Nokia lanserer ny mobil med Linux

Nokia lanserer ny mobil med Linux

N9 kjører Linux-varianten Meego. Og snart kommer ti nye Symbian-mobiler.

Knappefri og helt ut berøringsskjerm. Materialene er glass og hardplast i flere farger, både for streite og de med mer blomstrete innstilling til teknologi. Passe eller mye lagringsplass. Oppfølging av et løfte Nokia ga om hva de vil gjøre med sin andre Android-konkurrent. Meego er en Linux-variant for små enheter hvor Intel er den andre store spilleren.

Forhåndsvisning av Nokia WP7?

Nokia N9 kommer til høsten. De har valgt voksne 3,9 amoled-tommer som skjermformat, og uten knapper er det forskjellige fingersveip og –trykk som gir full kontroll. Selskapet poengterer at enhåndsbruk er viktig for en mobil enhet, og brukerdesignet er basert på dette. Innebygd er 8 megapiksel kamera med Carl Zeiss-optikk, NFC-samband, gps og Bluetooth med forenklet paring. Skjermen er i 16:9-format for film, og har Dolby Digital Plus-lyd.

- Designen fra N9 vil bli brukt i andre smarttelefoner fra Nokia, røpet konsernsjef Stephen Elop i Nokia under en Nokia-samling i samband med CommunicAsia-teknologimessen i Singapore, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Nokia er tilbake på denne sentrale salgsmessen for teknologi i det asiatiske markedet etter flere års fravær. Det sier alt om hvor sentralt det er for Nokia å beholde fotfestet i det gigantiske asiatiske markedet.

Les mer: Derfor vil ikke Nokia ha Android

Mange regnet med at Meego var tapt for Nokia etter lanseringen av samarbeidet med Microsoft og deres Windows Phone 7-system i februar. Elop nevnte kun at planen om å slippe en Meego-telefon fra Nokia i løpet av året lå fast.

Les mer: Qt overrasket over Nokia-Microsoft

- Dette er kroken på døra for Meego. Nokia har ikke snakket om dette systemet på flere måneder, hevdet Paul Mooney, som er mobilutvikler og teknoevangelist, til Computerworld etter pressekonferansen.

Han stilte Elop spørsmålet om han var plantet i Nokia av Microsoft for å fange dem inn i WP7-folden, noe Elop avviste.

Les mer: Vil ha Nokia-telefon med WP7 i år

Nokia går, Intel består?

Intel på sin side står fortsatt fast på Meego-plattformen. I forrige måned under Computex Taiwan og nå i juni under forskingsdagene i California poengterte Intel at Meego fortsatt var en sentral satsing for selskapet. Dette henger sammen med satsingen deres på Atom-plattformen som basis for flere typer mobile enheter, fra bærbare via mini-pc-er til nettbrett og mobiler (“Compagnion”-strategien).

Les mer: Slik skal Intel erobre nettbrettene

Ingen annonsering kom om flere modeller basert på Meego fra Nokia. Selskapet klargjorde derimot hvor forpliktet de er til Symbian. Den siste “Anna”-oppdateringen til Symbian inkluderes i oppdateringer til gjeldende modeller, mens eksisterende eiere av Symbian—telefoner får oppdateringen til nedlast i august.

I løpet av det neste året ligger 10 Symbian-modeller klare for lansering fra Nokia.