Nokia vil forbedre mobil-multimedia

Nokia vil forbedre mobil-multimedia

Mms-bilder er bare starten på en multimedieutvikling på mobilen. Nokia jobber aktivt med å forbedre slike funksjoner via Symbian-samarbeidet.
Det sier markedssjef Johan Eidhagen i Nokia Multimedia, et nytt forretningsområde for Nokia-konsernet. Nokia har til nå vært konsentrert rundt mobiltelefoner, nettverk og businessløsninger.

Det nye datterselskapet Nokia Multimedia skal jobbe med imaging, bildehandling, video, utskriving og lagring av multimedia. Men for å få dette til er det prisgitt hva som skjer på utviklingssiden av Symbian.

I Nokia 6600 (verdens mest solgte - over to millioner eksemplarer) er det lagt inn multimedietjenester fra Kodak og CNN.com rett på hovedmenyen. Slik avansert multimediefunksjonalitet hadde ikke vært mulig uten Symbian-operativsystemet.

Johan Eidhagen har ingen konkrete tall på hvor mange som har benyttet Kodaks printtjeneste på Nokia 6600, men sier at denne type teknologi vil bli forbedret i de kommende versjonene av Symbian OS. Han mener det vil komme en rekke nye slike multimedietjenester på de kommende telefonene, ikke bare fra Nokia, men også fra konkurrentene. De første Symbian-kompatible multimedieproduktene vil bli vist på Cebit i Hannover som startet onsdag.

Åpne standarder

Problemet til Nokia er ikke om de klarer å få gjøre multimediefunksjonene bedre på operativsystemene fra Symbian eller å implementere dem på de kommende telefonene.

Men Nokia har de siste årene sagt til mobilkonkurrentene og operatørene at de er for åpen kildekode og mobilstandarder, vel og merke dersom du benytter og støtter deres valg.

Men giganten Nokia må få verdens operatørene til å bruke nettverk som støtter slike funksjoner, og de må dessuten skaffe seg utstyr som gjør at du som bruker kan benytte for eksempel avanserte multimedietjenester.

-- Du har et poeng der, men vi jobber faktisk aktivt med slike problemstillinger. Først samles vi om Symbian, etter hvert vil det bli jobbet med å få til lignende samarbeid også på nettverks- og infrastruktursiden. Det tror jeg er løsningen for mange av de utfordringene mobilbransjen jobber med, sier Eidhagen.

Mobil video drøyer

Du trodde kanskje mobil video og direkteavspilt video kommer for fullt med innføringen av umts? Nokia og andre mobilprodusenter og infrastrukturleverandører har tidligere sagt at slike funksjoner vil bli kommersialisert i 2005. Nå hevder Johan Eidhagen at det skjer først i 2007.

Den mobile utviklingen går ikke alltid så fort og strømlinjeformet som Nokia har hevdet. Men med Symbian-samarbeidet kan løsningene bli bedre optimalisert i hvert fall på telefonene innen den tid.