TEST: Jensen Air:Link 3G - Del det mobile bredbåndet

Jensen Air:Link 3G lar deg enkelt dele det mobile bredbåndet mellom flere pc-er, over 802.11n.

Publisert Sist oppdatert

Noen ganger kan det være kjekt å kunne dele det mobile bredbåndet mellom flere brukere, for eksempel hvis du er på et sted uten fast internettforbindelse. Det kan for eksempel være på hytta, i båten, eller når du er på reise.

Jensen Air:Link 3G ser ut som en vanlig trådløs ruter, med unntak av at den har en usb-kontakt i fronten. Ved å plugge et vanlig usb-modem for mobilt bredbånd inn i denne kontakten kan du dele den mobile bredbåndsforbindelsen mellom flere pc-er via 802.11b, g eller n. Det følger med en adapter som lar deg bruke ruteren via sigarettenneruttaket i bilen. Praktisk når du er ute på reise!

Maks teoretisk overføringshastighet er 300 Mbps (802.11n), men dette er selvfølgelig kun hastigheten mellom pc-en og ruteren, eventuelt mellom ulike enheter tilkoblet ruteren. Hastigheten ut på internett avhenger naturligvis av 3G-nettet.

I våre tester (speedtest.net) oppnådde vi nedlastingshastigheter på mellom 1,17 og 2,4 Mbps og opplastingshastigheter på 0,07 – 0,25 Mbps. Hastigheten vil avhenge av hvor god dekning leverandøren av det mobile bredbåndet har på det stedet du befinner deg, noe som etter vår erfaring kan variere enormt (vi satt i Askim da vi testet). Hastighetene du oppnår er ikke all verden - men helt greit til enkel nettsurfing, til å sjekke e-post, og så videre. Er det mange som skal dele den samme forbindelsen, må du regne med at det går litt tregt.

Enkel å sette opp

Jensen har gjort mye for at det skal være så enkelt som mulig å sette opp 3G-ruteren. Det følger med en cd som viser deg trinn-for-trinn hvordan du kobler opp ruteren, og hvordan du kommer deg på nett første gang. All dokumentasjon er på norsk.

Etter at vi hadde koblet til ruteren dukket det trådløse nettverket AirLink3G opp, og vi koblet oss til dette. Kryptering av nettverket er slått på fra fabrikken, og krypteringsnøkkelen står på et klistremerke på toppen av ruteren. Deretter plugget vi inn et mobilt bredbånd-modem i usb-porten foran på 3G-ruteren og tastet ip-adressen 192.168.0.1 i nettleseren. Etter å ha tastet det oppgitte brukernavnet og passordet kom vi inn i et enkelt og oversiktlig web-grensesnitt for å sette opp ruteren.

Før vi kunne komme på nett måtte vi følge en veiviser på skjermen for å sette opp ruteren for bruk mot mobilt bredbånd. Det eneste du trenger å vite er pinkoden til ditt usb-modem og navn på teleoperatørens tilgangspunkt (APN). Pin-koden fulgte med usb-modemet da du fikk det, navn på tilgangspunkt for de mest vanlige leverandørene står på en liste som ligger oppi esken til 3G-ruteren.

Fungerer med nesten alle

Jensen Air:Link 3G skal fungere med de aller fleste usb-modemer for mobilt bredbånd. Den eneste leverandøren som ikke støttes er ICE, men ifølge Volker Kluge i Jensen Scandinavia ser de på mulighet for ICE-støtte på et senere tidspunkt.

Vi testet ruteren med flere ulike modemer fra Telenor, Netcom, Tele2, Ventelo og Chess, og hadde ingen problemer underveis.

I tillegg til å fungere med 3G, har ruteren også en WAN-port på baksiden. Det betyr at du kan koble den til et ADSL-modem og på den måten bruke den som et vanlig trådløst aksesspunkt for deling av en ADSL-forbindelse, med 3G/mobilt bredbånd som «backup». Hvordan dette gjøres avhenger av om du har et rent ADSL-modem eller et modem som også har ruterfunksjonalitet.

På baksiden av ruteren finner du fire Ethernet-porter. Disse er kun 100 Mbps, vi kunne ønsket oss Gigabit Ethernet for høyere overføringshastighet mellom pc-er, nettverksdisker og andre enheter som er koblet til ruteren via kablet nett.

Ruteren har innebygget brannmur, med mulighet for MAC-filtrering og IP-filtrering – det vil si at kun forhåndsgodkjente enheter får tilgang til nettverket. Det er også blokkering av vanlige angrep, som tjenestenektangrep (Denial of Service, DoS) og portskanning.

Alt i alt sitter vi igjen med et godt inntrykk av Jensen Air:Link 3G. Vi tror dette er et produkt mange vil ha nytte av, spesielt hvis du ofte befinner deg i områder uten fast bredbånd.