Vil ta Norge med gratis bredbånd

Vil ta Norge med gratis bredbånd

Svenske Bahnhof vil selge bredbånd i Norge ved hjelp av Opennet og gratis inngangsbillett.

«Gratis bredbånd til alle,» skriver Bahnhof i en pressemelding. De vil tilby 512 Kbit/s gratis, opptil 200 Mbit/s for dem som vil betale. Så vi måtte jo ringe og spørre.

- Er dette et tapsprosjekt?

- Jeg vil ikke gå inn på hvordan økonomien fungerer, men vi ser oss fornøyde med hele opplegget, sier direktør i Banhof Norge, Henrik Kemkes.

- Men vi vil jo gjerne at de øker hastigheten med tiden.

Banhof vil tilby bredbånd over Opennets fiberlinjer. Det vil si at det i første omgang blir opptil 2000 folk som kan skrive seg opp for gratis "lavhastighetsbredbånd" eller betale for bredbånd med høyere hastigheter.

- Opennet åpner nettet sitt for flere operatører, og vi blir en av dem. Egentlig driver Opennet en modell som er veldig lik det som har vært i Sverige med åpne nett. Ettersom modellen også kommer i Norge nå, så vi det som en god mulighet for å komme inn på det norske markedet, sier Kemkes.

Åpne for flere tjenester

I første omgang er det bredbånd som gjelder, men Banhof er åpne for å også tilby andre tjenester etter hvert, som telefoni og tv, slik de gjør i Sverige.

- Ved lansering i Norge vil vi også tilby våre tilleggstjenester, som nettsikkerhet og en anonymiseringstjeneste.

- Ser dere for dere mange kunder i det norske markedet?

- Om modellen til Opennet sprer seg, blir vi med over alt der det implementeres.

I Sverige har de mellom 90.000 og 100.000 kunder, avhengig av hvordan man regner. Disse kundene er fordelt på 130 ulike nett, og det er ikke alle over grensa som får samme tilbud om gratis nett – det avhenger rett og slett av nettet. De ble etablert i 1994, og var da Sveriges første frittstående internettleverandør.

Viktige jomfrukunder

At det i første omgang er en makskapasitet på rundt 2000 abonnenter hos Opennet er ikke noe problem for Banhof. Det gir tid til å få tilbakemeldinger. De første 2000 kundene blir viktige for selskapet.

- Hvert land er ulikt. Vi vil gjerne høre våre norske kunders synspunkter på tjenestene. Er det noe vi kan gjøre bedre eller mer fleksibelt kommer vi til å gjøre det.

512 Kbit/s er selvfølgelig ikke all verdens i dagens nettsamfunn. Men for folk med ekstremt dårlig råd holder det i det minste fint til å lese aviser, sjekke Facebook, bruke nettbank og andre basale tjenester.

Les om:

Nettverk