--No content found

--No content found

Telenor åpnet onsdag sitt umts-nett. På Telenors web sto det "No content found" om 3G-tjenestene. Det er et godt bilde på hva som møter de første umts-brukerne i Norge.
I snart 12 år har mobilbransjen gått og siklet på det som skulle gi såkalt bredbånd på mobilen. På de mest feberhete misjonsmøtene med mobilopertørene manet umts-prestene om lynraske overføringshastigheter på hele 2 Mbit/s - 2.000 Kbit/s. Tatt i betraktning at standard overføringshastighet i gsm-nettet var på fattige 9,6 Kbit/s skulle umts bli både en revolusjon, kvantesprang og ikke et rent så lite paradigmeskifte. Alt på en gang.

Virkeligheten har heldigvis innhentet mobilbransjen. Umts har i dag en overføringshastighet på 384 Kbit/s. 11. november avdekket Computerworld at umts fra Telenor fungerte allerede med et vanlig sim-kort. Kundene slipper altså å skifte til et nytt sim-kort for å bruke 3G. Dessuten er mobil video det som skiller 3G og edge, som allerede er i bruk.

Telenor Privat-direktør Berit Kjøll holdt åpningsforedraget i forbindelse med at de onsdag kommersialiserte sitt etterlengtede umts-nett. Hun mente at 3G står for hastighet, hastighet og hastighet. Hun må ha glemt at resten av mobilbransjen ironisk kaller 3G for Girls, Games and Gambling.

I jakten på profitt har bransjen og teleanalytikere for lengst kommet fram til at dette er de tre tingene som vil gjøre 3G til en suksess. Ikke minst har de kommet til denne konklusjonen i Japan, hvor 3G har vært i drift i flere år. Men dette vil ikke Telenor snakke høyt om.

Dersom du kjøper en 3G-telefon fra Telenor er det foreløpig begrenset hvilke norske innholdstjenester du vil få tilgang til. Enn så lenge er det TV2 og NRK som dominerer arenaen sammen med Telenor, med sine relativt sparsommelige innholdstjenester.

Men etter hvert vil 3G gi rom for en rekke nye tjenester og innholdskonstellasjoner, noe jeg ser frem til. Norge kan neppe bli ledende på verken mobiltelefoner eller teknologi, men jeg har en drøm om at vår nasjon kan ta ledertrøya når det gjelder spennende mobilt innhold som i fremtiden kan konkurrere med Girls, Game and Gambling. Norge har allerede kommet langt på lokasjonstjenester i forhold til andre land, og kombinert med det rette innholdet kan dette bli en nytt it-eventyr.

-- Det betyr ikke noe at Telenor lanserer umts tre - fire måneder før oss. Det er ikke 3G-teknologien i seg selv som vil få folk til å valfarte til mobilbutikkene. Det er de nye innholdstjenestene som vil få folk til å bytte gsm-telefonen med umts. Det er begrenset hvor mange innholdstjenester og umts-kunder Telenor klarer å få på tre - fire måneder, sa Netcom-sjef Barbara Thoralfsson under et pressearrangement 20. oktober.

Jeg tror at hun har helt rett. Unnskyld meg, men den tidligere såpeselgeren Thoralfsson kan sitt fag og er dessuten slugger på markedsføring. Jeg tror hun vil ta hevn over Telenor med nytt og mer spennende mobilinnhold når Netcom kommersialiserer sitt umts-nett i mars.