Trådløs usb nærmer seg

Usb har uten tvil vært en gedigen suksess. Nå er den trådløse varianten av grensesnittet klart. Vi har sett nærmere på teknologien bak.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært snakk om trådløs usb i noen år nå, uten at vi har sett et eneste produkt som har tatt i bruk teknologien. Hva er egentlig WUSB, og hva er det egentlig godt for? Er WUSB bare nok en trådløs standard?

Noen hevder at WUSB er en rivaliserende standard til Bluetooth. Sammenlikningen blir ofte dratt frem som følge av «politiske» årsaker. Bluetooth er en trådløs standard som er utviklet av Ericsson, et teleselskap og ikke et it-selskap. WUSB er derimot utviklet av det Intel-ledede USB-Implementers Forum (USB-IF).

Selv om WUSB har noe av den funksjonaliteten som Bluetooth, vil bruksområdene ofte være ulike. På sikt håper man å kunne plassere WLAN, WUSB og Bluetooth i en og samme brikke (!).

WUSB blir til tider forvekslet med teknologien WirelessUSB. Sistnevnte er teknologi utviklet av selskapet Cypress Semiconductor og har strengt tatt ingenting med WUSB å gjøre. For å kunne skille mellom disse to teknologiene, har USB-IF innført sertifiseringsprogrammet Certified Wireless USB.

I motsetning til WUSB, er ikke WirelessUSB basert på UWB-radioteknologi, men på mer tradisjonell radioteknologi som vi for eksempel finner i dagens trådløse nettverk. I praksis betyr det at WirelessUSB ikke kan konkurrere mot WUSB på overføringshastighet ettersom den maksimale overføringshastigheten er på 1 Mbps (teoretisk) ved 10 meter og drøyt 62 Kbps ved 50 meter.

Ifølge Cypress, som står bak WirelessUSB, er teknologien rettet mot enheter som tastatur, mus, spillkontrollere og liknende enheter. Altså, der kostnader bundet med implementering og lang batterilevetid spiller en viktig rolle, fremfor bred båndbredde. Det er kanskje mer riktig å sammenlikne WirelessUSB mot Bluetooth, i stedet for WUSB.

Teknologien bak WUSB

Målet med WUSB er å muliggjøre trådløs overføring av store datamengder (480 Mbps) over korte distanser (cirka tre meter). WUSB har en virkningsrekkevidde på opptil 10 meter, men da er den teoretiske overføringshastigheten på «bare» 110 Mbps. For å kunne oppnå disse gode overføringshastighetene, har USB-IF valgt å benytte seg av Ultra Wideband (UWB) radioteknologi.

Prinsippet bak UWB er ganske enkel: data kan overføres som pulser med svært kort varighet (ofte kortere enn ett nanosekund) over en stor båndbredde (>500 MHz ). Ved å bruke den lavere delen av frekvensbåndet reduserer man også sannsynligheten for å produsere interferens, samtidig som effektforbruket holdes nede.

Mange tror at alt som har med UWB å gjøre er knyttet til trådløs overføring. Men det er ikke riktig. UWB kan også benyttes i forbindelse med kablet overføring av data, og kan da ha en teoretisk overføringshastighet på mer enn 1 Gbps.

LES OGSÅ: Ti ganger raskere usb

Det finnes mange måter å implementere UWB på. WUSB baserer seg på interessegruppen WiMedias spesifikasjoner – hensikten med dette er å sikre produktkompatibilitet og generelt tilby et felles plattform som brikkeutviklere kan forholde seg til. WiMedias spesifikasjoner er designet for at WUSB skal operere i det offentlige frekvensbåndet fra 3,1 til 10,6 GHz – alt etter hva det blir gitt lov til i ulike land.

Spesifikasjonene for WUSB versjon en har vært ferdig siden mai 2005, men det er ikke før nå vi har begynt å se de første produktene som har begynt å ta i bruk WUSB. Den første kommersielle radiobrikken ble godkjent av det amerikanske kommunikasjonsbyrået FCC så sent som i oktober i fjor. Det er noe av årsaken til at vi ikke har sett WUSB-produkter før nå. Ifølge enkelte produsenter har man vært opptatt med testing av WUSB helt siden oktober i fjor.

Slik fungerer det

WUSB er altså en trådløs utgave av usb, det betyr at samtlige usb-regler gjelder også for WUSB. Det betyr blant annet at opptil hele 127 enheter kan kobles mot en vert. De fleste pc-er i dag er utstyrt med fire-seks usb-porter. Ønsker man flere usb-porter, er man nødt til å benytte seg av en usb-hub. Med WUSB vil usb-huber bli overflødige, da vertene kobles til pc-en trådløst.

