TEST: Netgear WN3000RP: Enkel wlan-utvidelse

Netgear med enkel løsning for å utvide rekkevidden på ditt trådløse nettverk.

Publisert Sist oppdatert

Mange sliter med å få dekning i hele huset eller kontorlokalet uansett hvor god wlan-ruter man har. I tillegg ønsker man kanskje wlan-dekning også når man er ute i garasjen eller på terrassen.

Trådløsdekning har nok også det siste året blitt mer relevant for mange. Smarttelefoner og nettbrett har ofte dårligere wlan-egenskaper enn bærbare pc-er – med andre ord, det kan være at det er steder hvor den bærbare pc-en fungerer helt fint, men der smarttelefonen i beste fall bare har wlan-dekning på en god dag.

Det finnes forskjellige løsninger og teknologier for å utvide rekkevidden til det trådløse nettverket. En av de enkleste å sette opp kan være Netgears Universal WiFi Range Extender WN3000RP. Ikke så kostbar er det heller ikke – i underkant av 500 kroner må man ut med hos de rimeligste nettbutikkene.

802.11n er støttet - kun 2,4 GHz-båndet, men så er det også det de aller fleste benytter. Den kan også benyttes med eldre rutere med 802.11g-støtte, men har man en slik kan det i mange tilfeller nok være et gode ide å skifte ruteren også for å få bedre rekkevidde/ytelse.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear WNDR4500 N900 - Dyrest og best?

Enkelt oppsett

Hvor man skal plassere WN3000RP må man vurdere ut i fra hvor man har sin aksesspunktet/wlan-ruteren for sitt trådløse nettverk plassert og hvor man ønsker dekning. Enheten er naturligvis avhengig av god kontakt med det eksisterende trådløse nettverket – ytelsen mellom denne og det andre aksesspunktet vil naturligvis kunne ha stor betydning for ytelsen.

Vi testet rekkeviddeforlengeren i to miljøer – i våre kontorlokaler og i en bolighus.

For undertegnede er wlan-ruter plassert ytterst i den ene delen av huset, hvor man også finner hussentralen for fiberbredbånd. På grunn av husets konstruksjon blir det på et par av soverommene og badet for flere enheter ikke noe forbindelse – for eksempel for iPad, iPhone 4, HTC Desire, HTC Incredible S og Samsung Galaxy Nexus. De bærbare pc-ene som er i bruk til vanlig har egentlig ingen problemer. Wlan-ruteren som i utgangspunktet benyttes er Cisco Linksys' svært gode E4200.

I våre kontorlokaler er utfordringen de mange trådløse nettverkene som er i området, samt også trådløst telefonsystem som benytter 2,4 GHz-båndet. I tillegg er betongvegger alltid en utfordring.

Netgears rekkeviddeforlenger settes rett inn i en stikkontakt - eller i en forgrener/skjøteledning.

WN3000RP kan settes opp på litt forskjellige måter. Vi valgte manuelt oppsett, men det er også muligheter for å bruke WPS og en annen automatisk løsning.

LES OGSÅ:

TEST: D-Link DIR-645 - Tenkende wlan-ruter?

Litt enhetsavhengig

Rekkeviddeforlengeren settes opp med et eget nettverksnavn. I utgangspunktet blir dette navnet på ditt eksisterende nettverk med tillegget _EXT etter navnet. Man må koble pc-er, telefoner og nettbrett som skal benytte seg av utvideren til dette nettverksnavnet.

Det vi merket var et enkelte enheter var at de ikke var så flinke til å automatisk bytte over. Men det var da tilfeller hvor vi hadde forbindelse med både hovedaksesspunktet og utvideren, men der hovedaksesspunktet hadde bedre forhold – likevel ble det ikke koblet over automatisk. Riktignok ønsker man ikke en løsning her som blir for følsom så lenge man har brukbare forhold for aksesspunktet som enheten allerede er tilkoblet. I de tilfellene der vi ikke hadde forbindelse med hovedaksesspunktet, koblet enhetene seg automatisk over.

For vår del fungerte rekkeviddeforlengeren slik den var tiltenkt – for huset hadde vi nå dekning i hele huset, og selv på mobiltelefonen så vi hastigheter på opptil 20 Mbps på steder vi tidligere ikke hadde dekning overhode. Kurant hastighet for generell nettbruk hadde vi også når vi bevegde oss både ut i garasjen og litt nedover veien. Kontorlokalene er mer krevende, men dekningen ble bedre nedover korridoren får vår testlab-nettverk.

Merk at rekkeviddeforlengeren også har en ethernet-port. Denne kan benyttes til å koble til for eksempel en pc via kablet nettverk.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Administrasjon i ettertid

Man kan flytte rekkeviddeforlengeren fra kontakt til kontakt uten å måtte rekonfigurere den. Videre har man også mulighet til å gå inn i webadministrasjonsoppsettet – dette gjøres ved å gå til adressen mywifiext.net i nettleseren. Man kan der kjøre et manuelt oppsett for å koble rekkeviddeforlengeren til et annet trådløst nettverk eller endre sikkerhetskonfigurasjonen – for eksempel legge inn nytt passord for nettverket. WPS kan her også deaktiveres – uten om vi er kjent med om WN3000RP er berørt av WPS-sikkerhetsproblemet som ble kjent for noen uker siden. Det er her også muligheten for å sjekke etter programvareoppdatering for rekkeviddeforlengeren.

LES OGSÅ:

Slik knekkes passordet på Windows og trådløsnett

Konklusjon

Netgear WN3000RP er nødvendigvis ikke en løsning man velger for optimal ytelse overalt – det sentrale her blir å ha kurant ytelse for i hvert fall vanlig nettbruk i større deler av kontorlokalet eller huset – og kanskje også i området rundt. Det er en løsning som blir svært enkel å sette opp og krever ingen omkonfigurasjon av eksisterende wlan-ruter/aksesspunkt. Riktignok hadde det vært mer praktisk om løsningen direkte hadde videreformidlet originalt nettverk, slik at man ikke trengte å koble seg til rekkeviddeforlengeren.

Det hadde nok ikke vært så vanskelig for Netgear å gi denne bedre egenskaper i henhold til både mottak og videresending, men her er nok også en lav pris satt i fokus.

LES OGSÅ:

Klart for neste generasjon wlan