--Nettverkstilknyttet datalagring tar over

Bedriftenes datalagringsstrategier går ubønnhørlig fra direkte tilknyttede enheter til nettverkstilknytning, mener toppsjefen i Network Appliance, Dan Warmenhoven.
New York: -- For to år siden gjaldt det å være raskest mulig med utplassering av nye systemer og løsninger. Nå er det to krav til it-direktørene. Reduser kostnadene og øk tilgjengeligheten til dataene, sier Dan Warmenhoven, administrerende direktør i Network Appliance, i et eksklusivt intervju med Computerworld.

Som Warmenhoven ser det, er det bare kutt som gjelder. Det krever bedre utnyttelse av det virksomhetene har. It-investering vil bare bli foretatt basert på analyser som angir en rask kostnadsreduksjon (Return on Investment, ROI) eller effektivere utnyttelse av anleggsmidlene (Return on Assets, ROA).

-- Vi har fokusert på de store. Vi har 80 prosent av de 2.000 største som våre kunder, hevder Dan Warmenhoven.

Ledende

Siden 1992 har Network Appliance vokst til en milliard dollar i omsetning, men måtte se en reduksjon på rundt 20 prosent seneste regnskapsår.

Network Appliance er en av de store leverandørene av nettverkstilknyttet datalagring. I praksis betyr

nettverkstilknyttet datalagring at tjenestemaskiner og lagringssystemer benytter et felles høyhastighets nettverk for å overføre data frem og tilbake.

-- Båndbredden er ikke tungt utnyttet, hevder Dan Warmenhoven.

Ethernet med en hastighet på 1 Gigabit per sekund holder for dataoverføring. Men Network Appliance forstår behovet for ytterligere hastighetsøkning. Derfor er de opptatt av standardiseringen av protokollen Iscsi og 10 Gigabit Ethernet.

-- I lagringsmarkedet er det en dramatisk endring fra direkte tilknyttede data til nettverkstilknyttede, fortsetter Dan Warmenhoven.

Ifølge Network Applianceser det 25 prosents endring i året fra direkte tilknyttede platelagre til nettverkstilknyttede. Grunnen er behov for færre platelagre, bedre utnyttelse av kapasiteten og mulighet for flere applikasjoner å få tilgang til de samme dataene.

Noe for seg

Network Appliance har innsett at nettverkstilknyttede data via lagringsnett også har noe for seg. Istedenfor å kjempe mot lagringsnett lar Network Appliance sitt nye lagringssystem ha dobbel tilknytning.

-- Vi skal gi en integrert løsning for begge alternativene, understreker Dan Warmenhoven.

Dermed kan applikasjonen benytte den tilgangsveien som er mest effektiv. Tilgang til filer med ingeniørdata via NFS og tekstdata via CIFS, skjer best via ethernettet. Tilgang til transaksjonsdata kan være mer effektivt via et lagringsnett med svitsjing til de mange tjenestemaskinene.

-- Ved å kombinere kan små systemer få tilgang til de samme dataene som de store systemene, forklarer Dan Warmenhoven.

Krever mindre

Network Appliance har en programvarebasert løsning med et filsystem som jobber på to nivåer. Mot platelagrene overføres blokker med data. Mot applikasjonene på Ethernettet er det filer som gjelder.

-- Vår programvarebaserte løsning krever mindre. Vi får ikke 8hotspots8 mot databasen. Vi har utvidet med caching mot Oracle, forklarer Dan Warmenhoven.

8Hotspots8 er platelagre som er overbelastet fordi tabellene på de benyttes hele tiden. Caching eller bufre i minnet bidrar til avlastning. Network Appliance benytter også 8filecaching8 for effektivisering.

-- Det er tre krav som gjelder. For det første er det administrasjon, deretter er nettverk. Helt til sist kommer selve lagringssystemet. Men alle tre arbeidsfeltene må det jobbes på i parallell, avslutter Dan Warmenhoven.