TEST: HP Wi-Fi Touch Mouse X7000 - Knotete, rar og irriterende

HPs Wi-Fi-mus kunne vært stilig, om den hadde fungert skikkelig.

Publisert Sist oppdatert

Trådløse mus til pc-en er ikke noe nytt. Da undertegnede for første gang gikk til innkjøp av trådløs mus og tastatur på andre halvdel av nittitallet fulgte det med en stor mottaker som måtte kobles til to PS2-kontakter. Siden den gang har det skjedd en del og i dag er det populært med tilkobling enten via Bluetooth eller via bittesmå mottakere koblet til usb-porten.

Det er tydeligvis ikke godt nok for HP, som i stedet for å benytte seg av Bluetooth på sin nye trådløse mus har valgt å koble den til pc-en via trådløsnettet. Vi kan delvis skjønne hvorfor, men er på ingen måte overbevist om at det er veien å gå.

HP Wi-fi Touch Mouse X700 er en relativt voksen mus tilpasset høyrehendte. Utformingen er god og musa ligger godt i hånda. Den er relativt stor, så det kreves en relativt voksen neve for at det skal bli behagelig. Overflaten består av blank, sort plast og ser ganske stilig ut. Hvor lenge det vil se bra ut er en annen sak. Blanke overflater er kjent for å være særdeles utsatte for finger- og fettmerker, og når hele hånda skal ligge på den kan du jo selv tenke deg hvordan den ser ut etter hvert.

TEST:

Microsoft Arc Touch Mouse - Veskevennlig bærbarmus

Pussig løsning

Vi har tidligere testet en rekke trådløse mus, både de små som er ment å ligge i bærbarveska når du er ute på farten og de i mer vanlig størrelse til skrivebordsbruk. Det mest normale de siste årene har vært at musene leveres med en bitteliten mottaker som plasseres i en usb-port for så å glemmes. På en stasjonær pc har man ofte rikelig med usb-porter tilgjengelig, slik at man ikke trenger å bekymre seg over at mottakeren tar opp en av dem. På bærbare pc-er har man som oftest relativt begrenset med usb-porter, gjerne et sted mellom to og fire, og hver port blir da mer verdifull.

Det er kanskje den slags brukere HP-musa er tiltenkt? De med alt for få usb-porter. Det er en grei tankegang, men hvorfor HP valgte å benytte seg av wlan fremfor Bluetooth, som er standardutstyr på nær sagt alle bærbare pc-er i dag, er mer enn vi kan skjønne. Tilkoblingen via wlan baserer seg på samme prinsipp som når du setter opp for eksempel mobilen din som tilkoblingspunkt for å dele internett til for eksempel den bærbare pc-en.

Bare det å få HP-musa til å fungere var, for å si det rett ut, et lite helvete. På vår bærbare HP-pc med Intel wlan-kort gikk det for så vidt relativt greit, etter å ha brukt noe som føltes som en liten evighet på å installere de medfølgende driverne. Hadde vi koblet til via usb-mottaker hadde alt fungert umiddelbart, mens det kanskje hadde tatt oss ett minutt å få en Bluetooth-mus til å fungere. Med HPs Wi-Fi-mus tok det oss over fem minutter å få ting opp å gå på den bærbare. Vær oppmerksom på at musa kun fungerer med Windows 7. Det trådløse nettverket kan benyttes samtidig som musa er tilkoblet.

TEST:

Contour Design RollerMouse Free2 - Smartere alternativ til mus

Vi ga opp

På den stasjonære pc-en valgte vi etter en times tid å gi opp å få ting til å fungere. Vi forsøkte oss med flere wlan-adaptere og drivere, vi var inne i systemkonfigurasjonen for å deaktivere og reaktivere ymse nettverksfunksjoner, vi installerte, avinstallerte og reinstallerte drivere, vi søkte på nettet, vi leste i HP-forum og vi bannet og dunket hodet i skrivebordet. Etter utallige forsøk innså vi nederlaget, og ga opp å få musa til å fungere på den stasjonære pc-en. Vårt søk på HPs forum viste da også at vi ikke var de eneste som hadde problemer med å få ting til å fungere...

HP-musa har en relativt riktig utforming rent ergonomisk sett, og ligger godt i hånda.

Dårlig gjennomført

Med musa koblet tilbake opp mot den bærbare pc-en gikk vi i gang med testingen. I bruk er HP Wi-fi Touch Mouse X7000 helt kurant. Lasersensoren virker relativt presis og rask, og knappene har riktig motstand. Vi var imidlertid ikke like begeistret for rullehjulfunksjonen. Her kommer nemlig Touch-delen av produktnavnet inn. HP har valgt å erstatte det tradisjonelle rullehjulet med en trykkfølsomt felt. Dette har vi sett på mus fra andre produsenter tidligere, og det har fungert fint. Ikke minst likte vi hvordan Microsoft hadde gjort det på sin bærbarmus, hvor det var en liten vibreringsfunksjon i det du rullet fingeren over feltet. Det er noe HP med fordel kunne kopiert, for slik det er nå får man ingen skikkelige tilbakemelding fra Touch-feltet. At det i tillegg er laget av en litt gummiaktig plastvariant med relativt høy friksjon, som gjorde at fingeren hang litt fast og gikk tregt, hjalp heller ikke.

Spikeren i kista for vår del, var da vi hadde små «hikk» på det trådløse nettet på den bærbare. Vi mistet tilkoblingen til nettet et lite øyeblikk, og da sluttet like godt musa å fungere i noen sekunder også. Slik bør det ikke være. Vi har ikke gjort tester, men i teorien skal også bruk av musa kunne gi redusert noe ytelse for det trådløse nettverket.

TEST:

Mekaniske tastaturer - Toppmoderne med gammeldags innmat

Konklusjon

Tanken bak HP Wi-fi Touch Mouse X7000 er muligens god. Man sparer usb-porter og man kan spare litt batteri på å ikke trenge å aktivere Bluetooth i tillegg til trådløst nettverk. Vi skulle bare ønske det fungerte skikkelig, og at det var raskere og enklere å sette opp. Vi vil imidlertid ikke være overrasket om man batterimessig hadde kommet bedre ut gjennom en vanlig usb-mottaker enn at wlan-kortet i større grad må benyttes.

Installasjonsprosessen på den bærbare tok i overkant lang tid og var vel knotete. På den stasjonære måtte vi bare gi opp – og det spørs om man ikke kunne sett problemer på flere bærbare også som benyttet forskjellige typer wlan-kort. Vel koblet til fungerte for så vidt musa greit nok, helt frem til det trådløse nettet på pc-en kranglet litt, og musa også sluttet å fungere en liten stund.

Kombinert med et lite gjennomtenkt trykkfølsomt felt som erstatter rullehjulet, materialer som suger til seg fingermerker og smuss og høy pris, er vår anbefaling å styre vel utenom HP Wi-Fi Touch Mouse X7000. Velg heller en mus med usb-mottaker – eller til nød Bluetooth-funksjon om du ikke har noen usb-porter å ofre.

TEST:

Logitech Wireless Solar Keyboard K750 - Med solceller og gode tanker