Tester ny skysatsing fra Microsoft

Tester ny skysatsing fra Microsoft

Norske bedrifter først ute med administrasjon av Windows-klienter med Intune.

Microsoft har lansert sitt tredje bein i nettskyen: Administrasjon gjennom Windows Intune.

Nyheten skal supplere produktivitetsverktøy i Office 365/Dynamics CRM-tjenestene og applikasjonsplattformen Azure. Målet er administrasjon av Windows-klienter.

Sikkerhet i innstillinger, oppdateringer og innebygd antivirus skal lokke kunder. Men det er bare Microsoft, alt sammen. Iallefall inntil videre.

- Dette supplerer tjenestetilbudet vi allerede har. Viktigst i det norske markedet er at det gir selv mindre bedrifter mulighet for administrasjon som ellers bare store bedrifter har hatt mulighet til, sier Kyrre Eide, som er regiondirektør hos Microsoft-partneren IT Consult.

Fjernstyring

Tjenesten kjører i et sentralt Microsoft-datasenter, og hver administrerte pc får en agent som tar seg av samband og fjernstyring. Så lenge klienten er koplet til internett skal den kunne nås. Det er snakk om oppgaver som oppdatering, antivirus, brannmurinnstillinger eller enkle sikkerhetsretningslinjer (lokale gpo-er).

- Vi ser at en totalløsning med administrasjon og antivirus i en pakke til en forutsigbar pris vil være fristende, mener Eide.

Antivirusløsningen er basert på Microsoft sitt eget Forefront-verktøy. Det er i første omgang ikke lagt til rette for antivirusverktøy fra andre leverandører.

De to andre europeiske landene som er med i denne testfasen er Nederland og Sverige. Ifølge Microsoft i Norge er det norske markedet prioritert fordi skytjenester tas i bruk i høy hastighet her i landet. Det er også et modent teknologiland med nygjerrighet på ny teknologi.

- Det er også et langstrakt land hvor det er dyrt å lage mange små datasenter. Da er det mer effektivt med sentrale datasenterløsninger, poengterer John Henrik Andersen, som er direktør for klienter i Microsoft Norge.

For liten og stor

Han forteller at betatestingen har foregått med 20 partnere og 30 kunder siden september i fjor. Intune skal både inngå som en del av tilbudet fra partnere sammen med tilpasset rådgiving.

Partnere kan for eksempel ta over klientadministrasjon for kundene. Det er også aktuelt for kunder som vil unngå tunge investeringer i egen infrastruktur for å sikre sine klienter.

- Det følger også med en lisens for oppgradering av klienten til Windows 7 Enterprise. Vi tror kunder vil se verdien av å nyeste versjon av Windows med sikkerhetsfunksjonene der, sier Andersen.

Kartet videre for Intune er at Microsoft etter hvert skal kunne tilby en komplett løsning for it-administrasjon lik den de har i System Center, toppversjonen for administrasjon av datasentre som kjører Linux- eller Windows-løsninger.

Bort fra joggenett

Et rådgiverselskap innen bygg og anlegg, Dr Ing A. Aas-Jacobsen AS, har tidligere forsøkt en ordinær administrasjonsløsning. Selskapet er nå betatestere for skyløsningen. Å kjøre dette via eget datasenter klaffet ikke helt.

- Vi ser dette som en mulighet til å spare tid med å holde pc-ene til våre rundt hundre ansatte oppdatert, uten å måtte springe rundt til hver enkelt. Det er også populært med muligheten til å gi hjelp og støtte via fjernstyring uansett hvor vi i it-avdelingen er, sier it-sjef André Torgersen i Dr Ing A. Aas-Jacobsen.

- Vi er fortsatt i en betaperiode og har ikke avgjort noe ennå. Vi er litt spent på hvor god den innebygde antivirusløsningen er. Om den holder kravene, kan denne løsningen være svært prisgunstig for oss.

Intune lanseres i 35 land den 23. mars, ifølge den offisielle Windows-bloggen.

Nettverk