- Vi prøver å fullstendig endre verden

OFFENSIV: Adnan Bhutta, global strategisjef for Dell nettverk, forklarer engasjert hvordan selskapet skal bli en viktig aktør også innenfor nettverk, takket være SDN og OCP. (Foto: Stig Øyvann)

- Vi prøver å fullstendig endre verden

Dell på offensiven med åpne nettverksprodukter.

Dell lanserte i går kveld en rekke nye nettverksprodukter. Felles for disse produktene er at de inngår i selskapets Open Networking-strategi, som er Dells navn på sin SDN-strategi (Software Defined Networks). For Dells del betyr dette mer enn kun å støtte OpenFlow-protokollen, noe mange av selskapets nettverksprodukter har gjort i lang tid.

Dell satser i tillegg for fullt på disaggregerte nettverk, altså nettverk som er basert på full åpenhet både i maskinvare og programvare, der det til og med kan være valgfritt hvilket operativsystem man skal kjøre på svitsjene og ruterne.

Disaggregerte nettverk

Dette er en relativt ny term, som først og fremst har blitt kjent via Facebooks åpne svitsjdesign Wedge. Denne svitjsen er fullstendig basert på enkelt tilgjengelige komponenter - «hyllevare». Dermed blir kostnaden på produktet langt lavere, i tillegg til at prosessorene i produktet kan kjøre valgfri standard programvare, der et grunnleggende Linux-basert operativsystem som regel ligger i bunnen.

For å understøtte denne åpne arkitekturen, har Facebook fritt gitt ut designet via Open Compute Project (OCP), som selskapet etablerte for noen få år siden. OCP dreide seg i første omgang om «hjemmelagde» servere og rack, først og fremst for Facebooks datasentre, men i dag har prosjektet medlemmer fra en lang rekke av de største leverandørene, og OCP omfatter altså også åpne nettverkskomponenter.

Les også: Åpent, ikke proprietært!

Det er klart at SDN og OCP åpner dører som har vært stengte i mange årtier. Nettverksbransjen har vært dominert av proprietær teknologi som har bundet kundene til en eller svært få leverandører. Med åpne produkter både på maskinvare og programvare, noe tilsvarende det vi har sett i utviklingen av pc-er og servere, blir plutselig enhver fabrikant en aktuell leverandør også i nettverket. Det er dette Dell satser hardt på.

- Vi prøver å fullstendig endre verden, sa Adnan Bhutta, global strategisjef for nettverk i Dell, til Computerworld et par dager før lanseringen. Han la også til at nå har Dell en unik mulighet til å bli en ende-til-ende leverandør på alt fra håndholdte enheter, via servere og nå også nettverk. Dette står i motsetning til flere aktuelle konkurrenter som selger ut enheter eller deler opp selskapet, la han til – et dårlig skjult stikk til IBM og HP.

Opp til 100 Gbit/s

Gårsdagens lansering omfatter tre nye svitsjer, i tillegg til et nytt partnerskap på operativsystem for åpne svitsjer. Maskinvaren som Dell lanserte er de følgende svitsjene:

  • Z9100-ON: Dette er en 1 RU fastkonfigurert svitsj som tilbyr en lang rekke med porthastigheter: 10, 25, 40, 50 og 100 Gbit/s porter. Svitisjen er bygd for å være en fabric-svtisj, som aggregerer et stort antall enheter med forskjellige hastigheter, som i tillegg krever lave forsinkelser. Z9100-ON er i tester hos kunder nå, og kommer på markedet i andre halvdel av 2015.
  • S4048-ON: Top-of-Rack- svitsj (ToR) for et SDN-basert datasenter som har 48 x 10Gbit/s Ethernet og 6 x 40 Gbit/s Ethernet eller 72 x 10 Gbit/s Ethernet. Denne har særlig store tabeller og støtter VxLAN, virtualiseringsteknikken som VMware, Arista og Cisco opprinnelig lagde. S4048-ON er tilgjengelig nå.
  • S3038-ON: Dette er en spesielt kostnadseffektiv 1/10 Gbit/s ToR-svitsj med 48 1Gbit/s og 4 x 10 Gbit/s porter for aggregering av mange servere i et web- eller sky-datasenter med særlig fokus på Linux- og åpen kildekode-baserte datasentre. S3038-ON blir tilgjengelig i mai.

Ny operativsystempartner

I tillegg til svitsjene over, har Dell også annonsert en ny Open Networking-partner, programvareleverandøren IP Infusion. De er spesialister innenfor nettverksprogramvare, og har nylig lansert operativsystemet OcNOS, som er et fullverdig operativsystem for åpne nettverksenheter, med støtte for blant annet MPLS-basert ruting, BGP, VxLAN/GRE, SDN-kontroller via ODL/OpenStack og integrasjon for automatisert konfigurasjon ved hjelp av Chef/Puppet/Ansible.

OcNOS er basert på en Linux-kjerne og designet fra bunnen av for å passe inn i OCP-baserte nettverksprodukter. 

Nettverk