TEST: Netgear WNDR3700 - Ruter for de kravstore

Netgear WNDR3700 retter seg mot dem som stiller ekstra krav til sin wlan-ruter - både når det gjelder ytelse og funksjonalitet.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig å høre om de som plages med sitt trådløse nettverk. Problemene kan være knyttet til lav ytelse, at man mister forbindelsen flere ganger daglig eller at ruteren henger seg og må omstartes. Og vi har etter hvert inntrykket av at det finnes en god porsjon wlan-rutere på markedet, selv fra kjente merkenavn, der fokuset på lav pris har gått sterkt ut over kvaliteten på komponenter, uttesting av programvare og ikke minst oppfølging med programvareoppdateringer etter at produktet har vært på markedet en stund. Men betyr det at det er verdt å bruke mer enn dobbelt så mye på en ny ruter?

Med en prislapp på rett over tusenlappen stiller Netgear WNDR3700 i klasse med de mer avanserte hjemme- og småbedriftsproduktene.

2,4 og 5 GHz

Ruteren støtter trafikk både på 2,4 og 5 GHz, og det settes opp separate SSID-er og sikkerhetsinnstillinger for de to nettverkene. En mer grundig gjennomgang av fordelene man har med at en ruter støtter 5 GHz kan du lese i vår artikkel Raskere wlan med 5 GHz. Kort oppsumert kan vi si at bruk av 5 GHz for mange vil kunne gi bedre ytelse, ettersom man blant annet unngår forstyrrelser fra de fleste andre wlan-ene i området.

Det kan også benyttes som en belastningsfordeler, der man for eksempel kjører kommunikasjon til de bærbare over 5 GHz, mens streaming til medielink får være alene på 2,4 GHz-nettet. 5 GHz har kortere rekkevidde. Dette kan bety for en del at når de er nært ruteren har de langt høyere ytelse med 5 GHz enn med 2,4 GHz. På en viss avstand, eller under forhold som kan sperre for signalene (vegger, gulv) kan det være at ytelsen for de to blir den samme. En del pc-er, selv med 802.11n, støtter ikke 5 GHz. Det er imidlertid mange maskiner som har støtten, og det er over to år siden Intel introduserte støtten på sine wlan-kort, som man finner igjen i svært mange maskiner.

Ved at man har separat SSID for hvert av de to nettverkene, og kan ha forskjellige innstillinger, kan det for eksempel settes opp gjestenettverk som gir internett-tilgang, men ingen tilgang til ressurser på lokalnettverket.

Når det gjelder kablet nettverk har WNDR3700 fire Gigabit Ethernet-porter.

I tillegg til WAN-porten finner man fire LAN-porter tilknyttet en 10/100/1000 Mbps-svitsj og en usb-port som blant annet kan brukes til å dele en harddisk i nettverket.

Ytelse

Vår eneste referanse så langt i undertegnedes testmiljø blir D-Link DIR-855. Og nettopp denne ruteren må kunne sies å være hovedkonkurrenten til WNDR3700. D-Link DIR-855 er en ruter som har vært på markedet en god stund, men det er en svært god ruter - riktignok er den også priset deretter.

For ytelsestestene har vi primært benyttet en bærbar pc med Intels Wi-Fi Link 5300-wlan-kort. For tester der vi kjører kommunikasjon mot to pc-er samtidig har vi også benyttet en pc med Intel Wi-Fi Link 4965AGN. Begge disse kortene støtter 802.11n over 5 GHz. Vi har også benyttet et par andre bærbare pc-er og noen usb-adaptere og ikke opplevd stabilitetsproblemer med noen i testperioden, som har vært et par måneder der ruteren har vært satt opp hjemme hos undertegnede.

Hvilken ytelse man i praksis får vil være avhengig av mange faktorer - avstand, hva veggene i huset ditt er laget av, antall vegger og gulv trafikken går gjennom og forstyrrelser fra andre wlan og andre elektriske artikler. For undertegnede leverte imidlertid WNDR3700 svært mye bedre ytelse enn D-Link DIR-855 og andre 802.11n-rutere som har vært prøvd på samme sted. Den største forskjellen i ytelse lå på 2,4 GHz.

Når det gjelder den maksimale ytelsen fikk vi i samme rom som ruteren stod plassert i opp mot 140 Mbps via 5 GHz. Fra hjemmekontoret i etasjen over der ruteren var plassert fikk undertegnede i overkant av 60 Mbps med 2,4GHz, og på enkelte tester en fordobling sammenlignet med DIR-855. Ruteren gjør det også meget bra på tester der man har flere samtidige maskiner som aksesserer den.

LES OGSÅ: TEST: Synology DS409+ og DS410J - To gode fra Synology

Funksjonalitet

Brukergrensesnittet i administrasjonsoppsettet er på en del områder ikke helt optimalt. Man får imidlertid ganske god hjelp ute på høyresiden for hva funksjonene er. Det hele er også oversatt til norsk.Ruteren har så absolutt funksjonaliteten vi forventer i dette segmentet. I tillegg kan den også stille med enkel funksjonalitet for nettverkslagring. Man kan koble til en ekstern harddisk eller usb-minnepinne via usb. Man vil da kunne ha tilgang til filer via lokalnettverket, samt også via ftp og web. Det er også UPnP AV/DNLA-medietjener innebygd, slik at for eksempel video og musikk kan streames fra disken som er tilkoblet ruteren. For eksempel kan man streame til flere typer spillkonsoller, medielinker og pc-er.

Det er også klient integrert for DynDNS.org. Her mener vi Netgear burde gitt støtte for flere leverandører.

Når det gjelder tjenestekvalitetssikring (Quality of Service) kan dette gjøres både for Internett-trafikk og for wlan-trafikk. Det er støtte for Wi-Fi Multimedia, som skal kunne prioritere streaming av video og lyd. Dette kan aktiveres på begge frekvensbåndene, eller bare det ene. Det er også en del predefinerte prioriteringer for enkelte spill og løsninger for IP-telefoni og videosamtaler. I tillegg kan man sette opp egne regler. Man kan også sette opp prioriteringer for ruterens Ethernet-porter.

Det er også mulig å sette opp ruteren som wlan-bro eller wlan-repeater. Dette er funksjonalitet vi ikke har prøvd ut. Dette kan også settes opp separat for de to frekvensbåndene, slik at for eksempel kun 5 GHz-delen fungerer som wlan-bro eller repeater.

Som alle andre rutere har den en slags brannmurfunksjon, men det er samtidig muligheter til å sette opp en del regler for å sperre bruk av en del tjenester. Også her finnes det en del predefinerte innstillinger som kan tas i bruk.

Konklusjon

For vårt testmiljø har Netgear WNDR3700 oppført seg så godt som eksemplarisk, og det er krevende/avansert bruk den har blitt utsatt for. Funksjonaliteten og ytelsen er dessuten høy. Alt i alt konkluderer vi med at Netgear WNDR3700 er et meget godt kjøp. Spesielt er trådløsruteren interessant for de litt mer kravstore og avanserte brukerne og for de som sliter med lav hastighet og dårlig rekkevidde med en eldre wlan-ruter.

Sett opp i mot egenskapene synes vi prisen på rundt tusenlappen slettes ikke er ille.

LES OGSÅ: Slik setter du opp nettverk hjemme