Nokia gambler på spill

Nokia skal ta opp konkurransen med Nintendos Game Boy. Analytikere mener at risikoen er stor for at finnene ikke vil lykkes.

I dag vil Nokia offentliggjøre flere detaljer om sin nye spillmaskin N-Gage (bildet) i London. Maskinen skal være på markedet i løpet av året. I motsetning til Game Boy vil Nokias maskin være en kombinert mobiltelefon og spillmaskin.

Flere analytikere slår kaldt vann i blodet på Nokia. De levner den finske produktet små sjanser. Analytiker Jussi Uskola i Nordea Securities sier til Bloomberg News at selskapet ikke har noe sterkt varemerke på spillmarkedet.

Lite brukervennlig

Nintendo som står bak Game Boy har vært på det håndholdte spillmarkedet siden 1989. Siden den tid har de pøst ut 110 millioner spillmaskiner. Nokias erfaring er begrenset til spill på mobiltelefon. De er for ingenting å regne sammenlignet med Nintendo.

Nintendo går også til motangrep mot Nokias forsøk på å trenge inn i på deres markedsdomene. I løpet av året lanserer japanerne en ny versjon av Game Boy med mer fargerik og klarere skjerm.

Nettspillhåp

Nokias N-Gage vil møte flere problemer, skriver Bloomberg. Skjermen er for liten for innbarka Game Boy-spillere. Den er mindre "estetisk" og veier for mye. Den kan bli opp mot tre ganger så dyr som Game Boy som i Norge nå koster rundt 800 kroner. Barn og ungdom vil rett og slett ikke ha råd til å kjøpe den.

N-Gage åpner for spill over nettet. Det gir et håp for Nokias mobiltelefonspillmaskin. Bare i Europa vil spillmarkedet over nett øke fra 225 millioner euro (1,7 milliarder kroner) i fjor til tre milliarder (23) i 2005.

Hvis nettspillene tar av kan denne type spillmaskiner utvikle seg til en "signifikant" produktkategori for Nokia, mener Uskola i Nordea.