Mange lurer på om det er mulig å gjøre eksisterende kablede usb-produkter trådløs med WUSB? Svaret på det er ja. Eksisterende usb-produkter kan gjøres trådløs dersom de tilkobles en WUSB hub. Dette er en liten usb-hub med en sender. Informasjon blir så sendt trådløst fra sender til mottaker. Dette kan være nyttig om du har en bærbar pc, som dermed får tilgang til alle usb-enheter når den kommer i nærheten av dem. Usb-enhetene må jo ofte ha strøm uansett, noe de da kan få fra en WUSB-hub.

Denne WUSB-mottakeren fra D-link gjør at du kan sende og motta data fra andre WUSB-enheter.

I en overgangsperiode er det ventet at de første produktene basert på WUSB vil være slike WUSB hub-er. Inntil vi begynner å se pc-er med innebygd WUSB-mottaker.

En annen interessant variant av WUSB er såkalte «dual-role»-enheter. Det vil si enheter som kan være både en sender og mottaker. Et klassisk eksempel på et produkt som utmerker seg godt som en slik enhet er et digitalt kamera. Det kan være både sender og mottaker når det er koblet til en pc, og en sender når vi ønsker å sende bilder direkte fra kameraet til en skriver.

Mange ulike bruksområder

Bruksområdet til WUSB ser ut til å være meget bredt. Vi kan regne med alt fra trådløse mus og tastatur til mer heftige «streaming»-løsninger av lyd og bilde.

Man skal ikke glemme at dagens USB-IF består av mange store og viljesterke aktører som Intel, Philips, HP, Microsoft, NEC og Samsung – bare for å nevne noen. Ut i fra det vi har sett og lest, tyder mye på at WUSB kommer til å befinne seg i alt fra bærbare pc-er til stereoanlegg og kabel-tv-dekodere.

Et eksempel på et interessant bruksområde kan være trådløs portreplikator. Toshiba har allerede lansert en bærbar tavle-pc, Portégé R400, der en WUSB-brikke er bygd inn i pc-en. Toshiba har nærmest utviklet denne trådløse portreplikatoren nærmest for å demonstrere hva man kan gjøre med UWB. Replikatoren kan overføre skjermbildet trådløst fra den bærbare til en annen skjerm. Har man et tastatur og en mus med WUSB-grensesnitt, skjønner man at kabler knyttet til portreplikator er historie. Det samme kan man også si om projektorer. Er det ikke herlig å kunne slippe å fikle med skjermkabelen før man skal holde en presentasjon?

En demonstrasjonsvideo av hvordan den trådløse portreplikatoren fungerer ligger ute på Youtube, søk etter Toshiba Wireless Docking. Prisen på produktet ligger for øyeblikket på rundt 3 500 kroner inkludert merverdiavgift.

De første produktene

Markedet florerer ikke akkurat av WUSB-produkter. Ifølge produktdatabasen til usb.org er det registrert et tyvetalls WUSB-produkter. Ikke overraskende ser der de fleste produktene ut til å være WUSB-kort. Og som vi skrev innledningsvis, er produktene som ikke er WUSB-kort, WUSB hub-er.

Det er spådd at det store gjennombruddet til WUSB vil komme i 2008. Stadig flere pc-produsenter har annonsert at de har eller vil lansere maskiner med innebygd støtte for en WUSB. Toshiba og Lenovo har alt lansert produkter med WUSB-støtte. Dell har på en måte gjort det. Selskapet selger nemlig WUSB-kort til Inspiron 1720 for kunder i USA. Flere vil trolig følge etter i tiden som kommer.

1 gigabit med Wireless USB 1.1

Ikke før vi har begynt å se WUSB-produkter basert på den første versjonen av WUSB-spesifikasjonene, så har arbeidsgruppen for WUSB annonsert et tidlig utkast for den neste versjonen av WUSB på Intels utviklerforum, IDF.

Når eller hvis utkastet blir ratifisert, vil det bringe WUSB-spesifikasjonene til versjon 1.1. Produkter som følger 1.1-standarden vil kunne levere data med en hastighet på utrolige 1 Gbps. Legg merke til at vi snakker om teoretiske hastigheter her.

De første brikkesettene for WUSB 1.1 er ventet på markedet i løpet av 2009 eller 2010.

Kilder: USB.org , Virginia Polytechnic Institute and State University

LES OGSÅ: Test av Belkins usb-hub for nettverket