Nokia angriper Opera

Nokia angriper Opera

Det finske mobilselskapet frigjør kildekoden til sin mobil-nettleser og går dermed til angrep på kjernevirksomheten til det norske selskapet.

Nokia ønsker at hele mobilindustrien bør satse på én nettleser. Derfor slipper finnene i dag nyheten om at kildekoden i Nokias egenutviklede mobil-nettleser skal gjøres fritt tilgjengelig.

Konsekvensen er at andre mobilprodusenter, som Motorola og Sony Ericsson, kan skreddersy en nettleser til sine telefoner på grunnlag av Nokias kildekode.

Nokia har utviklet sin nettleser for telefoner bygget på S60-plattformen. Den bygger på de samme kode-rammeverkene som er brukt i Apples Safari-leser, men selvfølgelig tilpasset mobiltelefoner.

Det er ikke bare Nokia som benytter S60-plattformen , blant annet er Siemens en av lisenstakerne.

Vil ha mer enighet

- Vi ønsker å redusere fragmenteringen som pågår innenfor mobile nettlesere, sier direktør Lee Epting i Forum Nokia, en divisjon som driver programvareutvikling.

Nokia slipper koden under en såkalt BSD-lisens, som betyr at enhver kan benytte koden til utrvikling for kommersielle formål. Utviklere kan finne koden gjennom WebKit Open Source Project, på www.webkit.org

Epting tror at denne lisensmodellen gjør at konkurrenter vil ta i bruk koden selv om den er utivklet hos Nokia. Nettleseren skal fungere sapesielt godt med lite minne, den har musepeker for bedre navigering og støtter standarder som HTML og AJAX (Asynchronous JavaScript and XML).

Opera falt

Nokia gjorde en finansiell ivestering i Minimo, Mozilla Foundations mobil-nettleser-prosjekt, i 2004. Det ble allerede i fjor kjent at Nokia skulle utvikle en frikode-basert mobil-nettleser, men ikke at resultatet av utviklingsarbeidet skulle tilbys fritt til konkurrentene.

Ifølge Epting får ikke det nye tiltaket konsekvenser for de modellene der finnene har valgt å bruke norske Opera. Det er likevel åpenbart at finnene ønsker at så mange som mulig skal ta i bruk deres egen plattform.

Opera presenterte et skuffende kvartalsresultat i går. I dag har aksjekursen falt over ti prosent.

Ikke skremt

Men Operas markedsdirektør Rolv Assev er ikke vettskremt av finnene.

- Dette er ikke så veldig merkelig. De har lisensiert en åpen kildekode-basert nettleser i utgangspunktet. Det de går ut med nå er primært markledsføring av egen kode, fordi de skjønner at det er vanskelig å gjøre dette alene og bra for dem hvis de får hjelp. Men de gir for eksempel ikke bort brukergrensesnittet. Så dette er mest en markedsføring av Nokia S60-plattformen, sier Assev.

- Men dette betyr vel uansett tøffere konkurranse for dere?

- Åpen kildekode-nettlesere har vært tilgjengelige i mange år. Spørsmålet er om andre vil gjøre det samme. Mange vil oppdage at det å lage en nettleser er vanskelig. Tør du satse på en open source-utviklet nettleser eller vil du samarbeide med et selskap som garanterer for produktet?

Pluss i år

- Dere leverte nok et minusresultat i går. Når går Opera i pluss?

- Inntektene i år er investeringene for tre år siden. Vi har sagt at utsiktene er så store at vi fortsetter å investere i Norge. Vil skal blant annet ansette 50-60 personer i Norge i år. Vi bygger opp i Kina, India, Korea og Taiwan og styrker oss betraktelig i USA, pluss at vi skal inn i nye produktområder. Men vi kommer til å gå i pluss i løpet av året, sier Rolv Assev i Opera.