeller fått nytt administrasjonsgrensesnitt og en del ny funksjonalitet. Oppsett har blitt enklere, men man kunne kanskje ønske at mer fokus har vært lagt på hovedfunksjonaliteten til en trådløsruter enn en del av ekstrafunksjonaliteten.

Gjestenettverk kan settes opp på 2,4 GHz-båndet. Man har enkel foreldrekontroll, men dette blir ikke i nærheten så bra som funksjonaliteten til Netgear, hvor tett integrasjon mot tjenesten OpenDNS kan gi langt bedre nettfiltrering. OpenDNS kan også benyttes på alle andre rutere, men oppsettet og funksjonalitet rundt har vært enklere hos Netgear.

Funksjonaliteten rundt sikring av tjenestekvalitet (QoS) er også lagt opp slik at den er lett å forholde seg til - uten å måtte være ekspert på protokoller og porter. Funksjonaliteten her er lagt opp både for å sikre nok båndbredde til forskjellige tjenester og maskiner som aksesserer internett, men også for trådløstrafikken lokalt – man ønsker nødvendigvis ikke at en sikkerhetskopieringsjobb fra en pc skal gjøre at videoavspillingen andre holder på med skal lide.

Ruteren har fire gigabit ethernet-porter. Her hadde vi håpet at Cisco Linksys hadde hatt syv porter slik som på 802.11n-modellen E4200v2. Rent designmessig framstår ruteren som elegant. Det er kun interne antenner, kontra for eksempel Asus RT-AC66U som har tre store eksterne antenner. Eksterne antenner ser kanskje ikke like pent ut, men teknisk sett er det gjerne en fordel – uten at det er noen automatikk i at en ruter med eksterne antenner er bedre.

LES OGSÅ:

TEST: Cisco Linksys AE3000 - God wlan-adapter

NFC, USB og skyen

Ruteren støtter NFC - Near Field Communication. Sammen med ruteren følger det med et kort som ligner et normalt kredittkort og dette kan benyttes for å koble ulike enheter til ruteren. Om dette nødvendigvis er raskere/enklere enn å skrive inn passordet eller WPS-kode kan sikkert diskuteres. Vi hadde ikke enheter tilgjengelig med NFC-støtte da ruteren ble testet, og fikk dermed ikke testet denne funksjonen.

På baksiden av ruteren finner man to usb-porter. Her kan man koble til en ekstern harddisk eller usb-minnepinne for å gi enkel NAS-funksjonalitet. Her fikk vi lesehastighet og skrivehastighet på henholdsvis 11 og 6 megabyte per sekund, hvilket ikke er spesielt imponerende.

Via Cisco Cloud Connect har man muligheten for å administrere ruteren på en del områder, samt for eksempel aktivere tilgang eller endre innstillinger for foreldrekontrolleren. Dette kan også gjøres via app-er for mobiltelefon.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital MyNet N900 Central: Ruter med disk

Brobyggeren

I tillegg til EA6500 fikk vi inn modellen WUMC710 til test. Dette er en wlan-til-ethernet-bro. I likhet med ruteren støtter denne 802.11ac. Bruksområdene for en slik enhet kan være flere. For eksempel kan man plassere den i tv-benken og gi flere spillkonsoller, smart-tv, medielink osv. med støtte for kablet nettverk en felles rask forbindelse mot det trådløse nettverket.

Undertegnede har tidligere gitt opp å bruke trådløst nettverk til enhetene i tv-benken – det har ofte endt med hakkete video selv om ytelsen i snitt skulle tilsi at den var god nok. Den ene dagen har det fungert bra, mens det den neste dagen har vært hakking 50 minutter ute i en film som streames. Dette selv om man har benyttet godt 802.11n-utstyr med støtte for 5 GHz slik at forstyrrelser fra naboer og annen wlan-trafikk skulle være liten.

