Utvikler billigere og raskere nett

Utvikler billigere og raskere nett

MIT-forskere lover hundre ganger raskere internett med ny ruterteknologi.

Forskere ved Massachussetts Institute of Technology (MIT) har utviklet teknologi som ikke bare skal gjøre internett 100 til 1000 ganger raskere, men som også vil senke prisen på høyhastighets dataaksess.

Årsaken til den dramatiske ytelsesforbedringen ligger inne i ruterne som dirigerer trafikken på internett, ifølge it-professor Vincent Chan ved MIT.

Ved å erstatte elektriske signaler inne i ruterne med raskere optiske signaler skal også strømforbruket gå ned.

- Vi snakker om en snarlig fremtid med kraftigere prosessorer, langt mer nedlasting og kraftigere applikasjoner som må støttes over internett. Jeg tror ikke dagens internett vil være raskt nok om tre til fem år. Svaret er optisk fiber, mener Chan.

Optikk i ruterne

Fiberteknologien har spredt seg over store deler av verden, siden lyssignalene overfører data langt mer effektivt enn elektriske signaler. Optiske signaler er imidlertid mer komplisert å behandle, og en ruter vil for eksempel ha problemer med å håndtere signaler som kommer fra flere retninger på samme tid.

For å omgå dette, konverterer dagens internett-routere de optiske signalene til elektriske signaler, lagrer disse i minnet, før de prosesseres og konverteres tilbake til optiske signaler. Denne prosessen tar både tid og energi, og det er denne flaskehalsen Chans forskerteam mener de har blitt kvitt.

Chans arkitektur kalles optisk flow switching og skal i korte trekk etablerere en dedikert rute over nettverket mellom to lokasjoner som kan utveksle store mengder informasjon. Routere langs denne nettverksstien vil kun akseptere signaler fra en retning og sende dem i en bestemt annen retning, noe som fjerner behovet for hele konverteringsprosessen.

Vil du vite hvordan teknologien fungerer i detalj, kan du lese denne forskningsrapporten.

Kommersialisering

MIT-professoren planlegger å starte et nytt selskap som skal rulle ut og selge teknologien, men først skal det testet på noen tradisjonelle nettverk i USA i en prøveperiode.

- Jeg tror vi kan har testet nok allerede til å si at transporten er klar og at arkitekturen vil fungere, sier Chan optimistisk.

Både routerprodusentene og internettleverandørene må bli med på laget om dette skal bli en suksess, og Chan er allerede i samtaler med flere aktører i routerindustrien.

Analytiker Dan Olds i Gabriel Consulting Group mener kommersialiseringen kan bli det vanskeligste med hele prosjektet.

- Selv om teknologien virker som den skal, så vil det bli kostbart å rulle ut nytt utstyr og optimalisere nettet så vi dra fordel av det nye utstyret. Internett er nødt til å bli raskere, men nettverksbransjen må overbevises om at høyere overføringshastighet og lavere energiforbruk vil gi utslag på bedriftens bunnlinje, konkluderer han.

Billigere

Rob Enderle, sjefsanalytiker i Enderle Group, mener Chans teknologi kan revolusjonere it-industrien.

- Nettverket er flaskehalsen for cloud computing, og vi trenger et raskere internett nå, sier han.

Chan legger vekt på at optisk fiber ikke bare vil gi bedre ytelse, det vil også bety billigere høyhastighets dataksess.

- Du kan kjøpe stadig større båndbredde, men det blir for dyrt for mange. Med denne nye arkitekturen kan vi gjøre internett raskere samtidig som det blir billigere, konkluderer han.

Les om:

Nettverk