Nokias mp3-flaggskip forsinket

Nokias mp3-flaggskip forsinket

Nokias potensielle Ipod-dödare N91 rekker ikke juletrærne. Hvorfor? DRM og Microsoft.

Den mye omtalte mobiltelefonen vil sette en ny standard for musikklagringsplass på en mobiltelefon - N91 rommer 4 GB minne.

Men det samme året som Nokia så vidt har begynt å samarbeide med Microsoft, ser det ut til at det velkjente forsinkelsessyndromet der i huset har begynt å smitte.

- Vi har besluttet å utsette slippet noen uker, til første kvartal neste år. Vi må sørge for en gjennomarbeidet implementering av Microsofts DRM-system, sier Nokias musikkansvarlige Jonas Geust ifølge nettavisen The Register.

Nokia vil at musikken skal vises i samme grensesnitt uavhengig av om den kommer fra en pc, direkte fra et 3G- eller gprs-nettverk eller via et trådløsnett eller Bluetooth.

Nokias forsinkelse betyr at Sony Ericssons W800 trolig får beholde posisjonen som kongen på musikkmobil-haugen over jul.

Tar parti

Nokia kunngjorde i vår at selskapets musikkmobiler vil støtte for Microsofts Windows Media DRM, foruten mp3 og AAC.

Det åpner for tettere kobling mot musikkbutikker som prioriterer dette formatet, siden plateselskapene framover vil kreve DRM (rettighetshåndtering) på musikkfiler som skal selges på nettet.

Nokia-mobilene får derimot ingen direkte støtte til Itunes, som bruker en DRM-beskyttet versjon av formatet AAC. Med andre ord: Nokia har valgt side, selv om det ikke er "offisiell politikk".

Dersom implementeringen av DRM (digitalt system for rettighetshåndtering) er vellykket, åpner det for at operatørene kan begynne å selge musikk direkte til mobilabonnentene, vel og merke hvis kundene fatter interesse for Windows-filer med en god del brukerbegrensninger.

Avviser Apple

Ifølge Nokia er interessen blant operatørene for den nye musikkmobilen stor. Det er rapportert, ifølge The Register, at Motorolas Rokr ikke har skapt samme interesse.

Denne Itunes-mobilen selges gjennom operatøren Cingular i USA, men det skal være sterk motvilje med å slippe Apple for langt inn i mobiloperatørenes forretningsvirksomhet, fordi operatørene vil ha disse inntektene selv.

Samarbeidet selskapet som Nokia har holdt på armlengdes avstand i ti år, ble for øvrig utvidet i forrige uke. Da meldte Nokia om bred støtte for Microsofts epost- og gruppevaresystem Exchange Server i sine business-mobiler.