Visjoner og boks for mobile løsninger

Visjoner og boks for mobile løsninger

Cisco vil levere ryggraden i mobile løsninger for næringslivet med tjenester i nettverket.

– De mobile tjenestene må ligge i nettverket, og nettverket må håndtere alle nettverksteknologier fra Ethernet til Zigbee. Nettverket må også håndtere tjenestene og levere dem med riktig kvalitet de de forskjellige mobile enhetene som skal bruke dem, sier Nils Ove Gamlem i Cisco om hva som ligger bak Cisco Motion. Som er navnet på Ciscos visjon og strategi for mobile løsninger.

Uansett nettverksteknologi skal altså applikasjoner håndteres slik at de leveres til mobiltelefoner og andre enheter uavhengig av hvilken type forbindelse som brukes.

En av tjenestene Cisco trekker frem i så måte er overlevering av samtaler mellom mobilnett og trådløst lokalnett, som skal kunne skje ut fra lokalisering – du går fra gaten og inn i bedriftens lokaler, og dermed overføres samtalen fra teleoperatørens nettverk til bedriftens, for eksempel – eller ut fra andre kriterier som signalstyrke og lignende.

En annen vesentlig funksjonalitet er at de forskjellige klientenehetene skal kunne administreres sentralt. Ikke bare mobiltelefoner som skal kunne slettes om de blir mistet, men alskens utstyr fra RFID-brikker, Zigbee-enheter, pc-er eller hva.

De skal kunne kommunisere tilstand, som posisjon, temperatur og annet som kan være vesentlig for applikasjoner, og de skal kunne kommuniseres til for oppdateringer, utrulling med mer.

Cisco trekker også frem at samarbeid skal kunne skje uavhengig av hvor de forskjellige brukerne er, eller hva slags utstyr de er tilgjengelige på i øyeblikket. Det inngår også i Motion at det skal være åpne API-er (Application Program Interface) for tredjeparts utvikling.

Ny maskinvare

Første skritt på veien for Cisco er lanseringen av 3350 Series Mobility Services Engine. Denne enheten til 20 000 dollar inneholder to firekjerners prosessorer, 8 gigabyte minne og en 137 gigabyte stor harddisk. Rimeligere modeller vil bli lansert senere.

For 3350 Series MSE er det lansert fire programmer, som Cisco kaller «tjenester» for å skille dem fra applikasjonene de skal betjene. Det første programmet som slippes nå i juni 2008 håndterer «contextual awareness»; at enheter kan rapportere om tilstand, som temperatur, posisjon og så videre til applikasjoner i nettverket.

Til høsten skal programmet som håndterer trådløs roaming bli tilgjengelig, med handover mellom mobilnett og wlan. Selve roamingen skal håndteres av Cisco Call Manager eller ved hjelp av en tredjeparts løsning.

Cisco Adaptive Wireless IPS skal foreligge mot slutten av året, og skal kunne håndtere sikkerhetstrusler og angrep, mens Secure Client Manager kan ventes i første kvartal 2009. Den skal håndtere autentisering av enheter som støtter 802.1X-standarden.

Cisco har fått med seg storheter i bransjen, som Nokia, IBM, Oracle som partnere, så vel som kjente aktører innen trådløst, som AeroScout, PanGo, Agito og Airetrak.

Les om:

Nettverk