TEST: Netgear WNDR3300: Trådløs i to felt

TEST: Netgear WNDR3300: Trådløs i to felt

TEST: En wlan-ruter som støtter to ulike frekvensbånd kan ha sine fordeler. Men vi er ikke imponert. Les hvorfor.

Om du bor i et område med mye interferens fra andre trådløse nettverk og trådløse telefoner kan dette redusere ytelsen på nettverket ditt dramatisk.

Ved å benytte to frekvensbånd - 5 GHz for den raske 802.11n-standarden og 2,4 GHz for 802.11b/g-standarden skal Netgear WNDR3300 sørge for at trafikk avvikles mer optimalt.

Det finnes opp til 23 ikke-overlappende kanaler tilgjengelig på 5 GHz-båndet, mot tre kanaler for 2,4 GHz-frekvensen. På fem gigahertz vil du da kunne få høyere kapasitet og kvalitet, blant annet for å streame HD-film.

WNDR3300 splitter trafikken etter hvilke frekvensbånd klientene dine kjører på. Alle pc-er, mobiltelefoner eller medielinker basert på 2,4 GHz kobles til en annen SSID enn enheter som kjører på 5 GHz.

Det er bare dual-band enheter som vil oppdage begge SSID-ene. I praksis blir det som om WNDR3300 er to separate wlan-rutere. Dette kan være en god løsning om du har et eksisterende, g-basert trådløsnett du ikke vil tukle med. Om du derimot har tatt i bruk 802.11n i nettverket vil imidlertid WNDR3300 gi noen klare begrensinger.

Halvveis

Løsningen vil ikke levere full n-hastighet med mindre den aktuelle klienten støtter 5 GHz eller dual-band. Det betyr at 2,4 GHz-baserte n-klienter automatisk vil senke maksimalfarten til 54 Mbps, selv om de i praksis yter bedre.

Det finnes ingen opsjoner i ruteroppsettet som kan tvinge den til å kjøre 2,4 GHz trafikk i n-hastighet. Det er imidlertid opsjon for å kjøre 5 GHz 802.11n-trafikk i ulike hastigheter, uten at vi ser noen klare fordeler ved dette.

Netgear leverer en egen usb-adapter, WNDA3100, som baserer seg på 5 GHz frekvensen.


Da vi benyttet Netgears egen 5 GHz usb-adapter, WNDA3100, på en bærbar-pc under Windows Vista opplevde vi at hastigheten var noe bedre enn vår tidligere n-ruter, D-Link DIR 655. Maksimal hastighet lå rundt 270 Mbps en meter fra ruteren da vi streamet en film i 720p. Denne hastigheten sank til 162 Mbps da vi beveget oss ti meter vekk, men dette holdt forsatt til avbruddsfri videoavspilling.

Da vi samtidig satte i gang med å overføre data til en g-basert pc via 2,4 GHz regnet vi med at ruteren ville klare å holde en stabil hastighet over 5 GHz-frekvensen, men forbindelsen sank ytterligere ned til 108 Mbps.

Dette er altså ikke i tråd med lovnaden om fri flyt over separate forbindelser. Vi opplevde heller ikke rekkevidden som noe annet en helt kurant da vi testet forbindelsen mellom ruter og klient mellom etasjene i vår bolig.

LES TESTENE:
- Edimax BR-6504N
- Apple AirPort Extreme
- Linksys WRT160N
- D-Link DIR-855

Konklusjon

For å oppsummere er vi ikke veldig imponert over ytelse og rekkevidde på WNDR3300. Når det gjelder brukervennlighet og funksjonalitet har den imidlertid mye å by på. Den støtter blant annet WPS (wifi-protected setup) slik at du enkelt kan sette opp en kryptert tilkobling til nye klienter bare å trykke på en knapp på ruteren.

Enhetens adminsitrasjonsgrensesnitt er det somme som hos tidigere rutere fra Netgear både når det gjelder oppsett og egenskaper, og byr på alle vanlige funksjoner: DHCP, URL og nøkkelordfiltrering, QoS og port-forwarding. Den kan også automatisk sjekke etter firmwareoppdateringer hos Netgear. For kablet nettverk har ruteren en integrert svitsj med fire porter, men ingen av disse støtter Gigabit-hastighet.

Netgear Rangemax Duo WNDR3300

Pris: Ca kr 1 100 inkl. mva.
Internett: Netgear.com

Pluss:
Støtter trådløse nettverk på både 2,4 og 5 GHz simultant. Brukervennlig oppsett med WPS.

Minus:
Kan ikke kjøre 802.11n-klienter i full hastighet på 2,4 GHz. Svak ytelse ved trafikk på begge frekvensbånd. Ikke støtte for Gigabit Ethernet.

Les om:

Nettverk