TEST: Hjemmeruter for de kravstore

Fritz!Box Fon WLAN 7170 kunne vært den perfekte nerderuter. Hvor bra er den?

Publisert Sist oppdatert

Mange hjemmebrukere aner knapt at de har en ruter hjemme. Langt færre vet hvordan den fungerer. Tilhører du denne kategorien har du neppe bruk for Fritz!Box Fon WLAN 7170.

Er du derimot entusiast med forkjærlighet for nettverk, ja da vet du gjerne hvor viktig ruteren er når alle hjemmets pc-er, medielinker og ikke minst IP-telefoner skal spille sammen. På dette området kommer Fritz!Box til sin rett.

Den lille boksen er fullstappet med teknologi og har et gjennomtenkt grensesnitt for administrasjon. Den håndterer både ADSL 2+, IP-telefoni, trådløst nettverk og deling av en skriver eller harddisk. Den har også integrert brannmur og trafikkprioritering (QoS) slik at du kan føre samtaler over IP-telefoni selv om internettlinja er belastet med høy nedlasting.

Avansert

Enheten skiller seg fra konkurrentene ved å ha en integrert personlig telefonsentral. Man kan registrere opptil 10 forskjellige IP-telefonnumre og kjøre samtaler samtidig fra inntil fire forkjellige telefoner (tre analoge og 1x ISDN).

Har du eksempelvis en VoIP-tilbyder som har spesielt rimelige priser for samtaler til USA, mens en annen som er langt billigere når du ringer innenlands eller til mobiltelefoner, så kan man sette FritzBox til automatisk å benytte den billigste leverandøren ut fra hvilke nummer du taster.

Man kan også bruke FritzBox som en slags telefonsentral ved at man ringer hjem, taster en PIN-kode og deretter ringer ut fra løsningens VoIP-forbindelse. Dermed kan du ringe via billig IP-telefoni fra din mobiltelefon – uansett hvor du befinner deg. Det er videre mulig å ha en analog- eller ISDN-basert fastlinje som failover-løsning. Om kontakten med IP-telefonleverandøren går ned kan man dermed bruke fastlinjen.

Velutstyrt

I tillegg til å være et trådløst aksesspunkt kan modellen også fungere som en repeater. Den er ferdig konfigurert med unik aktivert WEP-basert krypteringsnøkkel. For WLAN har den støtte for 802.11b/g samt en proprietær utvidelse som heter 802.11g++. Den er altså ikke kompatibel med draft N-standarden. Videre har den en integrert svitsj med fire Ethernet-porter. Dessverre mangler det også støtte for Gigabit Ethernet.

Fritz!Box 7170 byr på uttak for DSL, USB, analog telefoni/faks, ISDN og fire LAN-kontakter.

Hittil har vi har imidlertid ikke sett mange ADSL-modem med Gigabit Ethernet og N-standard for trådløst nettverk, så du kan med god grunn legge vekk modemet du fikk av internettilbyderen og koble Fritz!Box direkte i veggen. Og du kan glede deg over at ruteren har en USB-kontakt på baksiden. Her kan du koble til en skriver eller harddisk, slik at den kan deles av alle i nettverket.

Praktisk bruk

Vi testet FritzBox med en ADSL-forbindelse fra Telenor på 5/0,5 Mbit/s, og konkluderte raskt med at dette er en løsning for de for de spesielt interesserte. Det går forholdsvis greit å legge inn nødvendig informasjon om ADSL- abonnementet ditt ettersom du blir guidet gjennom oppsettet, men underveis blir du bedt om å forholde deg til mange detaljer.

Vi benyttet produktet i over to uker og opplevde ikke problemer med stabiliteten på internettforbindelsen eller lokalnettet. Hastigheten over tid tilsvarte det vi oppnådde med multimodemet Speedtoutch 780WL som ble levert av Telenor. Dette samme gjaldt også den trådløse forbindelsen. Selv om rekkevidde og hastighet ikke tilsvarte det vi oppnådde med D-Link Dir 655 som har 802.11n-støtte, så hadde vi god dekning i vår relativt romslige enebolig.

Vi forsøkte også å koble en rekke nettverksenheter direkte til FritzBox og uten store problemer, blant annet en Sagem nettradio, en Nokia N95 og en Sony Ericsson P990 i tillegg til tre bærbare pc-er og en Apple Powerbook.

Når det gjelder ren IP-telefoni finnes det en rekke leverandører på markedet. Vi fikk imidlertid ikke FritzBox til å fungere sammen med Telenors egen VoIP-løsning på grunn av mangelfull påloggingsinformasjon. Etter litt prøving å feiling måtte vi pent la det bli med forsøket. Vi fant heller ikke noe informasjon hos Telenor som beskrev om dette var et produkt de støttet.

Det kreves at VoIP-leverandøren vil utlevere påloggingsinformasjonen for SIP (Session Initiation Protocol) dersom IP-telefonen skal fungere. Phonzo er et eksempel på en leverandør som tilbyr dette i Norge. Om du først investerer i Fritz!Box kan det dermed være mest hensiktsmessig å benytte en av disse fremfor å ha fasttelefonen hos internettilbyderen.

Konklusjon

Da vi installerte FritzBox kunne vi fjerne både ADSL-modem, ruter og en dedikert printserver som alle stod på døgnet rundt. Den gav oss dermed både et ryddigere oppsett og lavere strømutgifter. Vi satte også pris på funksjonen «nattmodus» hvor du for eksempel kan slå av det trådløse aksesspunktet mellom ulike klokkeslett.

Selv om FritzBox er avansert har den også sine mangler. Mange vil i dag neppe være fornøyd med en ruter som mangler støtte for Gigabit Ethernet. Vi kunne også ønsket oss mer enn fire Ethernet-kontakter. Og om du først skal ha en slik alt-i-ett-løsning kunne det også vært fint med enda en USB-kontakt slik at det både var plass til en skriver og en ekstern harddisk. De samme elementene kommer også til syne for trådløst nettverk. Hvor mange entusiaster er det som i dag vurderer en ruter uten støtte for Draft N?

Prisen er også et element. Rundt 1.500 kroner er rett og slett for mye. Neste versjon av produktet, Fon WLAN 7270, er allerede lansert i Tyskland og tilbyr blant annet raskere WLAN og støtte for UPnP til samme pris.

LES OGSÅ: Test av seks trådløse N-rutere

Fritz!Box Fon WLAN 7170

Pris: Ca kr 1 500 inkl. mva. Internett: www.avm.de

Norske forhandlere:pebecom.no og cha.no

+ Meget god funksjonalitet.- Mangler støtte for Gigabit Ethernet og 802.11n.