TEST: Netgear AV500 - Raskere strømnettverk

Netgear AV500 er den beste løsningen for nettverk via strømnettet vi har testet, men vi er fortsatt langt unna de oppgitte hastighetene.

Publisert Sist oppdatert

Å kjøre nettverk via strømnettet i huset kan for mange være en svært praktisk løsning. En del vil kunne slite med rask og stabil forbindelse via trådløst nettverk, selv om man har godt utstyr. Å legge kabel kan være det ideelle, men det er ikke alltid like enkelt å få det lagt på en pen måte. Et annet bruksområde flere får er også IPTV-løsninger – for eksempel en hussentral for fiber som kjører tv-signalet ut via Ethernet. Man kan da benytte strømnettet for å gi signal til andre dekodere.

Løsninger for nettverk via strømnettet har man hatt en del år. Det startet på 15 Mbps og videre fikk man en utvikling til 85 og 200 Mbps. Siste tilskudd er produkter der spesifikasjonene sier 500 Mbps.

Det har alltid vært snakk om «opp til»-hastigheter, og man har som regel i praksis vært langt unna maksimaltallene. Men for mange vil ytelsen denne typen produkter gir kunne være nok til å dekke behovene – for eksempel kan det være at man ønsker å føre videre en Internettforbindelse på 15-20 Mbps, eller ha akkurat nok til at HD-video kan streames stabilt til avspilleren i tv-benken.

LES OGSÅ:

TEST: WD Livewire - Ethernet via elnett

Ikke for alle

Vår generelle anbefaling når det gjelder kjøp av denne typen produkter er at man kjøper et sted det er lett å få de byttet inn igjen. En del vil kunne oppleve at det rett og slett ikke fungerer i deres elanlegg, eller i hvert fall ikke tilfredsstillende til å få dekt behovene. Innad i samme hus kan det også være store forskjeller, og hva som ellers befinner seg tilkoblet i nærheten kan også påvirke. Her kan det virke for oss som gjennom de testene vi har gjort, at det er av større betydning hvilke andre produkter som er tilkoblet på samme kontakt eller nær kontakt enn hva som er på samme kurs.

Netgears sett består av to enheter. Det er imidlertid muligheter for å utvide med flere. Det er også bakoverkompatiblitet med andre enheter, om så fra andre produsenter, som følger Homeplug AV-standarden.

Installasjonen er i utgangspunktet svært enkel – plugg inn, koble til nettverkskablene. Det finnes programvare hvis man i tillegg vil aktivere kryptering på trafikken mellom enhetene (dette er ikke programvare man trenger å ha kjørende på enheter koblet til nettverket – det er kun for å sette opp krypteringen). Normalt sett skal man ikke kunne få trafikk ut av huset slik at for eksempel en nabo med Homeplug kommer i kontakt med ditt nettverk.

LES OGSÅ:

TEST: Avanserte wlan-rutere

Ytelsen

Netgear AV500 testet vi i en enebolig med et elektrisk anlegg der sikringsskap er nytt, mens kablene som går rundt i huset og kontaktene er over 30 år gamle. Vi testet med begge enhetene i forskjellige posisjoner, og da tilkoblet pc med Gigabit Ethernet-kontroller og i andre enden Gigabit Ethernet-svitsj. Vi har gjort tester fra de fleste rommene i huset, hvilket normalt skulle tilsi at det er testet på tvers av kurser og faser. Slik huset er konstruert har man for en del av rommene over gjennomsnittlig lange kabelstrekk.

Vi gjorde målinger basert på filoverføringstester mellom pc og server, samt at enhetene har stått i praktisk bruk for blant annet mediastreaming en periode.

For ikke lenge siden testet vi Western Digitals Livewire. Dette var en løsning spesifisert med opptil 200 Mbps hastighet. Vi har i hovedsak testet på samme måte, men det er litt variasjoner rundt i huset hva som samtidig har vært påslått. Western Digitals løsning var den beste løsningen vi til da hadde testet – riktignok har vi de par siste årene ikke testet så veldig mange slike produkter. Mange av dem er imidlertid basert på brikker fra samme produsentene – samme brikke gir normalt sett ganske lik ytelse. Netgear AV500 benytter brikkesett fra Intellon i likhet med Western Digital, men benytter en nyere brikke (kalt AR7400).

Den laveste ytelsen vi fikk var 3 megabyte i sekundet – den høyeste 16 megabyte i sekundet. Med andre ord fra cirka 25 til 130 megabits per sekund. I snitt lå vi på cirka 10 megabyte i sekundet – altså 80 megabit per sekund. I situasjonene med de laveste hastighetene var pc-en vi benyttet for testing koblet til samme kontakt på veggen. Overraskende lagde de bærbare pc-ene vi prøvde mer forstyrrelse enn for eksempel panelovner. Vi kunne også se små variasjoner i ytelsen avhengig av hvorvidt en vanlig lampe tilkoblet samme kontakt var påslått. Vi hadde også en del reduksjon i ytelsen når pc-en var tilkoblet for eksempel en nabokontakt på samme kurs, men for eksempel et par meter lengre bort på veggen. Reduksjonen i ytelse var imidlertid ikke så stor som når pc-en stod i samme kontakt. Der vi ellers hadde tv, spillkonsoller og lignende tilkoblet, samt for kontaktene i vår «tekniske rom» der ruter, svitsjer og NAS-er står tilkoblet, hadde vi heller ikke spesiell reduksjon i ytelse. Merkelig nok var den bærbare pc-en en av de største «synderne» vi fant i denne sammenhengen.

25 Mbps skulle normalt sett holde til å streame HD-video og samtidig ha litt annen trafikk. HD-video i 1080P og med høy bitrate kan imidlertid kreve mer, så hadde skulle vi gjort streaming mellom punktene der vi hadde den dårligste hastigheten kunne vi fått problemer.

LES OGSÅ:

TEST: Boxee Box - Suverene Boxee Box

Konklusjon

I snitt leverte Netgear AV500 bortimot dobbel ytelse av 200 Mbps-løsningene vi har testet tidligere. På de tregeste testpunktene for de tidligere løsningene kunne Netgear stille med rundt tre ganger bedre hastighet.

Fortsatt opererer man med svært teoretiske tall for ytelse, men for mange vil ytelsen en slik løsning leverer være god nok. Prisforskjellen mellom gode 200 Mbps-sett og Netgears 500 Mbps-sett er 2-300 kroner. Er behovene man har svært begrenset kan nok en 200 Mbps-løsning være greit, men vi hadde følt oss tryggere med 500 Mbps-løsningen. Et element vi riktignok likte godt på Western Digitals løsning var en integrert hub, slik at man kunne koble til flere enheter – man trengte da for eksempel ikke en svitsj i tv-benken for å koble til både mediespiller og spillkonsoller.

LES OGSÅ:

Bedre bredbåndsruter