Toppjagere kan bli hotspots

Toppjagere kan bli hotspots

USAs neste generasjon av jagerfly, F-22 Raptor, kan bli verdens dyreste hotspot.

F-22 Raptor er ikke bare en av USAs mest avanserte kampfly. Radaren på flyet kan bli brukt til trådløse, militære hotspots. Bruken av dette kan åpne opp flaskehalser i militær kommunikasjon.

De nye flyene har en såkalt Active Electronically Scanned Array-radar. Denne har mange sende- og mottaksfunksjoner. Den fungerer både som en skanner og en "jammer" som sender ut elektromagnetisk støy. Den kan til og med fungere som et elektromagnetisk våpen ved å svi av fiendtlig elektronikk fra lang avstand.

Tester har også vist at radaren kan fungere som et wi-fi-kort på steroider. Den kan sende data med en hastighet på 548 Megabit i sekundet og motta data med en hastighet på en gigabit i sekundet.

I dag må de fleste amerikanske og allierte fly bruke et system kalt Link 16 for å motta og sende informasjon. Hastigheten her er rundt 1 Mbit/s. Dette fungerer greit for å utveksle informasjon om fiendtlige posisjoner og lignende, men duger ikke til å takle moderne datastrømmer.

Siden Raptoren er så dyr og det ligger an til at det amerikanske militæret i fremtiden stadig oftere vil bruke ubemannede droner i kamp mot bakkemål, kan F-22 bli brukt som et luftig aksesspunkt for morgendagens robotkrigere, skriver The Register.

LES OGSÅ: Wlan, Bluetooth og FM-radio på én krets

Les om:

Nettverk