TEST: TP-Link Archer C7: Rimelig 802.11ac-ruter

Topp ytelse til under tusenlappen?

Publisert Sist oppdatert

TP-Link Archer C7 blir det rimeligste og etter spesifikasjonene enkleste 802.11ac-ruterne vi har testet.

Samtidig blir den ikke av de aller rimeligste og enkleste på markedet. Man har andre løsninger også, men disse vil etter spesifikasjonene ikke være like raske. TP-Link Archer C7 støtter opptil 1,3 Gbps 802.11ac-hastighet - en del av de rimeligste løsningene ellers vil her være begrenset til 867 Mbps på papiret. For 802.11n er det også støtte for opptil 450 Mbps, kontra 300 Mbps for andre rimeligere løsninger.

Riktignok blir det også krav på klientsiden for at de høeste hastighetene for 802.11ac og 802.11n skal kunne utnyttes. De fleste bærbare pc-er med integrert 802.11ac-støtte har 867 Mbps som det maksimale. På en del mobiltelefoner og nettbrett er det 433 Mbps. Dette er videre teoretiske makstall. Reell hastighet vil være avhengig av en rekke andre faktorer.

TP-Link har vært noen år på det norske markedet og leverer i all hovedsak rutere som er ment til å konkurrere på pris framfor best mulig ytelse og funksjonalitet. I tillegg til rutere har selskapet en rekke andre typer nettverksutstyr.

LES OGSÅ:

TEST: Asus RT-AC68U og Netgear R7000 Nighthawk: De beste hjemmeruterne

Oppsett og funksjoner

C7 kommer i basis rett opp ferdig konfigurert fra fabrikk. Ved første gangs innlogging får man en oversikt over innstillingene, men blir ikke direkte veiledet eller tvunget til å endre noe av konfigurasjonen.

Et problem knyttet til dette er fabrikkspassordet for trådløsnettet. Dette består av åtte siffer – noe som vil ta kort tid å hacke for noen som ønsker tilgang til nettverket. WPA2 som benyttes for sikkerhet på alle ruterne regner vi som sikkert, men det er avhengig av et godt passord.

Via brukergrensesnittet har man ikke mulighet for å sjekke om det har kommet noen oppdateringer. Websidene til TP-Link må da besøkes. Her stusser vi også litt på at firmware-versjonen som kjørte på vår ruter også var nyere enn det som var tilgjengelig på websidene til selskapet.

Administrasjonsgrensesnittet er tradisjonelt. Det er relativt oversiktig. Man kan raskt bli avhengig av hjelpeteksten ute på siden, for det er lite knyttet direkte til en del av valgene som sier hva de er.

Gjestenettverk er noe omtrent alle ruterne på markedet i dag støtter, men vi liker at TP-Link her gir muligheten for å begrense båndbredden som gjestenettverket kan utnytte. Dette er en funksjon vi har sett forespurt av en del som for eksempel vil gi hybelboere tilgang til sitt nettverk. En fordel her ved å bruke gjestenettverk vil også være at ruterne er konfigurert slik at enheter på gjestenettverket ikke skal kunne se - eller avlytte trafikk fra - andre enheter koblet til ruteren.

De to usb-portene kan benyttes for å dele lagringsmedie eller skriver i nettverket. Her er det også ftp-støtte og en DNLA-tjener for mediestreaming mot for eksempel mobiltelefon, nettbrett, spillkonsoll og smart-tv.

LES OGSÅ:

Vidåpen Asus-ruter?

Ytelse

Med bakgrunn i teknologien som Archer C7 er basert på, vil det på en måte være mer naturlig å sammenligne den med forrige generasjon 802.11ac-rutere fra en del av aktørene på markedet. At det er «enklere innmat» reflekteres imidlertid i prisen og samtidig er dette fortsatt TP-Link sin toppmodell.

På 2,4 GHz 802.11n leverer ruteren gode resultater. Den blir nødvendigvis ikke like god når den settes under hardere belastning fra mange enheter samtidig. På 5 GHz – og da også på 802.11ac – er ytelsen på flere områder et stykke under det vi ser fra de beste. Vi ser også tilfeller der andre rutere kan levere bedre resultater på 5 GHz 802.11n enn det Archer C7 har på 802.11ac.

Det positive blir også rekkevidden for 2,4 GHz-nettet, som blir bedre enn for enkelte andre dyrere 802.11ac-rutere vi har testet.

Det er to USB 2.0-porter. Ytelsen her begrenser seg til i underkant av 10 megabyte per sekund. Dette i hvert fall med NTFS-formatering. Med FAT32 er ytelsen høyere, men vi er usikre på hvor aktuelt FAT32 er å bruke når filer større enn 2 gigabyte ikke er støttet.

LES OGSÅ:

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

Konklusjon

TP-Link Archer C7 blir ikke en ruter vi kan anbefale til de mest kravstore. Men prisen er relativt lav. Med det sagt – man skal ikke legge så mye til for å få mellomklassemodellene fra aktører - for eksempel Asus RT-AC56U vil vi nok her anse som bedre alternativer.

Likevel, noe dårlig ruter er det ikke – ytelse er på det jevne kurant og rekkevidden på 2,4 GHz nettet bra. 5 GHz-nettet blir imidlertid ikke blant de bedre. Blant de mest brukervennlige er det heller ikke.

LES OGSÅ:

Slik får du sikrere hjemmenettverk