Administrasjonsgrensesnittet for WUMC710 er Linksys sitt gamle. Men i hovedsak skal det ikke være mange innstillingene man trenger å gjøre her – alt vi hadde behov for var å søke opp tilgjengelige trådløse nettverk og velge det vi ønsker å koble oss til. Broen er også bakoverkompatibel med 802.11n på 2,4 og 5 GHz, og kan dermed også benyttes om man ikke akkurat nå har tenkt å bytte ut sin gamle ruter. Broen har fire Gigabit Ethernet-porter som utstyr kan kobles til.

Enkelte bro-løsninger av denne typen på markedet, i hvert fall med 802.11n-støtte, har også kunnet benyttes som vanlige aksesspunkter. Hadde WUM710 hatt denne funksjonaliteten, hadde man kunnet koble den til en eksisterende ruter, for eksempel fra bredbåndsleverandøren, og satt opp 802.11ac for det trådløse nettverket på en relativt rimelig måte. Det er radio i WUM710 for både 2,4 GHz og 5 GHz, så den kan også benyttes som bro mot en eldre ruter. Vi tror imidlertid at denne kunne ha fungert som rent aksesspunkt også bare gjennom programvarebasert funksjonalitet.

LES OGSÅ:

TEST: Linksys PLSK400 - Homeplug med hub

Ytelse

Linksys EA6500 leverer for så vidt god ytelse, men sett opp i mot Asus RT-AC66U er ikke ytelsen og rekkevidden like god verken på 802.11ac eller 802.11n. For testing mot 802.11ac har vi enda ikke fått testet med vanlige klientadaptere, så her ble testingen utført mot broer og rutere fra andre aktører – i tillegg til deres egen WUM710.

802.11ac-ytelse opp i mot WUM710 er imidlertid ikke dårlig. Det beste resultatet har vi her hatt når vi kjørte to Asus RT-AC66U-rutere mot hverandre – den ene satt opp som bro. Men 180-230 Mbps lå vi på mellom hovedtestlokalisjonen for dette – da i et bolighus med avstand på 12-13 meter til ruteren og med noen lettvegger i mellom. Det er et godt resultat. Med et godt 802.11n-oppsett hadde vi gjerne ville ligget på 100-150 Mbps om vi var heldige.

Den største forskjellen mellom EA6500 og RT-AC66U merker man når avstanden blir høy eller man får andre elementer gjør det mer krevende. Steder vi hadde god forbindelse og i hvert fall akseptabel hastighet for websurfing med RT-AC66U var EA6500 – og Buffalos 802.11ac-ruter, i beste fall ustabil signalmessig.

Ytelsen for 802.11n ligger på nivå med ellers gode 802.11n-rutere. Her skal det sies at Asus RT-N66U er den beste 802.11n-ruteren vi har testet, og den er litt raskere enn RT-AC66U på 802.11n.

Konklusjon

Cisco Linksys har gjort framskritt med EA6500 sett opp i mot tidligere produkter vi har testet fra selskapet. Administrasjonsgrensesnittet og funksjonaliteten har blitt noe bedre. Ytelsesmessig gjør ikke ruterne det dårlig, men prisforskjellen opp til Asus RT-AC66U er i skrivende stund liten.

Å bruke 802.11ac til en broløsning kan for mange være en bedre erstatning for kablet nettverk enn en broløsning basert på 802.11n. Ytelsen og stabiliteten i ytelsen har de ukene undertegnende har hatt med WUMC710 er meget god. Naturligvis, ytelsen er ikke like god som for gigabit ethernet, men kan være mer enn god nok og det blir en fordel å ikke trenge å trekke kabel.

Linksys WUMC710Pris: Ca. kr. 800

+ God ytelse for dem som vil bygge bro. - Kan ikke brukes som rent aksesspunkt.

Linksys EA6500Pris: Ca. kr. 1200

+ Brukervennlig konfigurasjon. God ytelse. - Ikke like god rekkevidde som Asus.

LES OGSÅ:

Alle kan sniffe trådløse nett